NASLOVNAOSOBA TJEDNA

Vladimir Jasek više od 1500 sati proveo je – u zraku

PREDSJEDNIK ZRAKOPLOVNOG KLUBA IZ BJELOVARA
Vladimir Jasek više od 1500 sati proveo je – u zraku

Strah od visine razlog je koji mnoge sprječava da pokušaju, no, vjerovali ili ne, mnogi koji su prošli obuku za pilota boje se visine. Čovjek se boji mogućnosti nespretnog pada, recimo, s krova kuće ili čak sa stolca na kojemu stoji. No let je sasvim nešto drugo – kaže Vladimir pozivajući sve zainteresirane u zračnu luku u Brezovcu

01.07.2016. PIŠE: Jelena Ivezić FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 2726


– Ljubav prema letenju rodila se davno, a prije nego što sam upoznao svijet zrakoplovstva, vozio sam auto i moto utrke – otkriva Vladimir Jasek, predsjednik Zrakoplovnog kluba iz Bjelovara u kojem predsjedničku dužnost obavlja od 2000. godine. Nakon odlaska u mirovinu potpuno se posvetio radu kluba koji danas broji tridesetak članova.– Najmanje članova je iz Bjelovara, imamo članove uz cijele Hrvatske i među nama vlada vrlo specifičan odnos. Recimo, neobično je da članovi nemaju ključeve hangara u kojemu su letjelice. Moraju se nekome od članova uprave javiti da bismo im otvorili i dali pristup letjelici te moraju ostaviti podatke o letu. U slučaju da se ne vrate u dogovoreno vrijeme ili se ne jave radio vezom, krećemo u potragu za njima –  pojašnjava Vladimir.  Iako prednjači snažniji spol, u bjelovarskom zrakoplovstvu ne zaostaju ni dame pa tako klub broji i sedam članica. No, da biste postali članom kluba, ne morate biti pilot niti učiti upravljati sportsko-rekreativnim zrakoplovima. Dovoljno je učlaniti se u klub, a polijećete s nekim od iskusnih, obučenih pilota.  Obuka pilota za sve vrste sportsko-rekreativnih zrakoplova također se provodi u prostorima kluba koji je opremljen učionicom, sanitarnim čvorom i velikom zajedničkom spavaonicom za članove kluba i polaznike obuke. Do sada je kroz centar za obuku u Pilotskoj školi Zrakoplovnog kluba prošlo stotinjak ljudi, a interes je i dalje velik.– Strah od visine razlog je koji mnoge sprječava da pokušaju, no, vjerovali ili ne, mnogi koji su prošli obuku za pilota boje se visine. Čovjek se boji mogućnosti nespretnog pada, recimo, s krova kuće ili čak sa stolca na kojemu stoji. No let je sasvim nešto drugo – dodaje Vladimir pozivajući sve zainteresirane u zračnu luku u Brezovcu. Iako upravlja svim četirima vrstama sportsko-rekreativnih zrakoplova, najdraži mu je takozvani zmaj, sportsko-rekreativni zrakoplov kategorije 2. Let zmajem uistinu je nezaboravno iskustvo, o čemu vam iz prve ruke svjedočim.– Promotivni let zmajem traje petnaestak minuta. Uz pilota, kao i u svim  ostalim letjelicama, ima mjesta za još jednu osobu – pojašnjava Vladimir koji je do sada ostvario više od 1500 sati leta.Uvijek se uz priču o letenju veže i priča o zrakoplovnim nesrećama.

– Poznato je da je zračni promet sigurniji od cestovnog, a 98% nesreća uzrokovano je ljudskim faktorom, a ne neispravnošću letjelice, otkazivanjem motora i slično. – podsjeća Vladimir. Svi zainteresirani za svijet zrakoplovstva mogu javiti na broj:  098 323 766 (Vladimir Jasek) ili doći na prostor zračne luke u Brezovcu.

Bjelovarski zrakoplovni klub osnovan je 1994. godine, a prvi predsjednik kluba bio je Davor Sobodić. Vladimir Jasek tada je obavljao dužnost tajnika, a nakon Davorove pogibije preuzima njegovu dužnost u klubu. Jedini je današnji član koji je u klubu od trenutka osnivanja. Uz donacije sponzora i članova, veliku potporu klubu daje i Grad Bjelovar prepoznavši njegov značaj. Danas je to jedini klub u Hrvatskoj koji nudi obuku pilota za sve četiri klase sportsko-rekreativnih zrakoplova.  Prepoznatljiva manifestacija Zrakoplovnog kluba je i »aero rally«, a posljednji, šesnaesti, održan je sredinom lipnja ove godine.Tagovi: vladimir jasek, pilot, letenje, sportsko-rekreativni zrakoplov, zmaj, zrakoplovni klub

Jedriličar koji je znao sletjeti u Hudson

Zmajem preletio dva kruga i zabio se u kanal

Zračne atrakcije za sve generacije

HSS Braće Radić uz Posavca za gradonačelnika Bjelovara

ŽRK Bjelovar – ŽRK Lokomotiva 13:31

Bolnica dostupna samo na 242 250 i 242 255

Dogovoreno uvođenje novih direktnih linija na relaciji Bjelovar – Zagreb

Najavljen tradicionalni susret pjevačkih zborova umirovljenika

20 novih stipendista Bjelovarsko-bilogorske županije

VELIKO TROJSTVO - super povoljno

Hitno kredit: banka.finance01@gmail.com

Hitno kredit: banka.finance01@gmail.com

Nudimo kredite od 25 000 do 500 milijuna eura

hitno kredit : banka.finance01@gmail.com

Auto sletio s ceste, jedna osoba poginula, druga u bolnici

Nagazio bremzu, a drek se rasuo po cesti

Policija će svim raspoloživim ljudskim i tehničkim snagama nadzirati brzinu!

09.04.2017.ZELENA BLAGA BILOGORE

Nakon što se pronio glas da će aktualni gradonačelnik Antun Korušec na sljedećim lokalnim izborima poduprijeti HDZ-ova kandidata Antu Topalovića, odlučite se koji vam je aspirant za gradonačelnika najvjerodostojniji!

Dario Hrebak

Stipe Šola

Ante Topalović

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO