Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

FOTO: Ustupila BBŽ

TROGODIŠNJE ŠKOLOVANJE ZA VOZAČE

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zeleno svjetlo za pokretanje novog smjera dalo je i nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja čije je Povjerenstvo zaključilo da škola osigurava materijalne i ostale uvjete za izvođenje nastave, a uz garanciju Bjelovarsko-bilogorske županije za osiguranje vozila i potrebnog poligona

19.3.2018. 18:51 | Zvono PREGLEDA: 618

ČAZMA U skladu s potrebama gospodarstva i tržišta rada, Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač obrazovnih ustanova, uvodi nove nastavne smjerove i programe školovanja kako bi učenici nakon završetka svog školovanja imali veće šanse prilikom zaposlenja. U skladu s tim ide i pokretanje novog smjera u Srednjoj školi Čazma, a riječ je o trogodišnjem smjeru vozač motornog vozila kojeg će učenici moći upisati već od iduće školske godine.

Da bi se stekli uvjeti za školovanje tog kadra potrebno je ispuniti niz uvjeta pri čemu će iza svoje škole stati osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija.S tim u vezi bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs 16. ožujka potpisao je  Pismo namjere, ispred osnivača Srednje škole Čazma Bjelovarsko-bilogorske županije, za svu potrebnu pomoć u osiguravanju materijalnih preduvjeta za novi smjer  - vozač motornog vozila. Naime, učenici u sklopu svog obrazovanja, a sukladno kurikulumu, obavljaju i prasku za što je školi potrebno i vozilo za njihovu obuku točnije kamion za C i C1 kategoriju, a potrebno je opremiti i prometni poligon za vježbanje.

Zeleno svjetlo za pokretanje novog smjera dalo je i nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja čije je Povjerenstvo zaključilo da škola osigurava materijalne i ostale uvjete za izvođenje nastave, a uz garanciju Bjelovarsko-bilogorske županije za osiguranje vozila i potrebnog poligona.Naime, stručna praksa obavlja se na trećoj godini školovanja i do tada će Bjelovarsko-bilogorska županija i njena Srednja škola osigurati sve potrebno za održavanje praktične nastave, odnosno vožnje.

Pravi je to smjer u osiguravanju trenutno deficitarnog zanimanja, a za koje uvelike ima potrebe i najveći prijevoznik u državi, a koji ima sjedište u našoj županiji – tvrtka Čazmatrans. Naime, uvidom u stanje tržišta radne snage uočena je potreba za osobama kvalifikacije vozač motornog vozila i to ne samo za našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, već i šire. Također, pokretanje novog smjera vozača motornog vozila podupire i Hrvatski zavod za zapošljavanje, tvrtka Čazmatrans te županijska Gospodarska komora.Inače, u čazmanskoj Srednjoj školi učenici se mogu obrazovati sukladno strukovnim kurikulumima za kvalifikacije: tehničar cestovnog prometa, prodavač, automehaničar, autolimar, vodoinstalater, plinoinstalater, tokar, bravar, strojobravar, te u programu Opće gimnazije. Ukupno Srednju školu Čazma pohađa 230 učenika u 13 razrednih odjeljenja.– Kao što ste čuli tema je otvaranje novog obrazovnog profila u Srednjoj školi Čazma. Snimajući situaciju za potrebama na tržištu rada za novim profilima, novim kadrovima, došli smo do spoznaje da je vozač motornog vozila nešto što u ovom trenutku nedostaje u Republici Hrvatskoj. Prije 10 godina je kod učenika jednostavno ponestalo zanimanja i interesa za taj profil obrazovanja te smo prestali upisivati za to zanimanje. Međutim, sad se pojavila potreba. Za takvo naše razmišljanje dobili smo podršku i od Županije na čemu se zahvaljujem, dobili smo podršku od grada Čazme, te poduzeća Čazmatrans, a dobili smo i mišljenje da je na Zavodu za zapošljavanje po prvi put vozač motornog vozila unazad par godina deficitarno zanimanje. Naravno, da bi takav kadar izobrazovali moramo imati prostor, opremu i kadar. S prostorom i kadrom imamo sve pokriveno, no međutim, problem je djelomično oprema, a ono što bi nama u svakom slučaju nedostajalo to je poligon površina za obuku učenika i motorno vozilo, naravno sve u skladu s propisima i zakonom sigurnosti u cestovnom prometu. Županija je prepoznala ovu našu namjeru, pozdravila i praktički prihvatila se jednog velikog zadatka, jedne velike obaveze da nam pomogne u tom dijelu. Zahvaljujem se još jednom gospodinu županu na razumijevanju – istaknuo je Željko Kralj ravnatelj SŠ Čazma.Potporu uvođenju novog smjera u Srednjoj školi Čazma dala je i pročelnica UO za proračun, komunalno gospodarstvo, gospodarstvo, zaštitu okoliša i ekologiju Grada Čazme Andrea Prugovečki Klepac, istaknuvši da Grad Čazma ima poligon na kojemu bi se mogla održavati stručna praksa.

– Što se tiče smjera vozača motornih vozila mi smo ponudili, obzirom da Grad Čazma ima poligon koji zadovoljava uvjetima i nudimo suradnju školi da se tu može provoditi nastava. Ovaj smjer je za školu potreban i iz razloga deficitarnosti, ali i iz razloga što škola onda može obavljati i prekvalifikaciju i na taj način ostvarivati dodatna sredstva, koja sigurno ni jednoj školskoj ustanovi neće biti na odmet – naglasila je Prugovečki Klepac.– Srednjoškolski sustav ne prepoznaje potrebe gospodarstva, jer već godinama imamo tu jednu situaciju paradoksalnu, da jednostavno proizvodimo kadrove koji su nezapošljivi. Sad dolazimo u jednu situaciju gdje i ovo što imamo kvalificirano problem je opet opremljenost i deficit kadrova koje baš u realnom sektoru ne dobivamo ono što bih trebali dobiti. Ovo je u svakom slučaju dobra situacija jer u EU fali vozača i u putničkom prijevozu i u gospodarskom, pa tako i u Hrvatskoj gdje u tom smislu nedostaje negdje oko 2000 vozača,  ako ne i više – istaknuo je Jakov Ćorić predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar.

– Što se tiče Čazmatransa ja mogu slobodno ovdje objavit da nama fali negdje preko 100 vozača. To bi bilo optimalno da bi zadovoljilo potrebe grupe Čazmatrans. Mi nemamo problem samo u potrebi za vozačima, mi imamo problem i sa svim ostalim znanjima osim administrativnog djela. Imamo dosta dobar i kvalitetan vozni park u Hrvatskoj, imamo koncesije, dobre linije, no međutim pitanje je tko će sutra raditi? – rekao je predsjednik Uprave tvrtke Čazmatrans Nova Dragan Marinović.– Razlog zbog čega smo mi ovdje danas je jasan. Obrazovne ustanove kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija moraju i trebaju se prilagođavati potrebama tržišta, posebice potrebama gospodarstva. Moram reći da se to dešava i da imamo novih smjerova koji svake godine se uvode. Kada govorimo o Srednjoj školi Čazma, kada govorimo o novom uvođenju programa, ono što je ovdje ključno je da su u osnivanju tog programa dali potporu Hrvatski zavod za zapošljavanje i županijska Gospodarska komora, ali moram reći i tvrtka Čazmatrans. Naime, novi program bi trebao biti vezan uz uvođenje programa za obuku vozača motornog vozila,  a to znači upravo oni  djelatnici koje bi mogli raditi u Čazmatransu. To je tradicija ovoga kraja, Čazmatrans je i najjači prijevoznik u Hrvatskoj i meni je drago da smo se zajedno našli oko jednog programa koji treba omogućiti Čazmancima u Čazmi siguran posao. Što se tiče same Županije naglasit ću da će Županija preuzeti ukupnost obveza koje će proizaći iz promjena u nastavnom planu uvođenja novoga smjera. Mi moramo nabaviti motorno vozilo koje bi služilo za potrebe tog smjera i moramo riješiti pitanje poligona. Potpisom ovog pisma namjere, mi ćemo to i napraviti. Očekujemo da i Ministarstvo da dopusnicu za uvođenje novog smjera i u kontaktu samo s njima, dakle, problema neće biti. Htjeli bi da za taj novi smjer upišemo učenike, da oni to prepoznaju, tu jednu novu mogućnost, jer začetkom tog smjera posao je apsolutno siguran. Ovaj novi smjer iziskuje bitne materijalne troškove, ali Županija će to podmiriti i mislimo da je to zapravo ulaganje na pravi način u naše školstvo. Ja očekujem upise, očekujem da dođemo ovdje da pozdravimo novi razred koji će krenuti u školu u Čazmi i ja se nadam da će to omogućiti ostanak mladih ljudi u našem kraju – zaključio je župan Bajs.


Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, srednja škola čazma, novi školski smjer

Damir Bajs u Krapini na sastanku četvorice župana
Župan Bajs na konferenciji o projektu »Postani društveni poduzetnik«
Župan Bajs na radnom sastanku o likovnoj koloniji
Bjelovar od države dobio 7 hektara zemljišta za stadion i školu
Bajs potpisao sporazum o sufinanciranju Obrtničke komore
Damir Bajs primio školske sportaše
Damir Bajs s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek
Damir Bajs na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Dežanovcu
Damir Bajs ispratio učenike na terensku nastavu »Putevima branitelja«
Bajs predstavio nove mjere za poticanje gospodarstva u 2018.
Bajs u Staroj Diklenici: »Imamo najpovoljniju kreditnu liniju za sjetvu u cijeloj Hrvatskoj«
Župan Bajs kao izaslanik predsjednice na komemoraciji u Donjim Mostima
U Gudovcu otvoren 21. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam
Tri milijuna kuna kroz tri godine za liječnike i medicinsko osoblje u bolnicama i domovima zdravlja
Bajs, Hrebak i Posavac najavili 21. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam
Bajs potpisao nove ugovore o stipendijama
Poznati datumi malonogometnih Coca-Cola Cup turnira u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Uz Bajsovu podršku tri škole kreću u novi sustav obrazovanja
Bajs na sjednici Odbora za branitelje
Župan Bajs o Programu za mlade
NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1
Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva
Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru
Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća
Grupa San & Vuco u Novoj Rači
Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila
Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna
Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida
Poginuo motorist u blizini Đurđevca
Zračna dostava kave – dronom – na gradilištu u Grubišnom Polju
Uspješan nastup Mire Gavrana u Gradskom muzeju Bjelovar
Auto udario dvije curice u Štefanju
Omegi deset odličja u Zaprešiću
Bjelovarčanin Mario krenuo put Zagreba s biljkom konoplje
Na današnji dan prije točno 100 godina rodio se William Holden
Traži se nestali Željko Klekuš
U Ivanskoj spomen na »pjesnika sutona«
Domaće je domaće, a bjelovarsko je bjelovarsko
Bjelovarski mališani započeli kuglaška natjecanja
BRŽE, VIŠE, JAČE, BJELOVARSKIJE: Sedam prvih mjesta i 15 osobnih rekorda
Mandala joga studio prikuplja slikovnice za bolesnu djecu
U subotu čišćenje divljih odlagališta otpada
Davor Rostuhar govorit će o svojoj antarktičkoj pustolovini
Radionica Kul Ponga o sigurnosti na internetu
Grad Bjelovar nagrađuje najvrijednije zaposlenike
Javna dražba nađenih i oduzetih stvari u Policijskoj upravi
Ministrica kulture s gradonačelnikom Hrebakom i ravnateljima
Bjelovarsko Veleučilište i zaklada Ana Rukavina organiziraju akciju uzimanja uzoraka krvi
Sportske igre mladih na bjelovarskom korzu
»Utišana pjesma« bjelovarske Zagrepčanke Javorke Pangerčić

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1

.

Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva

.

Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru

.

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

.

Grupa San & Vuco u Novoj Rači

.

Damir Bajs u Krapini na sastanku četvorice župana

.

Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila

.

Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna

.

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

.

Župan Bajs na konferenciji o projektu »Postani društveni poduzetnik«

.

Župan Bajs na radnom sastanku o likovnoj koloniji

.

Poginuo motorist u blizini Đurđevca

.

Auto udario dvije curice u Štefanju

Auto udario dvije curice u Štefanju

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

Bjelovar od države dobio 7 hektara zemljišta za stadion i školu

Zračna dostava kave – dronom – na gradilištu u Grubišnom Polju

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Što mislite o potezu Darija Hrebaka s uvođenjem stimulacije do 1000 kn za gradske zaposlenike?

Bacanje para u ovoj krizi

To on svojima daje i kapom i šakom

Pa već dobivaju plaću, to bi im trebalo biti dosta

Da, ali ako budu radili bolje nego dosad

Kad dođem na gradski šalter sve obavim za manje od 20 min, zaslužuju te novce

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE