Bajs obišao radove na područnoj školi u Međurači

NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

FOTO: Štefan Brajković

11. ŠKOLA U OBNOVI

Bajs obišao radove na područnoj školi u Međurači

I male i velike škole zaslužuju visoke standarde opremljenosti i energetske učinkovitosti

20.6.2018. 17:11 | Zvono PREGLEDA: 686

NOVA RAČA Župan Damir Bajs u pratnji načelnika Općine Nova Rača Darka Knežića i ravnatelja Osnovne škole Ivana Viteza Trnskog Nova Rača Darija Jaušića obišao je u utorak (19. lipnja) radove koji su trenutno u tijeku na obnovi Područne škole u Međurači, europskog projekta vrijednog 414.039,50 kuna.Tako je ta mala Područna škola na području općine Nova Rača u kompletnoj obnovi školske zgrade, od temelja do krova, a projekt podrazumijeva:

– Izolaciju vanjskog zida i postavljanje nove ovojnice

– Izolaciju stropa prema tavanu

– Zamjenu vanjske stolarije

– Obnovu krovišta

– I druge potrebne radoveNaime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi da uz velike školske objekte isti standard u školstvu imaju i male područne škole, kao što je ova u mjestu Međurača. Tu području školu trenutno pohađa 12 učenika u dva razredna odjeljenja. Nakon obnove školske zgrade uvelike će im se poboljšati uvjeta školovanja, a nastavnici će, također, imati bolje uvjete rada.

Uz to smanjit će se i režijski troškovi, kao i troškovi održavanja, pa će više sredstava školi ostati za ulaganja u nadstandard školovanja. Inače, nakon postupka javne nabave u sklopu Osnovne škole Ivana viteza Trnskog Nova Rača će u obnovu i Područna škola u Severinu - projekt vrijedan gotovo milijun kuna.Posao na obnovi školske zgrade dobila je domaća tvrtka GRAD-IM iz Gornje Ploščice kojoj je ovo druga škola koju obnavljaju na području naše županije.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija je u projektu obnove će 11 škola na svom području  europskog projekta vrijednog gotovo 27 milijuna kuna.

No, posao energetske obnove školskih zgrada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tek je u zamahu, jer Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove prijavile su na raspisanom posljednjem natječaju u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekte vrijedne oko 140 milijuna kuna.– Škola je prije dvije godine bila vrlo trošna, parket truo, osjećao se miris vlage. Prije dvije godine je ova učionica renovirana. Prozori se nisu mogli otvoriti, a ako ste ih i  uspjeli otvoriti, morali ste se pomučiti da ih zatvorite jer je drvena stolarija bila vrlo trošna.  A sada uživamo, djeca zadovoljna, roditelji zadovoljni. Bili su nestrpljivi hoće li radovi biti gotovi do kraja školske godine i baš se vesele i uživaju. Mislim da je to velika stvar i za selo i za zajednicu – rekla je zaposlenica škole Antonija Dolenac.

– Ono što ste imali priliku vidjeti je da su radovi pri kraju. Ono što nam ostaje, ako sve bude po planu, za dva do tri tjedna pristupit će se energetskom pregledu i certificiranju zgrade da bi se istim dokazala ušteda koja je projektom predviđena. Ovih dana očekujemo konačno pokretanje postupka javne nabave za  školu u Severinu.  Čekamo odluku o financiranju za  školu u Dautanu i u pripremi imamo još dva glavna projekta za škole u Sasovcu i Bulincu – rekao je ravnatelj OŠ Ivana Viteza Trnskog Nova Rača Dario Jaušić.– Kada govorimo o školstvu radimo na 11 mjesta. Radi se o područnim i matičnim školama. Ono što je ključno je da projekt ide svojim tijekom, da se radi na vrijeme i da, kao što vidimo ovdje u Međurači, donosi novi standard, i u školstvo i u zdravstvo. Mi smo prijavili i preko 40 projekata za novi natječaj za energetsku obnovu. Gotovo svi natječaji su nam potvrđeni i taj novi ciklus bit će vrijedan preko 130 milijuna kuna.  Kao što vidite, županija se pretvorila u veliko gradilište i meni je drago da ovdje u Međurači možemo posvjedočiti da naši izvođači , koji su većinom s područja naše županije, rade punom parom, ali i sa standardima koje hoćemo. Ova škola u Međurači bit će kompletno obnovljena, od temelja do krova. Promijenit će se stolarija, vanjski dio ukupnosti fasade i očekujemo da u skorije vrijeme bude i gotova. Kada govorimo o tome, onda će ona omogućiti , uz nabavu opreme što će financirati sama Bjelovarsko-bilogorska županija, da učenici kako u područnim tako i matičnim školama imaju standard koji je potpuno jednak i primjeren sadašnjem trenutku. Veseli me i činjenica da je Županija, po prijavama na Fond za energetsku učinkovitost, druga u Hrvatskoj“, istaknuo je župan Damir Bajs.Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima obišao je i radove na asfaltiranju dionice ceste na potezu Nova Rača – Slovinska Kovačica u dužini od 4,6 kilometara ukupne vrijednosti radova od 3 milijuna kuna.

Nastavak je to uspješne suradnje i partnerskog odnosa na obnovi i modernizaciji cesta na području naše županije, a između Bjelovarsko-bilogorske županije i jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Općine Nova Rača, jer investiciju od 3 milijuna kuna financirat će u jednakom omjeru Županijska uprava za ceste i Općina Nova Rača.– Ova cesta je jako bitna za naše selo. Zbog toga smo neizmjerno zahvalni Županiji, našem županu, što su nam  omogućili da možemo slaviti to i zbog toga smo jako sretni. Cesta vodi prema općinskom središtu Nova Rača i dalje prema Bjelovaru. Skraćuje nam put od otprilike 10 km do Bjelovara i iznimno nam je to važno – rekao je predsjednik mjesnog odbora Slovinska Kovačica Mato Vinceković.

– Ovo je od velike važnosti za mještane. U selu Slovinska Kovačica imamo jednog poduzetnika koji vrši otkup pšenice i kukuruza. Prometno je dosta, i  naravno da čim je ovako bolja cesta , da će se i iz udaljenijih mjesta vršiti otkup i da će biti pristupačnije doći.  A i sama povezanost, to je jedna prečica prema Novoj Rači,a i bliže je prema Bjelovaru. Zahvalni smo županu na modernizaciji ceste“, rekao je načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić.– Kada govorimo o županijskim cestama i planu za 2018., reći ću da je dobar dio vezan ne samo uz ŽUC i njegova sredstva, nego i uz model pola-pola.  Tu nam se javljaju općine i gradovi, a ovaj potez između Nove Rače i Slovinske Kovačice je najduži potez koji će biti asfaltiran u 2018. i  jedan od najdužih poteza u zadnjih desetak godina, tek nešto manje od 5 kilometara dužine. Ukupna vrijednost će biti 3 milijuna kuna, pola Županijska uprava za ceste, pola Općina Nova Rača.  Očekujemo da cesta uskoro bude gotova.  To nije kraj ukupnosti aktivnosti ŽUC-a za ovu godinu.  U modelu pola-pola, ali i jednim dijelom i u financiranju Županijske uprave za ceste očekujemo da ćemo ove godine, ako bude sve kako treba, asfaltirati  15-16 kilometara – rekao je župan Damir Bajs.


Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, nova rača, međurača, obnova, škola, asfaltiranje

Najbolji orači Zoran Kosanović, Branko Sejka i Dražen Cindrić
17. Natjecanje orača i 9. Natjecanje u oranju konjima Bjelovarsko-bilogorske županije
Damir Bajs nagradio učenike za uspjeh na državnoj razini
Bojana Hribljan ispratila učenike koji su krenuli u Tkon
Župan Bajs o mjerama za subvencioniranje zapošljavanja zdravstvenog osoblja
Damir Bajs na otvorenju novog strelišta LD »Šljuka«
Bajs i Krajač uručili ključeve dvaju vozila za sportaše
Uskoro započinje i temeljita obnova Osnovne škole Rovišće, dvorane i Područne škole u Kraljevcu
Bajs na konferenciji HGK o zapošljavanju
Ministar Marić u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom
Župan Bajs potpisao ugovore za sufinanciranja prijava na EU natječaje
Župan Bajs i gradonačelnik Hrebak na skupštini Bjelovarskog sajma
Župan Bajs na sastanku oko financiranja gospodarenja otpadom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Župan Bajs u Osnovnoj školi Čazma s pomoćnicom ministrice
Župan Bajs u Ivanskoj na Danu Općine
Župan Bajs: »Financiranje besplatnih obroka za učenike izvedeno je besprijekorno«
Veslači kod župana Bajsa
Bajs u Daruvaru na potpisivanju ugovora o obnovi Glazbene škole
Župan Bajs na Info-danu u Obrtničkoj komori
Župan Bajs proglasio elementarnu nepogodu za općinu Dežanovac
ŠVEĐANKE DOLAZE U BJELOVAR: Bjelovarčanke doznale protivnice u Challenge Cupu
Planinarenje po Badnju i Visočici s »Vatrenima« u mislima
Kulturni tulum »za po doma« u knjižnici u Čazmi
»Vatreni« su izgubili, ali su Francusku pobijedili dečki koji su se pripremali u Daruvaru
HRVATSKA JE VICEPRVAK SVIJETA: Tuga, veselje, pa ponovo tuga, ali na kraju veselje i veliko slavlje bjelovarskih navijača
Kravat pukovnija poziva navijače da navijačke šalove vežu kao kravatu
Podrška Vatrenima iz Velog Lošinja od košarkaša bjelovarskog KK VEDI i KK Cedevite
Vatreni – nogometni ratnici – moderni gladijatori
NK Bjelovar počinje s pripremama za sljedeću sezonu
100. obljetnica rođenja jednog od najvećih redatelja u povijesti filma
Navijač iz Vagovine s »vatrenim« autom
Počelo prijavljivanje za rujansku Fun Run utrku
Hrebak najavio i obnovu matične zgrade Dječjeg vrtića Bjelovar
Ministarstvo regionalnoga razvoja sufinanciralo obnovu bazena
Zvono traži vaše navijačke fotke!
Ni kiša ne gasi strast prema Vatrenima
Nove benzinske postaje između Križevaca i Vrbovca
Završen natječaj, cesta od Gudovca do Farkaševca sredinom kolovoza ide u obnovu
Policija upala u kuću Marija Kovačiča i posjekla stabljike
MALO SE PRETJERALO SA SLAVLJEM: Stradao krov na Gradskoj tržnici i prometni znak
Kako je ulazak Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva proslavljen u Bjelovaru
Poginuo u slijetanju auta sa ceste kod Križevaca
Udio hrvatskih dobavljača u Sparu dosegnuo visokih 77 posto
Kopa se još jedan zdenac u Delovima
Ako cugate nemojte voziti, ako vozite zakopčajte pojas, a mobitel stavite u džep!
Gradonačelnik Hrebak uručio ključeve kombija Sportskoj zajednici Grada Bjelovara
Kul Pong klub uveo i sjedeću odbojku
Zašto utakmicu gledati u četiri zida? Vani je drama, emocije, zajedništvo!
Idejno rješenje Ivane Salopek najbolje za Barutanu
RADNO VRIJEME TRGOVAČKIH CENTARA U TERMINU POLUFINALA MUNDIJALA: Pevec zatvara u 19, a KTC i Spar 19.30 sati
Češka obec na festivalu u Gornjoj Stubici
Jurica Kovačić 31. na Otvorenom prvenstvu Europe
BORIK KUP: CB Forum Samoperi prvi, Prvaci drugi

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

ŠVEĐANKE DOLAZE U BJELOVAR: Bjelovarčanke doznale protivnice u Challenge Cupu

.

Planinarenje po Badnju i Visočici s »Vatrenima« u mislima

.

Kulturni tulum »za po doma« u knjižnici u Čazmi

.

Najbolji orači Zoran Kosanović, Branko Sejka i Dražen Cindrić

.

»Vatreni« su izgubili, ali su Francusku pobijedili dečki koji su se pripremali u Daruvaru

.

HRVATSKA JE VICEPRVAK SVIJETA: Tuga, veselje, pa ponovo tuga, ali na kraju veselje i veliko slavlje bjelovarskih navijača

HRVATSKA JE VICEPRVAK SVIJETA: Tuga, veselje, pa ponovo tuga, ali na kraju veselje i veliko slavlje bjelovarskih navijača

Kako je ulazak Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva proslavljen u Bjelovaru

MALO SE PRETJERALO SA SLAVLJEM: Stradao krov na Gradskoj tržnici i prometni znak

Vatreni – nogometni ratnici – moderni gladijatori

Završen natječaj, cesta od Gudovca do Farkaševca sredinom kolovoza ide u obnovu

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE