NASLOVNAOSOBA TJEDNA

Na atletskoj stazi i u 81. godini života

ZVONIMIR IVEKOVIĆ, ATLETSKI TRENER I LEGENDA BJELOVARSKE ATLETIKE KOJI NE POSUSTAJE OD KRALJICE SPORTOVA
Na atletskoj stazi i u 81. godini života

Zvonko Iveković atletski instruktor službeno je postao još davne 1954. godine, no u atletiku se zaljubio još kao zagrebački školarac, odlazeći na Dinamov stadion gdje su trenirali atletičari tadašnjeg AK Dinamo.

07.07.2016. PIŠE: Jelena Ivezić FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 3135


– Ja sam odrastao u ratu, igrajući se s vršnjacima na Levijevim livadama (prostor pored današnjeg gradskog bazena, op.a). Imali smo obilje prostora za igru, ali odrastali smo u neimaštini. Sjećam se da smo bili zadivljeni Tarzanom i njegovim vještinama koje smo pokušavali reproducirati, neumorno vježbajući na granama breza, po livadama i šikarama po kojima smo se igrali. Atletika je stoga, kada sam se prvi put susreo s njom, bila potpuno logičan razvoj događaja – prisjetio se svojih početaka Zvonimir Iveković, Bjelovarčanima poznatiji nadimkom Zvonko, atletski trener i legenda bjelovarske atletike koji ne posustaje od kraljice sportova ni u 81. godini života.

– Još uvijek sam aktivan kao trener, no što se tiče tjelovježbe, nakon povrede koljena redovito bicikliram, trčanje sam napustio – otkriva trener.

Zvonimir Iveković rođen je 10. srpnja 1935. godine u Bjelovaru. Već 1952. upisuje atletsku sekciju pri DTO Partizan Bjelovar koju je vodio slavni trener Pedro Goić.– Pedro Goić bio je bacač koplja pa sam uz njega i ja započeo s tom disciplinom. Kasnije sam bio preponaš. Natjecao sam se za AK Dinamo Zagreb, ASK Split i AK Slavonija Osijek te za reprezentaciju Hrvatske i Jugoslavije – otkriva Iveković dio svoje, 22 godine duge, natjecateljske karijere. Posebno pamti 1963. godinu kada je pobijedio na prestižnom »Hanžeku« u disciplini 110 metara prepone, a iste godine proglašen je i najboljim atletičarom AK Slavonija Osijek.

– Zahvaljujući atletici, mnogo sam i proputovao. Bio sam na mnogim mjestima koja sigurno ne bih upoznao da se nisam bavio atletikom, desetak puta sam bio i vođa puta za reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije – otkriva Zvonimir Iveković iza kojega je danas uspješna karijera koja traje više od 60 godina. Uz iskustvo trenera sportske rekreacije (koju je i specijalizirao na kineziološkom fakultetu) te atletskog instruktora, obnašao je i dužnost predsjednika zbora atletskih trenera, zatim predsjednika  Hrvatske atletske lige sjever, u dva je mandata bio predsjednik natjecateljske komisije, sudjelovao je u radu Izvršnog odbora Hrvatskog atletskog saveza i međunarodni je atletski sudac. Hrvatski atletski savez nedavno mu je dodijelio i nagradu »Izniman doprinos razvoju hrvatske atletike« za životno djelo. Valja napomenuti i da je Zvonko radni staž stekao kao trener sportske rekreacije koju je i specijalizirao na kineziološkom fakultetu, a atletikom se cijeloga života bavio volonterski.  Skromnog atletičara danas ipak, priznaje, više od nagrada vesele uspjesi njegovih učenika.

– Oni su sjajni ljudi, uspješni učenici i studenti i s njima nema nikakvih problema. Vesele me uspjesi naših atletičara, naročito s obzirom na uvjete u kojima treniramo. Primjerice, na bjelovarskom stadionu nemamo svlačionice, atletičari se presvlače vani. Atletska staza koju imamo loše je napravljena, dobar sportaš bi trebao imati i uvjete za treniranje. Uz sve to, naši atletičari redovito osvajaju prva mjesta na državnim natjecanjima – pojasnio je Iveković ponosan na 492 medalje na državnim prvenstvima Hrvatske koje su od 1980. osvojili članovi Atletskog kluba Bjelovar. Među njima posebice ističe dvoje najuspješnijih atletičara: Ivanu Jelić Balta (32 medalje na državnim prvenstvima) i Tihomira Henca (23 medalje na državnim prvenstvima). Sve uspjehe kluba pedantno bilježi pa se AK Bjelovar može ponositi i svojim Godišnjakom u kojemu su opisani i nabrojani svi rezultati naših atletičara, a za razliku od sličnih institucija, objavljuje se i pregled troškova natjecanja u tekućoj godini.  Ljubav prema atletici Zvonko je prenio  i na svojega sina, Tomislava Ivekovića koji danas, uz oca, djeluje u AK Bjelovar i vodi Školu atletike. Na odustajanje od atletike Zvonko ni ne pomišlja iako je u zasluženu mirovinu (kao trener sportske rekreacije) otišao još 2002. godine.

Tagovi: zvonimir iveković, atletika, trener

U prvom nastupu osvojila zlato

Prvi u ekipnom višeboju

U Bjelovar se vratili s 5. i 6. mjestom

Kući donijeli bogatu žetvu od 29 medalja!

Jurica Kovačić i Marija Beljan kući donijeli medalje

HSS Braće Radić uz Posavca za gradonačelnika Bjelovara

ŽRK Bjelovar – ŽRK Lokomotiva 13:31

Bolnica dostupna samo na 242 250 i 242 255

Dogovoreno uvođenje novih direktnih linija na relaciji Bjelovar – Zagreb

VELIKO TROJSTVO - super povoljno

Hitno kredit: banka.finance01@gmail.com

Hitno kredit: banka.finance01@gmail.com

Nudimo kredite od 25 000 do 500 milijuna eura

hitno kredit : banka.finance01@gmail.com

Auto sletio s ceste, jedna osoba poginula, druga u bolnici

Nagazio bremzu, a drek se rasuo po cesti

Policija će svim raspoloživim ljudskim i tehničkim snagama nadzirati brzinu!

09.04.2017.ZELENA BLAGA BILOGORE

Nakon što se pronio glas da će aktualni gradonačelnik Antun Korušec na sljedećim lokalnim izborima poduprijeti HDZ-ova kandidata Antu Topalovića, odlučite se koji vam je aspirant za gradonačelnika najvjerodostojniji!

Dario Hrebak

Stipe Šola

Ante Topalović

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO