NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Postrojba primila odličje Red bana Josipa Jelačića

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA USTROJAVANJA A SATNIJE ZNG-a BJELOVAR
Postrojba primila odličje Red bana Josipa Jelačića

Ovo visoko odličje Red bana Josipa Jelačića, za ukupni doprinos obrani suvereniteta Republike Hrvatske svjedoči koliko je velik i značajan doprinos ove postrojbe. Postrojbe koja je dala veliki doprinos obrani domovine – rekao je  Tomo Medved, ministar branitelja

10.06.2016. PIŠE: Štefan Brajković FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 4179


BJELOVAR Svečanim postrojavanjem, u dvorištu gradske uprave, pripadnici A satnije ZNG-a Bjelovar obilježili su danas, 10. lipnja, 25. godišnjicu ustrojavanja. Postrojavanju je prisustvovao i ministar branitelja Tomo Medved. Nakon postrojavanja uslijedila je svečana sjednica Kluba veterana A satnije u Velikoj vijećnici Grada Bjelovara na kojoj je ministar Medved postrojbi uručio odličje Red bana Josipa Jelačića.

– Bili smo prva aktivna satnija u Hrvatskoj. Danas članovi satnije djeluju kroz Kluba veterana A satnije, koji broji oko 50 članova. Temeljni zadaci su da kroz druženje upoznajemo građane s poviješću satnije. Nažalost sve je manje živih članova, i danas je tužan dan za nas jer smo izgubili jednog člana koji će upravo danas biti pokopan u Splitu. I zato nam ovakva druženje puno znače – rekao je Tomislav Jurković, predsjednik Kluba veterana A satnije.

– Danas je poseban dan za pripadnike bjelovarske A satnije ZNG-a. Ovo je dan ponosa, jer je ova postrojba osnovana prije 25 godina. I ovom prigodom moramo se prisjetiti tragičnih pogibelji svih hrvatskih branitelja, pa i pogibije 46 mladih vitezova pripadnika A satnije. Uvijek govorim da obilježavanje sjećanja na pogibije hrvatskih branitelja i okosnice Domovinskog rata moraju imati jasan cilj i poruke, a smatram da su te poruke danas i zauvijek kontinuirano promicati temeljne vrijednosti domovinskog rata, održati trajno sjećanje na herojska djela, žrtve i ideale hrvatskih u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. I zaključno, zaštititi društveni status, dostojanstvo, čast, ugled i vitalne interese hrvatskih branitelja, kao i interese obitelji poginulih, nestalih, ranjenih i teško bolesnih hrvatskih branitelja. Svi poginuli branitelji nisu i ne mogu biti samo statistička brojka. Iza njihovih imena skriva se ponos svih nas, svih Bjelovarčana i svih domoljuba. Zato branitelji zaslužuju našu beskrajnu zahvalnost i naše poštovanje, danas, sutra i zauvijek – rekao je Antun Korušec, gradonačelnik Bjelovara.

– Satnija je osnovana tijekom lipnja 1991. od hrabrih pripadnika najboljih sinova našega naroda. Postrojba ima impresionirani ratni put od istočne do zapadne Slavonije.  Uvijek na prvoj crti bojišta. Sve to pokazuje da ste uvijek bili tamo gdje je trebalo, gdje je bilo najteže, a o čemu svjedoči 46 poginulih i više od 50 vaših ranjenih pripadnika. Vi pripadnici prve A satnije pokazali ste kako se voli domovina. Vaš doprinos u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske obavezuje nas da svojim djelovanjem promičemo sjećanje na te dane i ovu postrojbu te da to prenesemo na mlade generacije. Kao znak zahvalnosti Povjerenstvo za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske ministarstva hrvatskih branitelja podržalo je prijedlog Udruge i danas kada će biti dodijeljeno odlikovanje vašoj postrojbi svjedočimo kako hrvatski branitelji nisu i neće nikada biti zaboravljeni. Ovo visoko odličje Red bana Josipa Jelačića, za ukupni doprinos obrani suvereniteta Republike Hrvatske svjedoči koliko je velik i značajan doprinos ove postrojbe. Postrojbe koja je dala veliki doprinos obrani domovine – rekao je  Tomo Medved, ministar branitelja.

Tagovi: a satnija, zng, domovinski rat, odličje red bana josipa jelačića, tomo medved, damir bajs, antun korušec, tomislav jurković

POGLEDAJ FOTOGALERIJU

25. godišnjica ustrojavanja A satnije ZNG-a Bjelovar

Obljetnica pokopa poginulih branitelja

Bajs: Okrugli stol o Zapadnoj Slavoniji u Domovinskom ratu utvrdit će činjenice

Toni Hnojčik – ime mu zaboravljaju, ali fotografije pamte

Zašto Vukovar samo oplakujemo, a ne i obnavljamo?

Čazmanska udruga udomitelja »Veliko srce« završila program edukacije

Bjelovarski učenici na Danima E-medice 2018.

U subotu u Križevcima prvi TEDx

Coollins – Karlovčanin koji se rodio skoro gluh, a sad je profesionalni pjevač

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Subotnja šetnja Bjelovarom

Hrebak na bazenu s vrtićkom djecom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO