Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

FOTO: Ustupila BBŽ

TROGODIŠNJE ŠKOLOVANJE ZA VOZAČE

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zeleno svjetlo za pokretanje novog smjera dalo je i nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja čije je Povjerenstvo zaključilo da škola osigurava materijalne i ostale uvjete za izvođenje nastave, a uz garanciju Bjelovarsko-bilogorske županije za osiguranje vozila i potrebnog poligona

19.3.2018. 18:51 | Zvono PREGLEDA: 738

ČAZMA U skladu s potrebama gospodarstva i tržišta rada, Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač obrazovnih ustanova, uvodi nove nastavne smjerove i programe školovanja kako bi učenici nakon završetka svog školovanja imali veće šanse prilikom zaposlenja. U skladu s tim ide i pokretanje novog smjera u Srednjoj školi Čazma, a riječ je o trogodišnjem smjeru vozač motornog vozila kojeg će učenici moći upisati već od iduće školske godine.

Da bi se stekli uvjeti za školovanje tog kadra potrebno je ispuniti niz uvjeta pri čemu će iza svoje škole stati osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija.S tim u vezi bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs 16. ožujka potpisao je  Pismo namjere, ispred osnivača Srednje škole Čazma Bjelovarsko-bilogorske županije, za svu potrebnu pomoć u osiguravanju materijalnih preduvjeta za novi smjer  - vozač motornog vozila. Naime, učenici u sklopu svog obrazovanja, a sukladno kurikulumu, obavljaju i prasku za što je školi potrebno i vozilo za njihovu obuku točnije kamion za C i C1 kategoriju, a potrebno je opremiti i prometni poligon za vježbanje.

Zeleno svjetlo za pokretanje novog smjera dalo je i nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja čije je Povjerenstvo zaključilo da škola osigurava materijalne i ostale uvjete za izvođenje nastave, a uz garanciju Bjelovarsko-bilogorske županije za osiguranje vozila i potrebnog poligona.Naime, stručna praksa obavlja se na trećoj godini školovanja i do tada će Bjelovarsko-bilogorska županija i njena Srednja škola osigurati sve potrebno za održavanje praktične nastave, odnosno vožnje.

Pravi je to smjer u osiguravanju trenutno deficitarnog zanimanja, a za koje uvelike ima potrebe i najveći prijevoznik u državi, a koji ima sjedište u našoj županiji – tvrtka Čazmatrans. Naime, uvidom u stanje tržišta radne snage uočena je potreba za osobama kvalifikacije vozač motornog vozila i to ne samo za našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju, već i šire. Također, pokretanje novog smjera vozača motornog vozila podupire i Hrvatski zavod za zapošljavanje, tvrtka Čazmatrans te županijska Gospodarska komora.Inače, u čazmanskoj Srednjoj školi učenici se mogu obrazovati sukladno strukovnim kurikulumima za kvalifikacije: tehničar cestovnog prometa, prodavač, automehaničar, autolimar, vodoinstalater, plinoinstalater, tokar, bravar, strojobravar, te u programu Opće gimnazije. Ukupno Srednju školu Čazma pohađa 230 učenika u 13 razrednih odjeljenja.– Kao što ste čuli tema je otvaranje novog obrazovnog profila u Srednjoj školi Čazma. Snimajući situaciju za potrebama na tržištu rada za novim profilima, novim kadrovima, došli smo do spoznaje da je vozač motornog vozila nešto što u ovom trenutku nedostaje u Republici Hrvatskoj. Prije 10 godina je kod učenika jednostavno ponestalo zanimanja i interesa za taj profil obrazovanja te smo prestali upisivati za to zanimanje. Međutim, sad se pojavila potreba. Za takvo naše razmišljanje dobili smo podršku i od Županije na čemu se zahvaljujem, dobili smo podršku od grada Čazme, te poduzeća Čazmatrans, a dobili smo i mišljenje da je na Zavodu za zapošljavanje po prvi put vozač motornog vozila unazad par godina deficitarno zanimanje. Naravno, da bi takav kadar izobrazovali moramo imati prostor, opremu i kadar. S prostorom i kadrom imamo sve pokriveno, no međutim, problem je djelomično oprema, a ono što bi nama u svakom slučaju nedostajalo to je poligon površina za obuku učenika i motorno vozilo, naravno sve u skladu s propisima i zakonom sigurnosti u cestovnom prometu. Županija je prepoznala ovu našu namjeru, pozdravila i praktički prihvatila se jednog velikog zadatka, jedne velike obaveze da nam pomogne u tom dijelu. Zahvaljujem se još jednom gospodinu županu na razumijevanju – istaknuo je Željko Kralj ravnatelj SŠ Čazma.Potporu uvođenju novog smjera u Srednjoj školi Čazma dala je i pročelnica UO za proračun, komunalno gospodarstvo, gospodarstvo, zaštitu okoliša i ekologiju Grada Čazme Andrea Prugovečki Klepac, istaknuvši da Grad Čazma ima poligon na kojemu bi se mogla održavati stručna praksa.

– Što se tiče smjera vozača motornih vozila mi smo ponudili, obzirom da Grad Čazma ima poligon koji zadovoljava uvjetima i nudimo suradnju školi da se tu može provoditi nastava. Ovaj smjer je za školu potreban i iz razloga deficitarnosti, ali i iz razloga što škola onda može obavljati i prekvalifikaciju i na taj način ostvarivati dodatna sredstva, koja sigurno ni jednoj školskoj ustanovi neće biti na odmet – naglasila je Prugovečki Klepac.– Srednjoškolski sustav ne prepoznaje potrebe gospodarstva, jer već godinama imamo tu jednu situaciju paradoksalnu, da jednostavno proizvodimo kadrove koji su nezapošljivi. Sad dolazimo u jednu situaciju gdje i ovo što imamo kvalificirano problem je opet opremljenost i deficit kadrova koje baš u realnom sektoru ne dobivamo ono što bih trebali dobiti. Ovo je u svakom slučaju dobra situacija jer u EU fali vozača i u putničkom prijevozu i u gospodarskom, pa tako i u Hrvatskoj gdje u tom smislu nedostaje negdje oko 2000 vozača,  ako ne i više – istaknuo je Jakov Ćorić predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar.

– Što se tiče Čazmatransa ja mogu slobodno ovdje objavit da nama fali negdje preko 100 vozača. To bi bilo optimalno da bi zadovoljilo potrebe grupe Čazmatrans. Mi nemamo problem samo u potrebi za vozačima, mi imamo problem i sa svim ostalim znanjima osim administrativnog djela. Imamo dosta dobar i kvalitetan vozni park u Hrvatskoj, imamo koncesije, dobre linije, no međutim pitanje je tko će sutra raditi? – rekao je predsjednik Uprave tvrtke Čazmatrans Nova Dragan Marinović.– Razlog zbog čega smo mi ovdje danas je jasan. Obrazovne ustanove kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija moraju i trebaju se prilagođavati potrebama tržišta, posebice potrebama gospodarstva. Moram reći da se to dešava i da imamo novih smjerova koji svake godine se uvode. Kada govorimo o Srednjoj školi Čazma, kada govorimo o novom uvođenju programa, ono što je ovdje ključno je da su u osnivanju tog programa dali potporu Hrvatski zavod za zapošljavanje i županijska Gospodarska komora, ali moram reći i tvrtka Čazmatrans. Naime, novi program bi trebao biti vezan uz uvođenje programa za obuku vozača motornog vozila,  a to znači upravo oni  djelatnici koje bi mogli raditi u Čazmatransu. To je tradicija ovoga kraja, Čazmatrans je i najjači prijevoznik u Hrvatskoj i meni je drago da smo se zajedno našli oko jednog programa koji treba omogućiti Čazmancima u Čazmi siguran posao. Što se tiče same Županije naglasit ću da će Županija preuzeti ukupnost obveza koje će proizaći iz promjena u nastavnom planu uvođenja novoga smjera. Mi moramo nabaviti motorno vozilo koje bi služilo za potrebe tog smjera i moramo riješiti pitanje poligona. Potpisom ovog pisma namjere, mi ćemo to i napraviti. Očekujemo da i Ministarstvo da dopusnicu za uvođenje novog smjera i u kontaktu samo s njima, dakle, problema neće biti. Htjeli bi da za taj novi smjer upišemo učenike, da oni to prepoznaju, tu jednu novu mogućnost, jer začetkom tog smjera posao je apsolutno siguran. Ovaj novi smjer iziskuje bitne materijalne troškove, ali Županija će to podmiriti i mislimo da je to zapravo ulaganje na pravi način u naše školstvo. Ja očekujem upise, očekujem da dođemo ovdje da pozdravimo novi razred koji će krenuti u školu u Čazmi i ja se nadam da će to omogućiti ostanak mladih ljudi u našem kraju – zaključio je župan Bajs.


Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, srednja škola čazma, novi školski smjer

Najbolji orači Zoran Kosanović, Branko Sejka i Dražen Cindrić
17. Natjecanje orača i 9. Natjecanje u oranju konjima Bjelovarsko-bilogorske županije
Damir Bajs nagradio učenike za uspjeh na državnoj razini
Bojana Hribljan ispratila učenike koji su krenuli u Tkon
Župan Bajs o mjerama za subvencioniranje zapošljavanja zdravstvenog osoblja
Damir Bajs na otvorenju novog strelišta LD »Šljuka«
Bajs i Krajač uručili ključeve dvaju vozila za sportaše
Uskoro započinje i temeljita obnova Osnovne škole Rovišće, dvorane i Područne škole u Kraljevcu
Bajs na konferenciji HGK o zapošljavanju
Ministar Marić u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom
Župan Bajs potpisao ugovore za sufinanciranja prijava na EU natječaje
Župan Bajs i gradonačelnik Hrebak na skupštini Bjelovarskog sajma
Župan Bajs na sastanku oko financiranja gospodarenja otpadom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Župan Bajs u Osnovnoj školi Čazma s pomoćnicom ministrice
Župan Bajs u Ivanskoj na Danu Općine
Župan Bajs: »Financiranje besplatnih obroka za učenike izvedeno je besprijekorno«
Veslači kod župana Bajsa
Bajs u Daruvaru na potpisivanju ugovora o obnovi Glazbene škole
Župan Bajs na Info-danu u Obrtničkoj komori
Župan Bajs proglasio elementarnu nepogodu za općinu Dežanovac
TOMINAC NA TRIBINAMA STADIONA LUŽNJIKI: Ugostit ćemo naše svjetske viceprvake na Logoru
ŠVEĐANKE DOLAZE U BJELOVAR: Bjelovarčanke doznale protivnice u Challenge Cupu
Planinarenje po Badnju i Visočici s »Vatrenima« u mislima
Kulturni tulum »za po doma« u knjižnici u Čazmi
»Vatreni« su izgubili, ali su Francusku pobijedili dečki koji su se pripremali u Daruvaru
HRVATSKA JE VICEPRVAK SVIJETA: Tuga, veselje, pa ponovo tuga, ali na kraju veselje i veliko slavlje bjelovarskih navijača
Kravat pukovnija poziva navijače da navijačke šalove vežu kao kravatu
Podrška Vatrenima iz Velog Lošinja od košarkaša bjelovarskog KK VEDI i KK Cedevite
Vatreni – nogometni ratnici – moderni gladijatori
NK Bjelovar počinje s pripremama za sljedeću sezonu
100. obljetnica rođenja jednog od najvećih redatelja u povijesti filma
Navijač iz Vagovine s »vatrenim« autom
Počelo prijavljivanje za rujansku Fun Run utrku
Hrebak najavio i obnovu matične zgrade Dječjeg vrtića Bjelovar
Ministarstvo regionalnoga razvoja sufinanciralo obnovu bazena
Zvono traži vaše navijačke fotke!
Ni kiša ne gasi strast prema Vatrenima
Nove benzinske postaje između Križevaca i Vrbovca
Završen natječaj, cesta od Gudovca do Farkaševca sredinom kolovoza ide u obnovu
Policija upala u kuću Marija Kovačiča i posjekla stabljike
MALO SE PRETJERALO SA SLAVLJEM: Stradao krov na Gradskoj tržnici i prometni znak
Kako je ulazak Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva proslavljen u Bjelovaru
Poginuo u slijetanju auta sa ceste kod Križevaca
Udio hrvatskih dobavljača u Sparu dosegnuo visokih 77 posto
Kopa se još jedan zdenac u Delovima
Ako cugate nemojte voziti, ako vozite zakopčajte pojas, a mobitel stavite u džep!
Gradonačelnik Hrebak uručio ključeve kombija Sportskoj zajednici Grada Bjelovara
Kul Pong klub uveo i sjedeću odbojku
Zašto utakmicu gledati u četiri zida? Vani je drama, emocije, zajedništvo!
Idejno rješenje Ivane Salopek najbolje za Barutanu

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

TOMINAC NA TRIBINAMA STADIONA LUŽNJIKI: Ugostit ćemo naše svjetske viceprvake na Logoru

.

ŠVEĐANKE DOLAZE U BJELOVAR: Bjelovarčanke doznale protivnice u Challenge Cupu

.

Planinarenje po Badnju i Visočici s »Vatrenima« u mislima

.

Kulturni tulum »za po doma« u knjižnici u Čazmi

.

Najbolji orači Zoran Kosanović, Branko Sejka i Dražen Cindrić

.

»Vatreni« su izgubili, ali su Francusku pobijedili dečki koji su se pripremali u Daruvaru

.

HRVATSKA JE VICEPRVAK SVIJETA: Tuga, veselje, pa ponovo tuga, ali na kraju veselje i veliko slavlje bjelovarskih navijača

HRVATSKA JE VICEPRVAK SVIJETA: Tuga, veselje, pa ponovo tuga, ali na kraju veselje i veliko slavlje bjelovarskih navijača

Kako je ulazak Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva proslavljen u Bjelovaru

MALO SE PRETJERALO SA SLAVLJEM: Stradao krov na Gradskoj tržnici i prometni znak

Vatreni – nogometni ratnici – moderni gladijatori

Završen natječaj, cesta od Gudovca do Farkaševca sredinom kolovoza ide u obnovu

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE