NASLOVNAOSOBA TJEDNA

Na atletskoj stazi i u 81. godini života

ZVONIMIR IVEKOVIĆ, ATLETSKI TRENER I LEGENDA BJELOVARSKE ATLETIKE KOJI NE POSUSTAJE OD KRALJICE SPORTOVA
Na atletskoj stazi i u 81. godini života

Zvonko Iveković atletski instruktor službeno je postao još davne 1954. godine, no u atletiku se zaljubio još kao zagrebački školarac, odlazeći na Dinamov stadion gdje su trenirali atletičari tadašnjeg AK Dinamo.

07.07.2016. PIŠE: Jelena Ivezić FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 3952


– Ja sam odrastao u ratu, igrajući se s vršnjacima na Levijevim livadama (prostor pored današnjeg gradskog bazena, op.a). Imali smo obilje prostora za igru, ali odrastali smo u neimaštini. Sjećam se da smo bili zadivljeni Tarzanom i njegovim vještinama koje smo pokušavali reproducirati, neumorno vježbajući na granama breza, po livadama i šikarama po kojima smo se igrali. Atletika je stoga, kada sam se prvi put susreo s njom, bila potpuno logičan razvoj događaja – prisjetio se svojih početaka Zvonimir Iveković, Bjelovarčanima poznatiji nadimkom Zvonko, atletski trener i legenda bjelovarske atletike koji ne posustaje od kraljice sportova ni u 81. godini života.

– Još uvijek sam aktivan kao trener, no što se tiče tjelovježbe, nakon povrede koljena redovito bicikliram, trčanje sam napustio – otkriva trener.

Zvonimir Iveković rođen je 10. srpnja 1935. godine u Bjelovaru. Već 1952. upisuje atletsku sekciju pri DTO Partizan Bjelovar koju je vodio slavni trener Pedro Goić.– Pedro Goić bio je bacač koplja pa sam uz njega i ja započeo s tom disciplinom. Kasnije sam bio preponaš. Natjecao sam se za AK Dinamo Zagreb, ASK Split i AK Slavonija Osijek te za reprezentaciju Hrvatske i Jugoslavije – otkriva Iveković dio svoje, 22 godine duge, natjecateljske karijere. Posebno pamti 1963. godinu kada je pobijedio na prestižnom »Hanžeku« u disciplini 110 metara prepone, a iste godine proglašen je i najboljim atletičarom AK Slavonija Osijek.

– Zahvaljujući atletici, mnogo sam i proputovao. Bio sam na mnogim mjestima koja sigurno ne bih upoznao da se nisam bavio atletikom, desetak puta sam bio i vođa puta za reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije – otkriva Zvonimir Iveković iza kojega je danas uspješna karijera koja traje više od 60 godina. Uz iskustvo trenera sportske rekreacije (koju je i specijalizirao na kineziološkom fakultetu) te atletskog instruktora, obnašao je i dužnost predsjednika zbora atletskih trenera, zatim predsjednika  Hrvatske atletske lige sjever, u dva je mandata bio predsjednik natjecateljske komisije, sudjelovao je u radu Izvršnog odbora Hrvatskog atletskog saveza i međunarodni je atletski sudac. Hrvatski atletski savez nedavno mu je dodijelio i nagradu »Izniman doprinos razvoju hrvatske atletike« za životno djelo. Valja napomenuti i da je Zvonko radni staž stekao kao trener sportske rekreacije koju je i specijalizirao na kineziološkom fakultetu, a atletikom se cijeloga života bavio volonterski.  Skromnog atletičara danas ipak, priznaje, više od nagrada vesele uspjesi njegovih učenika.

– Oni su sjajni ljudi, uspješni učenici i studenti i s njima nema nikakvih problema. Vesele me uspjesi naših atletičara, naročito s obzirom na uvjete u kojima treniramo. Primjerice, na bjelovarskom stadionu nemamo svlačionice, atletičari se presvlače vani. Atletska staza koju imamo loše je napravljena, dobar sportaš bi trebao imati i uvjete za treniranje. Uz sve to, naši atletičari redovito osvajaju prva mjesta na državnim natjecanjima – pojasnio je Iveković ponosan na 492 medalje na državnim prvenstvima Hrvatske koje su od 1980. osvojili članovi Atletskog kluba Bjelovar. Među njima posebice ističe dvoje najuspješnijih atletičara: Ivanu Jelić Balta (32 medalje na državnim prvenstvima) i Tihomira Henca (23 medalje na državnim prvenstvima). Sve uspjehe kluba pedantno bilježi pa se AK Bjelovar može ponositi i svojim Godišnjakom u kojemu su opisani i nabrojani svi rezultati naših atletičara, a za razliku od sličnih institucija, objavljuje se i pregled troškova natjecanja u tekućoj godini.  Ljubav prema atletici Zvonko je prenio  i na svojega sina, Tomislava Ivekovića koji danas, uz oca, djeluje u AK Bjelovar i vodi Školu atletike. Na odustajanje od atletike Zvonko ni ne pomišlja iako je u zasluženu mirovinu (kao trener sportske rekreacije) otišao još 2002. godine.

Tagovi: zvonimir iveković, atletika, trener

U prvom nastupu osvojila zlato

Jurica Kovačić prvak Hrvatske

Mladi bjelovarski atletičari ostvarili dobar plasman u Prelogu

Finala na Kantridi za bjelovarske juniore

Dora Dent, Armin Mašinović i Jurica Kovačić među najboljim atletičarima u Hrvatskoj

Gradonačelnik Hrebak obišao završene radove u rukometnoj dvorani

Gradonačelnik Hrebak s turskim veleposlanikom obišao gradilište elektrane u Velikoj Cigleni

Županija podržala projekt izgradnje podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju

GNK Dinamo (juniori) – NK Bjelovar 4:2

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Klik do Kredit i Pozajmice

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Od prekjučer se u Bjelovaru nudi prava, izvorna pizza

Troje liječnika bjelovarske bolnice na sudu zbog nesavjesnog liječenje

Roberta igra tenis na Floridi

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO