NASLOVNAOSOBA TJEDNA

Na atletskoj stazi i u 81. godini života

ZVONIMIR IVEKOVIĆ, ATLETSKI TRENER I LEGENDA BJELOVARSKE ATLETIKE KOJI NE POSUSTAJE OD KRALJICE SPORTOVA
Na atletskoj stazi i u 81. godini života

Zvonko Iveković atletski instruktor službeno je postao još davne 1954. godine, no u atletiku se zaljubio još kao zagrebački školarac, odlazeći na Dinamov stadion gdje su trenirali atletičari tadašnjeg AK Dinamo.

07.07.2016. PIŠE: Jelena Ivezić FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 3678


– Ja sam odrastao u ratu, igrajući se s vršnjacima na Levijevim livadama (prostor pored današnjeg gradskog bazena, op.a). Imali smo obilje prostora za igru, ali odrastali smo u neimaštini. Sjećam se da smo bili zadivljeni Tarzanom i njegovim vještinama koje smo pokušavali reproducirati, neumorno vježbajući na granama breza, po livadama i šikarama po kojima smo se igrali. Atletika je stoga, kada sam se prvi put susreo s njom, bila potpuno logičan razvoj događaja – prisjetio se svojih početaka Zvonimir Iveković, Bjelovarčanima poznatiji nadimkom Zvonko, atletski trener i legenda bjelovarske atletike koji ne posustaje od kraljice sportova ni u 81. godini života.

– Još uvijek sam aktivan kao trener, no što se tiče tjelovježbe, nakon povrede koljena redovito bicikliram, trčanje sam napustio – otkriva trener.

Zvonimir Iveković rođen je 10. srpnja 1935. godine u Bjelovaru. Već 1952. upisuje atletsku sekciju pri DTO Partizan Bjelovar koju je vodio slavni trener Pedro Goić.– Pedro Goić bio je bacač koplja pa sam uz njega i ja započeo s tom disciplinom. Kasnije sam bio preponaš. Natjecao sam se za AK Dinamo Zagreb, ASK Split i AK Slavonija Osijek te za reprezentaciju Hrvatske i Jugoslavije – otkriva Iveković dio svoje, 22 godine duge, natjecateljske karijere. Posebno pamti 1963. godinu kada je pobijedio na prestižnom »Hanžeku« u disciplini 110 metara prepone, a iste godine proglašen je i najboljim atletičarom AK Slavonija Osijek.

– Zahvaljujući atletici, mnogo sam i proputovao. Bio sam na mnogim mjestima koja sigurno ne bih upoznao da se nisam bavio atletikom, desetak puta sam bio i vođa puta za reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije – otkriva Zvonimir Iveković iza kojega je danas uspješna karijera koja traje više od 60 godina. Uz iskustvo trenera sportske rekreacije (koju je i specijalizirao na kineziološkom fakultetu) te atletskog instruktora, obnašao je i dužnost predsjednika zbora atletskih trenera, zatim predsjednika  Hrvatske atletske lige sjever, u dva je mandata bio predsjednik natjecateljske komisije, sudjelovao je u radu Izvršnog odbora Hrvatskog atletskog saveza i međunarodni je atletski sudac. Hrvatski atletski savez nedavno mu je dodijelio i nagradu »Izniman doprinos razvoju hrvatske atletike« za životno djelo. Valja napomenuti i da je Zvonko radni staž stekao kao trener sportske rekreacije koju je i specijalizirao na kineziološkom fakultetu, a atletikom se cijeloga života bavio volonterski.  Skromnog atletičara danas ipak, priznaje, više od nagrada vesele uspjesi njegovih učenika.

– Oni su sjajni ljudi, uspješni učenici i studenti i s njima nema nikakvih problema. Vesele me uspjesi naših atletičara, naročito s obzirom na uvjete u kojima treniramo. Primjerice, na bjelovarskom stadionu nemamo svlačionice, atletičari se presvlače vani. Atletska staza koju imamo loše je napravljena, dobar sportaš bi trebao imati i uvjete za treniranje. Uz sve to, naši atletičari redovito osvajaju prva mjesta na državnim natjecanjima – pojasnio je Iveković ponosan na 492 medalje na državnim prvenstvima Hrvatske koje su od 1980. osvojili članovi Atletskog kluba Bjelovar. Među njima posebice ističe dvoje najuspješnijih atletičara: Ivanu Jelić Balta (32 medalje na državnim prvenstvima) i Tihomira Henca (23 medalje na državnim prvenstvima). Sve uspjehe kluba pedantno bilježi pa se AK Bjelovar može ponositi i svojim Godišnjakom u kojemu su opisani i nabrojani svi rezultati naših atletičara, a za razliku od sličnih institucija, objavljuje se i pregled troškova natjecanja u tekućoj godini.  Ljubav prema atletici Zvonko je prenio  i na svojega sina, Tomislava Ivekovića koji danas, uz oca, djeluje u AK Bjelovar i vodi Školu atletike. Na odustajanje od atletike Zvonko ni ne pomišlja iako je u zasluženu mirovinu (kao trener sportske rekreacije) otišao još 2002. godine.

Tagovi: zvonimir iveković, atletika, trener

U prvom nastupu osvojila zlato

Dora Dent, Armin Mašinović i Jurica Kovačić među najboljim atletičarima u Hrvatskoj

Bjelovarčanke solidno istrčale kutinski kros

Juniorke Bjelovara prvakinje HALS-a

U sedmom kolu HALS, Bjelovarčani osvojili šest prvih mjesta

Bjelovarska Prima otvara veliki salon u Sesvetama, dijeli Majburgere

Klizalište u centru Bjelovara neće biti otvoreno sutra

»Pu(t)na torba priča« Društva Naša Djeca Bjelovar

Akcijska potjera – policija protiv Mazde

privatni / poslovni zajmovi, bez kolaterala

ponuda kredita između posebno i tvrtke

Financijska pomoć i ulaganja u svoje projekte

Nudimo Krediita Ovdje

Pozajmice do 500.000 eur

U prometnoj nesreći u Trojstvenom Markovcu dvoje lakše ozlijeđenih

U petak besplatno klizanje, u subotu utakmica Medvjeda

Prepolovio traktor i pobjegao

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO