Župan Bajs zbog tuče proglasio elementarnu nepogodu

NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

FOTO: Ustupila BBŽ

OBIŠAO UNIŠTENE USJEVE

Župan Bajs zbog tuče proglasio elementarnu nepogodu

Prva elementarna nepogoda proglašena ove godine proglašena je zbog tuče koja je 1. lipnja poharala Veliku Pisanicu i Veliko Trojstvo

6.6.2018. 22:20 | Zvono PREGLEDA: 593

VELIKA PISANICA/VELIKO TROJSTVO Na zahtjev Općina Velika Pisanica i Veliko Trojstvo, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, u srijedu 6. lipnja, proglasio je elementarnu nepogodu od tuče. Prva je to elementarna nepogoda proglašena ove godine.

Naime, 1. lipnja područje navedenih općina zahvatilo je olujno nevrijeme s tučom koje je prouzrokovalo velike štete na poljoprivrednim usjevima i građevinskim objektima.

Nakon proglašenja elementarne nepogode sada se obvezuje Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da izradi prvo priopćenje s procjenom nastale štete. Nakon toga izvješće se dostavlja Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, nakon čega se ono prosljeđuje na državni nivo.

Podsjetimo, u 2017. godini područje Bjelovarsko-bilogorske županije zahvatilo je više vrsta nepogoda, mraz, poplava, tuča i suša, koje su nanijele velike materijalne štete u poljoprivredi, ali i na gospodarskim objektima. Stoga je župan Damir Bajs proglasio prošle godine 8 elementarnih nepogoda na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ukupna visina utvrđenih šteta tako je na području Bjelovarsko-bilogorske županije prošle godine iznosila 168.707.564,21 kuna. Odlukom Vlade Republike o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2017. godini za područje Bjelovarsko-bilogorske županije dodijeljeno je ukupno 5.962.799,00 kn.

Inače, u posljednjih deset godina naši poljoprivredni proizvođači uslijed elementarnih nepogoda zabilježili su preko milijardu kuna šteta, dok im je putem državne pomoći nadoknađeno svega 30 milijuna kuna.

Zbog sve većih posljedica elementarnih nepogoda pokazuje se nužnim osiguranje usjeva i ostalih poljoprivrednih kultura naših poljoprivrednih proizvođača. Upravo zbog toga Bjelovarsko-bilogorska županija od ove godine kreće s novom mjerom sufinanciranja premija osiguranja poljoprivrednih usjeva kako bi svojim poljoprivrednicima pomogla da osiguraju svoja polja, voćnjake, vinograde i druge poljoprivredne kulture sve s ciljem da u slučaju elementarnih nepogoda imaju adekvatnu nadoknadu štete. Za tu mjeru u ovogodišnjom proračunu osigurano je 700 tisuća kuna.Jedno od imanja na kojem su stradali usjevi je ono u vlasništvu Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica d.o.o. Riječ je o 70 hektara zemljišta zasađenih kukuruzom.

– Mi obrađujemo 450 hektara zemljišta, od toga 210 kukuruza, 73 uljane repice, 150 pšenice i 35 soje. Od toga je u tuči stradalo uljane repice 73 hektara, kukuruza oko 70 hektara i pšenice 15 hektara. Procjenjujemo da bi štete na kukuruzu bile oko 40%, na uljanoj repici oko 25% i na pšenici oko 30-40%. Osigurali smo usjeve po mjeri A i mjeri B. mjera A je europski dio koji je popraćen s mjerom 17, upravljanje rizicima. Da bi se tu ostvario povrat treba biti proglašena elementarna nepogoda tako da smo na putu da to realiziramo i da povratimo štetu – rekao je direktor Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica d.o.o. Anto Marušić.

Stradale usjeve danas je obišao župan Damir Bajs, ujedno i proglasio elementarnu nepogodu od tuče.

– Ovo je prva elementarna nepogoda koju ćemo proglasiti u 2018.godini, za općine Veliko Trojstvo i Veliku Pisanicu. Moram reći da smo prošle godine osam puta proglasili elementarnu nepogodu, ukupna vrijednost bila je preko 168 milijuna kuna,a povrat od države bio je oko 6 milijuna. To znači da se ne vraća onaj dio koji bi bio razmjeran šteti. Stoga moramo ići prema nečemu drugome, a to je osiguranje usjeva. Tako uz državne mjere i mjere Europske unije, i Županija je u 2018. uvela sufinanciranje osiguranja za naše poljoprivrednike, OPG-ove i vjerujemo da će ta mjera polučiti uspjeh. Mislim da bi država trebala uz europske mjere, još pojačati aktivnosti, temeljem iskustva zapadne Europe, dati naglasak na osiguranju od elementarnih nepogoda, jer tuča, mraz i slično postaju već potpuno uobičajena stvar kod poljoprivrednika i to je dešavanje koje nije iznimka već zapravo postaje pravilo – rekao je župan Bajs.

– Teško je reći kolika je šteta. Na pšenici je šteta barem 50%, tu nema oporavka. Na kukuruzu je također velika šteta. Nešto će se oporaviti, koliko ne znam. Bit će 30-40% štete. Krumpir i vrt su potpuno uništeni – rekao je poljoprivrednik Ivan Ratajec , čije je imanje župan Damir Bajs također obišao.

Velike štete na svom imanju pretrpjela je i Srebrenka Šantak:

– 5360 sadnica lješnjaka i 2300 sadnica aronije. Stradalo je i 50 stabala jabuka, sve maline, jagode, kupine. Čini mi se da je šteta od 80 do 100 posto. Nadamo se da ćemo naći rješenje – istaknula je Šantak.


Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, elementarna nepogoda, velika pisanica, veliko trojstvo, tuča

Najbolji orači Zoran Kosanović, Branko Sejka i Dražen Cindrić
17. Natjecanje orača i 9. Natjecanje u oranju konjima Bjelovarsko-bilogorske županije
Damir Bajs nagradio učenike za uspjeh na državnoj razini
Bojana Hribljan ispratila učenike koji su krenuli u Tkon
Župan Bajs o mjerama za subvencioniranje zapošljavanja zdravstvenog osoblja
Damir Bajs na otvorenju novog strelišta LD »Šljuka«
Bajs i Krajač uručili ključeve dvaju vozila za sportaše
Uskoro započinje i temeljita obnova Osnovne škole Rovišće, dvorane i Područne škole u Kraljevcu
Bajs na konferenciji HGK o zapošljavanju
Ministar Marić u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom
Župan Bajs potpisao ugovore za sufinanciranja prijava na EU natječaje
Župan Bajs i gradonačelnik Hrebak na skupštini Bjelovarskog sajma
Župan Bajs na sastanku oko financiranja gospodarenja otpadom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Župan Bajs u Osnovnoj školi Čazma s pomoćnicom ministrice
Župan Bajs u Ivanskoj na Danu Općine

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

ŠVEĐANKE DOLAZE U BJELOVAR: Bjelovarčanke doznale protivnice u Challenge Cupu

.

Planinarenje po Badnju i Visočici s »Vatrenima« u mislima

.

Kulturni tulum »za po doma« u knjižnici u Čazmi

.

Najbolji orači Zoran Kosanović, Branko Sejka i Dražen Cindrić

.

»Vatreni« su izgubili, ali su Francusku pobijedili dečki koji su se pripremali u Daruvaru

.

HRVATSKA JE VICEPRVAK SVIJETA: Tuga, veselje, pa ponovo tuga, ali na kraju veselje i veliko slavlje bjelovarskih navijača

HRVATSKA JE VICEPRVAK SVIJETA: Tuga, veselje, pa ponovo tuga, ali na kraju veselje i veliko slavlje bjelovarskih navijača

Kako je ulazak Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva proslavljen u Bjelovaru

MALO SE PRETJERALO SA SLAVLJEM: Stradao krov na Gradskoj tržnici i prometni znak

Vatreni – nogometni ratnici – moderni gladijatori

Završen natječaj, cesta od Gudovca do Farkaševca sredinom kolovoza ide u obnovu

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE