Gradonačelnik u Prvoj osnovnoj školi kušao »Bjelovarski doručak« i »Bjelovarski ručak«

NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

FOTO: I. OŠ Bjelovar

HREBAK I NJEGOV TIM NA VELIKOM ODMORU

Gradonačelnik u Prvoj osnovnoj školi kušao »Bjelovarski doručak« i »Bjelovarski ručak«

Evo kako su iz Prve osnovne škole opisali svoja postignuća u odgoju i ispravnoj prehrani učenika, u koja se osobno uvjerio i prvi čovjek Bjelovara sa suradnicima

25.9.2017. 16:25 | I. OŠ Bjelovar PREGLEDA: 1885

BJELOVAR S obzirom na posjet gradonačelnika Bjelovara, Darija Hrebaka i njegovih suradnika I. osnovnoj školi Bjelovar kada se održala i tiskovna konferencija na temu Bjelovarskog doručka, ovim putem želimo vas pobliže upoznali s našim dosadašnjim radom.

U našoj školi od ove godine osim Bjelovarskog doručka, provodi i Bjelovarski ručak jer namirnice s polja bjelovarskih poljoprivrednika svakodnevno konzumiraju učenici dvije grupe produženog boravka, njih gotovo šezdeset. Produženi boravak u I. osnovnoj školi Bjelovar ustrojen je još 2002. godine.Ovom su prigodom gradonačelnik i suradnici prisustvovali velikom odmoru u školskoj blagovaonici te su imali priliku pojesti jedan uobičajeni obrok u našoj školi, miješano varivo s komadima junetine, sve od svježeg sezonskog povrća i mesa, a od dobavljača s bjelovarskog područja čime u potpunosti podržavamo ovaj novi projekt Grada Bjelovara.

Ove školske godine u kuhinji naše škole dnevno se priprema 560 obroka i to za učenike matične i područnih škola kao svakodnevno odvozimo obroke. Također smo socijalno osjetljiva škola budući da unazad više od dvadeset godina osiguravamo besplatnu prehranu za najveći broj djece iz socijalno ugroženih obitelji. Prošle školske godine u I. osnovnoj školi Bjelovar besplatno se hranilo stotinu i dvadeset učenika zahvaljujući projektu Djetinjstvo bez gladi, te i ove godine imamo isti broj učenika. Prijašnjih godina, besplatnu prehranu učenika, osim od strane osnivača Grada Bjelovara, osiguravali smo iz vlastitih sredstava te preko dobrovoljnih donacija građana koji su se odazvali našem apelu za pomoć učenicima iz socijalno ugroženih obitelji. Školski jelovnik sastavljen je u skladu sa smjernicama Ministarstva zdravlja RH, a proglašen je i najzdravijim jelovnikom bjelovarskih osnovnih škola.Nadalje, voljeli bismo Vas upoznati s činjenicom da je u našoj školi unazad četiri godine uveden e-Dnevnik koji je implementiran u matičnoj i sve četiri područne škole, u Klokočevcu, Novim Plavnicama, Cigleni i Tomašu te ga koriste svi učitelji i dostupan je svim učenicima i njihovim roditeljima. Prema anketi CARNeta iz lipnja ove godine, a vezano uz digitalnu zrelost škola, I. osnovna škola Bjelovar uvrštena je među digitalno osposobljene škole koja je na putu ka digitalno naprednoj, odnosno digitalno zreloj školi. Svojim sredstvima i vrijednom donacijom koju smo dobili od našeg sugrađanina koji živi i radi u Švicarskoj, prije dvije godine opremili smo sve učionice računalima te u svim našim školama, svaka učionica ima pristup Internetu. Također, u izbornoj nastavi informatike od početka 2017. godine koristimo BBC micro:bitove koje smo dobili na natječaju Croatian Makers Lige, a u školi se uz izbornu nastavu informatike provodi i Robotika. Jedina smo škola koja redovito održava Zimsku, proljetnu i ljetnu školu informatike, a od ove jeseni u I. osnovnoj školi Bjelovar u suradnji s Otvorenim učilištem Algebra, započet će i Digitalna akademija za sve zainteresirane osnovnoškolce iz s područja Bjelovara.Jedina smo škola u Republici Hrvatskoj koja je u isto vrijeme provodila i realizirala dva Erasmus+ projekta, i to jednogodišnji Erasmus+ KA1 projekt mobilnosti za svrhu učenja za pojedince »Future-Oriented School« i Projekt KA2 »English Learning Friends« kojemu je cilj promicanje važnost učenja stranih jezika uz korištenje informacijsko-komunikacijske tehnologije i uz uvođenje inovativnih nastavnih metoda. Velik broj naših učitelja i učenika matične i područnih škola uključen je u eTwinning, jednu od aktivnosti potprograma Comenius, Programa za cjeloživotno učenje koja za cilj ima potaknuti europske škole na suradnju korištenjem informatičko-komunikacijske tehnologije.

Od 2008. godine u našoj školi provodi se nastava Češkog jezika i kulture po Modelu C, a polaznici su učenici svih bjelovarskih osnovnih škola od 2. – 8. razreda. Ovim oblikom nastave već dugi niz godina ostvarujemo suradnju s Republikom Češkom iz koje dolaze učitelji kao potpora nastavi češkog jezika i kulture.Vlastitim sredstvima nabavili smo profesionalni teleskop koji se koristi u nastavi fizike i izvannastavnoj aktivnosti Astronomija čime su ostvareni kontakti i suradnja s nekoliko astronomskih društava Republike Hrvatske. Ovim oblikom nastave učenicima je približena nastava fizike.

Prvu osnovnu školu Bjelovar polazi gotovo najviše učenika te je među najvećim osnovnim školama u županiji, koju redovito polazi veliki broj učenika s teškoćama i učenika kojima je potreban pomoćnik u nastavi. Među prvim smo školama u Republici Hrvatskoj koja je svojim učenicima s teškoćama u razvoju i zdravstvenim teškoćama osigurala osobne asistente i to još od 2004. godine od kada smo u više navrata angažirali ročnike na civilnom služenju vojnog roka. Prethodnih godina, potrebne pomoćnike u nastavi zapošljavali smo i preko projekata Udruga i projekta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Mladi za mlade. Već treću godinu za redom, zahvaljujući projektu Grada Bjelovara, Sinergijom do uspješne zajednice šestero naših učenika s teškoćama u razvoju ima pomoćnike u nastavi.Od 2016. godine nakon dugogodišnjih nastojanja, uz stručne suradnike knjižničara, pedagoga i defektologa, kompletirali smo stručni tim te je zaposlen i stručni suradnik psiholog. Velika zalaganja stručnih suradnika i šestogodišnji projekt Usustavljivanja školske i razredne discipline rezultirao je potpunim nepostojanjem materijalnih šteta na školskoj imovini te je uvelike smanjeno vršnjačko nasilje i vršnjačko zlostavljanje. Pojedinačni slučajevi iznimka su koja potvrđuje pravilo Nulte tolerancije na nasilje u našoj školi, stoga se od strane pojedinaca doživljavaju izrazito burno i medijski su popraćeni.

Na upisnom području I. osnovne škole Bjelovar smještena je Sigurna kuća Bjelovar te već dugi niz godina uspješno integriramo učenike iz skloništa žrtava obiteljskog nasilja koji dolaze iz svih dijelova Republike Hrvatske.Od početka primjene, redovito zapošljavamo mlade ljude putem mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a osim učitelja i stručnih suradnika istu mjeru koristimo za zapošljavanje mladih nezaposlenih kuhara, a naš primjer dobre prakse primijenile su brojne hrvatske škole.

Osim navedenog, matičnu školu polazi ukupno 510 učenika u jednoj, prijepodnevnoj smjeni, a uz četverorazredne područne škole u Klokočevcu i Novim Plavnicama gdje imamo dva 1. i dva 4. razreda, naši učenici polaze nastavu i u PŠ Tomaš te u PŠ Ciglena koja je osmogodišnja područna škola.

Već dvadeset i pet godina moto I. osnovne škole Bjelovar je Ne učimo za školu nego za život.


Tagovi: i. oš bjelovar, dario hrebak, bjelovarski doručak, bjelovarski ručak

Završna priredba Prve osnovne škole Bjelovar u Domu kulture
Projektni dan u Prvoj osnovnoj školi
Održano prvo županijsko natjecanje u sricanju »Spelling ELF«
Brojne aktivnosti eTwinnera Prve osnovne škole u veljači
Učenici I. osnovne na Smotri LiDraNo
Antun Ibriks – 40 godina brinuo o estetskom identitetu Prve osnovne
Šestaši iz Prve osnovne u Zagorju
Srđan Dožudić predstavlja Županiju na natjecanju u čitanju naglas
Prva osnovna predstavila u Dječjoj knjižnici projekt Erasmus+
Projekt Erasmus u Prvoj osnovnoj školi okončan završnim događajem
Osnovci uspoređivali kulinarsku i glazbenu tradiciju s turskim vršnjacima
Učiteljice Prve osnove na trećem transnacionalnom sastanku u talijanskom Valenzanu
Osamdesetak učenika sricalo riječi na engleskom jeziku u I. osnovnoj školi Bjelovar
Kako ukrasiti pisanice i pripremiti »kovrtanje«!
»No More Cookies«, Erasmus+ i eTwinning kampanja za zdrav život u I. OŠ Bjelovar
U I. osnovnoj školi Bjelovar po prvi puta održano natjecanje u slovkanju
RADOVI ZAVRŠENI U ROKU: Otvorena nova kupališna sezona na novoobnovljenim bjelovarskim bazenima
Hrebak primio reprezentativca Halasa
Hrebak: »Mnogi nisu vjerovali, ali bazeni su gotovi na vrijeme!«
Diplome za osamdeset četvoro prvostupnika
Bojana Hribljan na potpisivanju ugovora za radove na obnovi škole u Predavcu
I župan Damir Bajs podržao program STEM
Bajs otvorio novoasfaltiranu cestu u Srijedskoj
Župan Bajs s češkom delegacijom u Češkoj osnovnoj školi u Končanici
Šest pobjeda bjelovarskih atletičara u Varaždinu
Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji
Najstariji nogometni turnir u spomen braniteljima odigran u Dragancu
Kamion prikolicom »počešao« auto na raskrižju
Dva finala za dječake NK Bjelovara na 16. memorijalnom turniru Dr. Anđelko Višić
Domaćini iz VRK Bjelovar pobjednici drugog Bjelovarskog cepelina
U Iloku 29. i 30. lipnja jedinstven DunavArt Festival
Znanstveni sajam održan u Kulturnom i multimedijskom centru
Kuhar pobijedio predrasude
Učiteljice na Terezijani
Najveća živa legenda popularne glazbe danas slavi 76. rođendan
Moto alka na Terezijani
BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: Kako je pobjeda Hrvatske protiv Nigerije viđena u Bjelovaru
Halid Bešlić na Terezijani
Svečana povorka u čast carice Marije Terezija
16. Memorijalni međunarodni nogometni turnir limača »Dr. Anđelko Višić«
Umjesto osmrtnica – jelovnik
Terezijana – petak
Tamburaški sastav Fijaker na Terezijani
Hladno pivo na Terezijani
I u Bjelovaru stao promet
POČELA TEREZIJANA: Večeras Hladno pivo, sutra Halid Bešlić, a u nedjelju Učiteljice
Po 21. put nogometna ludnica zahvatila je svijet
Osam medalja i tri pehara za Omegu u Senju
Koncert zbora Vox feminae u Domu kulture
RADOVI ZAVRŠENI U ROKU: Otvorena nova kupališna sezona na novoobnovljenim bjelovarskim bazenima
Sudar na križanju Đurđevačke i Matačićeve
Predstavljen novi trener RK Bjelovara Hrvoje Privšek
Jurica Kovačić osmi na Balkanu
Župan ugostio kolegu iz češkog Plzena u uzvratnom posjetu
NK Bjelovar – NK Garić 4:0
REVANŠ ZA LANJSKI PORAZ: NK Bjelovar više nego uvjerljiv
U centru Bjelovara postavljen ogromni LED ekran za gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva
»Jelena Trade« pobjednik malonogometnog »Trofeja Dinamo« na starom Partizanovom
Bajs na konferenciji o prometnom Masterplanu
Bajs na Smotri manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Bojana Hribljan na potpisivanju ugovora za radove na obnovi škole u Predavcu

.

I župan Damir Bajs podržao program STEM

.

Bajs otvorio novoasfaltiranu cestu u Srijedskoj

.

Župan Bajs s češkom delegacijom u Češkoj osnovnoj školi u Končanici

.

Šest pobjeda bjelovarskih atletičara u Varaždinu

.

Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji

.

Najstariji nogometni turnir u spomen braniteljima odigran u Dragancu

.

Kamion prikolicom »počešao« auto na raskrižju

.

Dva finala za dječake NK Bjelovara na 16. memorijalnom turniru Dr. Anđelko Višić

.

Domaćini iz VRK Bjelovar pobjednici drugog Bjelovarskog cepelina

.

U Iloku 29. i 30. lipnja jedinstven DunavArt Festival

.

Znanstveni sajam održan u Kulturnom i multimedijskom centru

.

Kuhar pobijedio predrasude

.

Učiteljice na Terezijani

.

Najveća živa legenda popularne glazbe danas slavi 76. rođendan

Halid Bešlić na Terezijani

Sudar na križanju Đurđevačke i Matačićeve

Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji

RADOVI ZAVRŠENI U ROKU: Otvorena nova kupališna sezona na novoobnovljenim bjelovarskim bazenima

Hladno pivo na Terezijani

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Hoćete ići gledati nogometno SP na velikom ekranu u centru grada?

Da, sve utakmice, makar sjekire padale

Samo utakmice kad igra Hrvatska

Ne, radije gledam doma, udobnije je

Nisam u Bjelovaru, putujem u Rusiju, imam uplaćen aranžman

Kakav ekran? kakvo SP?

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE