Lažni dokumentarac kao pravi prvoaprilski film

NASLOVNAKULTURNO ZVONOFILM

FOTO: Zvono

FILM ŽIGE VIRCA »HOUSTON, WE HAVE A PROBLEM« SPADA U ŽANR MOCKUMENTARY

Lažni dokumentarac kao pravi prvoaprilski film

Sve nevjerne tome razuvjerava osobno Mike Vucelić svjedočenjem o kontaktu sa samim Titom, a izvatke iz čijeg pisma ekskluzivno donosi Zvono

5.5.2016. 22:08 | Miroslav Ambruš-Kiš PREGLEDA: 1786

Je li moguće da nismo znali kako je upravo Tito Amerikancima 1961. godine dao ključnu tehnologiju uz čiju su pomoć Amerikanci šezdesetih godina prošloga stoljeća pobijedili Ruse u utrci i spuštanju ljudi na Mjesec?

Upravo je takvim pitanjem prije otprilike tri godine Žiga Virc preplavio društvene mreže dvominutnim foršpanom koji barnumski najavljuje snimanje dokumentarca s upravo takvom tezom. Ako ste kliknuli na ponuđeni link, već ste mogli vidjeti da se onaj tko je bacio tu ješku već hvali kako će se njegov film prikazivati na uglednoj mreži HBO. Horde »internelija« s područja bivše Jugoslavije tada su zagrizle mamac i nastavile ga umnažati putem društvenih mreža, a uskoro su ga širom svijeta otkrili i besposleni kojima je - budimo slikoviti - glavni predmet intelekualnoga pretresanja npr. teorija urote po kojima se Amerikanci »nikad nisu spustili na Mjesec«, te da je sve to bila velika opsjena.Trailer je skrpan od filmića s YouTubea. Nešto je popabirčeno kadrova iz stvarnih svemirskih centara, a ponešto i iz bivše Jugoslavije. Posebno s Titom i njegovim susretima s američkim predsjednicima Kennedyjem i Nixonom, a ponešto je izrezano i iz prikaza podzemnog aerodroma zrakoplovstva JNA Željava kod Bihaća, na granici Hrvatske i BiH.

Reklamni se udar, očigledno isplatio, pa je ekipa Studija Virc iz Novoga Mesta u Sloveniji uspjela u međuvremenu putem cowdfundinga na internetu i prikupiti lovu da film i dovrši. Taj način financiranja produkcije filma i nije neka novost. Štoviše, nedavno je na HRT-u prikazan i cjelovečernji film »Željezno_nebo« finskog redatelja  Tima Vuorensole, koji u životu nije vidio članove ekipe svojega filma nastalog internetskom suradnjom filmaša s pojedincima u Njemačkoj i Australiji. Zanimljivo je da je to bio već njegov četvrti film koji je nastao na taj način!

Teza 88-minutnog filma Žige Virca o kojemu govorimo, »Houston, We Have a Problem«, nije ništa manje isfantazirana od finskoga o tome da su nacisti potkraj II. svjetskog rata iz baze na Antarktici odletjeli na Mjesec i ondje uspostavili koloniju da bi se pola stoljeća kasnije vratili i pokorili Zemlju. Film je dovršen, a prikazan je i na ovogodšnjem festivalu Roberta De Nira Tribeca, a potom su se zaredale premijere i po hrvatskim kinima. Štoviše, ti su događaji privukli i one posvuduše koji moraju prvi vidjeti – i još važnije – moraju biti viđeni. Tako se Virc uz pomoć ovoga filma slikao s tout le monde, a iz New Yorka nosi i trofejnu fotku s De Nirom.

Tezu Žige Virca ne samo da su »popušili« i razni mediji na području ex-Yu, pa tako i HTV, nego je ješku progutao i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), koji je film uz ostale i sufinancirao. Nije loše za momka koji je uglavnom i snimao sprdnje od filmova, a njegov je prvi kontakt s filmskom industrijom bio, zapravo, nedavno – 2009. godine. Prazna mjesta u filu popunio je, vjerujem s oduševljenjem, slovenski popularni filozof Slavoj Žižek, koji je imao punu slobodu da u kameru drobi sve što mu padne na pamet. Ujedno, bio je to »pedigre« za međunarodnu publiku.

Glavni je pogonski stroj ove kampanje ipak bila nevjerojatna lakovjernost svih koji su i na trenutak pomislili nešto kao »Mora da tu nešto ima«, a Virc im se svima, u društvu sa Žižekom, žestoko narugao u stilu bivšeg pokreta Neue Slowenische Kunsta, od kojega su danas ostali još samo grupa Laibach i sve rjeđi kazališni bljeskovi drugog genijalca Dragana Živadinova, osnivača Kazališta sestara Scipin Nasice, Kozmokinetičkog opservatorija Crveni pilot i Kozmokinetičkog kabineta Noordung. Utjecaj opsesije Živadinova svemirskim istraživanjima očigledan je i u Virčevu filmu.

Na kaju krajeva, Virčev film i nije toliko loš, ili, nedajbože, uvredljiv za zdravi razum –  ako ga shvatimo kao zafrkanciju i povlačenje mnogih za nos. Točnije, spada u žanr mockumentary, zafrkanciju poput filma Woodyja Allena »Zelig« (1983.), ili francuski »Dark Side of the Moon« (2002.) u kojemu mnogi stvarni svjedoci tvrde kako je Stanley Kubrick režirao lažno spuštanje na Mjesec – za koji su mnogi povjerovali da je definitivno razotkrivanje urote. Kako i ne bi kad izravno u kameru govore Buzz Aldrin, Kubrickova udovica Christiane, Henry Kissinger, Donald Rumsfeld, Alexander Haig i drugi. Mnogima je koji su nasjeli na taj »prvoaprilski film« promakla odjavna špica u kojoj se sudionici valjaju od smijeha držeći u rukama tekstove koje su trebali izreći u kameru!Gledano sa strane, ovaj film je ponajprije trebao biti reklama za samoga Žigu Virca, i u tome je u nekoj internacionalnoj mjeri i uspio. Neki, koji su uspjeli dokučiti kako su tvrdnje izrečene u filmu nemoguće, moguće je da su pomislili kako je on reklama za glavnoga protagonista, Tita. No, to je već problem mentalnoga sklopa onoga tko ne shvaća do kraja. Svatko tko iole ozbiljno govori o ovom filmu je namagarčen, a to mu je vjerojatno bila i osnovna namjera. A tko se ljuti, tim više potvrđuje da je Virc posve uspio.

Pavle Savić je s nuklearnim reaktorom u Vinči najvjerojatnije pokušao za Jugoslaviju proizvesti nuklearno oružje (a Ivan Supek je lukavstvom uzeo novac i stvorio Institut Ruđer Bošković). O eventualnom Titovom svemirskom programu ima svjedočenje bivšeg bjelovarskog gimnazijalca i jednog od dvojice ključnih inženjera programa Apollo Mikea Vucelića.Mike Vucelić (lijevo) i Gene Kranz (desno) te Alan Shepard (gore lijevo) sa dr. Robertom Gilrudom, direktorom NASA-ina centra za letove s posadom (gore desno) razmjenjuju čestitke poslije uspjeha misije Apollo IX, ožujak 1969. u kontroli misije u Houstonu

Milojko Mike Vucelić bio je u kontroli misije Apolla XIII. u Houstonu u kontroli, kad je 13. travnja 1970. godine stigao poziv s Apolla XIII: »Houstone, imamo problem!« Mjesečeva kompozicija sastavljena od LEM-a, članka za spuštanje na Mjesec, servisnog i zapovjednog modula već je podosta odmakla na translunarnoj putanji, pa je od tog trenutka bilo samo četiri sata da dobiju manevarsku matematiku i posve nepredviđene procedure oblijetanja Mjeseca da bi se nakon eksplozije spremnika s kisikom barem uputili prema Zemlji. Da se taj vremenski okvir promašio, ili bi tresnuli o Mjesec, ili bi ga promašili i otplovili dalje.

Tko baš ne želi pročitati cijelo njegovo pismo o tome sa stvarnim ekskluzivnim otkrićima, mora mu biti dovoljan ovaj isječak. S Titom se osobno našao na preporuku Nasina astronauta Franka Bormana, koji je s turnejom Apolla 8 poslije završenog leta Apollom 8 oko Mjeseca bio na svjetskoj turneji, pa je tako završio i u Beogradu. On je omogućio susret Tita i Vucelića, jer je samo Tito mogao jamčiti da on, kao bivši ilegalni emigrant koji je preko granice pobjegao iz Jugoslavije – ne završi u zatvoru:Mike Vucelić (lijevo) i astronaut Beregovoj na jednoj od američko-sovjetskih konferencija za pripreme projekta Apollo-Sojuz

»Kada sam se kasnije nakon njegovog povratka s te svjetske turneje sastao sa astronautom Frankom Bormanom, kazao mi je da ga je Tito pitao je li se nije plašio kada je prvi put letio prema Mjesecu, a da mu je on odgovorio kako nije imao velike brige jer je jedan jugoslavenski inženjer bio odgovoran za svemirski brod Apollo 8. Naravno, Borman je Titu rekao moje ime… i naravno, rezultat je bio poziv da ga posjetim kad mi se pruži prilika da dođem u Jugoslaviju.U ljeto 1971 godine u Beogradu je bila organizirana velika međunarodna izložba pod nazivom "Čovjek u Svemiru" sa sovjetskim i američkim sudjelovanjem. Ja sam kao predstavnik State Departmenta pošao s astronautom generalom Tomom Stafordom da se ondje pokušamo sastati sa sovjetskim kozmonautima i s Titom da dobijemo Titovu podršku našem planu za zajedničku svemirsku misiju kada se Tito u Moskvi sastane s Brežnjevom potkraj 1971 godine…. Ta mi se prilika pružila kada sam Tita s njegovom suprugom Jovankom vodio kroz izložbu na kojoj je bila i zapovjedna kapsula Apolla 9 komandnu koja se upravo vratila sa desetdnevnog leta oko Mjeseca testirajući operativne metode LEM-a potrebne za sletanje na Mjesec. Za ručkom s Titom bio je i kozmonaut Pavlovič i opširno smo razgovarali o mogućoj suradnji.Pored toga, Tito mi je, nekako u šali predložio da se vratim i organiziram jugoslavenski svemirski program. Na to sam mu odgovorio da su svemirski projekti preskupi čak i za Ameriku pa zato tražimo suradnju sa Sovjetskim Savezom da dijelimo troškove.«S Titom u Beogradu 1971. na izložbi Čovjek u svemiru. Iznad Mikeova desnog ramena pomalja se glava legendarnog inž. Milivoja Jugina

Sve ostalo je povijest. Tito je nagovorio Brežnjeva da Sovjeti i Amerikanci ostvare projekt Apolo-Sojuz, iako Rusi nisu do kraja shvaćali koji je smisao, jer je projekt tehnički bio trivijalan. Kako god bilo, tako je počela suradnja Rusa i Amerikanaca koja se nastavlja i danas, a Mike Vucelić je uspio u pregovorima sa svojim ruskim parnjakom, generalom Georgijem Beregovojem. Na tim se putovanjima iskreno i srdačno sprijateljio s prvim svemirskim šetačem Aleksejem Leonovim, a njihovo je prijateljstvo trajalo sve do Vucelićeve smrti 18. rujna 2012. godine.
Tagovi: houston we have a problem, tito, žiga virc, milojko mike vucelić

Na današnji dan 1980. objavljena je vijest o smrti Josipa Broza Tita
Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste
Višnja Pevec vraća se u uši slušatelja
Veslači kod župana Bajsa
Vrlo slab odaziv na poziv na rad za opće dobro
BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom
Bajs u Daruvaru na potpisivanju ugovora o obnovi Glazbene škole
Župan Bajs na Info-danu u Obrtničkoj komori
Župan Bajs proglasio elementarnu nepogodu za općinu Dežanovac
Bjelovarsko kulturno ljeto
Dokumentarni film o bjelovarskim braniteljima dogodine na Dan Grada
Bjelovarski Česi ispekli najbolje palačinke od krumpira
Bajs obišao radove na područnoj školi u Međurači
Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile
ALL STAR: Među odabranim igračima i trojica iz bjelovarskog KK Vedi
U subotu u Galovcu održan jahački seminar istaknute engleske trenerice
MOJA PATROLA: Aplikacija koja upozorava na policijske prometne ophodnje i radare
Novi album Nebojše Buhina predstavljen u Kulturnom i multimedijskom centru
Bojana Hribljan na potpisivanju ugovora za radove na obnovi škole u Predavcu
I župan Damir Bajs podržao program STEM
Bajs otvorio novoasfaltiranu cestu u Srijedskoj
Župan Bajs s češkom delegacijom u Češkoj osnovnoj školi u Končanici
Šest pobjeda bjelovarskih atletičara u Varaždinu
Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji
Najstariji nogometni turnir u spomen braniteljima odigran u Dragancu
Kamion prikolicom »počešao« auto na raskrižju
Dva finala za dječake NK Bjelovara na 16. memorijalnom turniru Dr. Anđelko Višić
Domaćini iz VRK Bjelovar pobjednici drugog Bjelovarskog cepelina
U Iloku 29. i 30. lipnja jedinstven DunavArt Festival
Znanstveni sajam održan u Kulturnom i multimedijskom centru
Kuhar pobijedio predrasude
Učiteljice na Terezijani
Najveća živa legenda popularne glazbe danas slavi 76. rođendan
Moto alka na Terezijani
BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: Kako je pobjeda Hrvatske protiv Nigerije viđena u Bjelovaru
Halid Bešlić na Terezijani
Svečana povorka u čast carice Marije Terezija
16. Memorijalni međunarodni nogometni turnir limača »Dr. Anđelko Višić«

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste

.

Višnja Pevec vraća se u uši slušatelja

.

Veslači kod župana Bajsa

.

Vrlo slab odaziv na poziv na rad za opće dobro

.

BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste

Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji

Učiteljice na Terezijani

BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE