NASLOVNAOSOBA TJEDNA

Knjigica – mjesto gdje u Bjelovaru počinje knjiška pustolovina

OSOBA TJEDNA: ADELA MIHOKOVIĆ
Knjigica – mjesto gdje u Bjelovaru počinje knjiška pustolovina

Borba s vjetrenjačama – kako se pokretanje privatne knjižare u malome gradu činilo na prvi pogled – ipak se pokazalo kao odličan potez. Adela Mihoković, mlada vlasnica nove bjelovarske knjižare, ispričala nam je kako je nastala Knjigca.

13.03.2018. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 4215


Otvaranje privatne knjižare u malome gradu poput Bjelovara mnogima zvuči kao suluda poslovna ideja, naročito nakon što je u javnosti prošle godine odjeknula vijest o zatvaranju knjižarskog lanca Algoritam, neuništivog (činilo se) izdavačkog diva. Burne polemike o Hrvatima i njihovoj kulturi čitanja koje su uslijedile nakon toga te čak i najcrnja predviđanja o sudbini nakladništva u zemlji zabrinule bi i iskusne poslovnjake. Ipak, Bjelovarčanka Adela Mihoković dokazala je još jedanput ne samo da sreća prati hrabre i vrijedne, nego da i mala sredina poput Bjelovara može biti početak pozitivnih promjena u društvu. Knjižara Knjigica (Ivana Viteza Trnskog 1, Bjelovar) doista je, kao što joj i slogan kaže, mjesto gdje priča počinje. A priča o samoj Knjigici počinje ovako:

– Kad sam se trebala vratiti s porodiljnog na posao, dogodio se krah knjižarskog lanca Algoritam u kojem sam radila jedanaest godina. Pomislila sam da je ovo idealan trenutaka za napraviti novi korak u životu. Uz sredstva za samozapošljavanje od HZZ-a i nešto posuđenog novca, iskoristila sam znanje i kontakte koje sam stekla u Algoritmu i krenula u avanturu. Velika potpora bio mi je i suprug koji je, uz još jednog prijatelja, radio danima, da bi knjižara bila otvorena u roku koji sam si zadala – otkriva nam Adela Mihoković svoje prve korake u poduzetničkim vodama. Uz pregršt vlastitih ideja i snova o knjižari, bila je svjesna da iz prošlih iskustava treba zadržati ono što se pokazalo potrebnim i korisnom– U sklopu knjižare djeluje i knjižni klub »Svijet knjige«, koji je u Hrvatskoj prisutan više od 25 godina, a od ove godine s ponosom nosi znak »Superbrands« – dodaje Adela, a ta će informacija sigurno obradovati brojne Bjelovarčane učlanjene u poznati klub. Ideja vodilja bila je stvoriti prostor koji nije isključivo prodavaonica.

– Ono što Knjigicu čini drukčijom od ostalih knjižara je ona »domaća atmosfera«. Knjižare su manje-više slične, što po izgledu, što po sadržaju, no mislim da je pristup kupcu ono što čini razliku. Ovdje ljudi dolaze da provjere što je novo, da se jave jer su »eto baš prolazili«, dolaze jer žele razmijeniti mišljenja o pročitanoj knjizi, dolaze kupiti knjigu ili neki poklončić, a da pri tom nemaju onaj osjećaj da »moraju« nešto kupiti – pojašnjava Adela svoju poslovnu zamisao koja je itekako zaživjela u praksi. Već od prvih dana, bjelovarska je Knjigica postala omiljeno mjesto susreta, čavrljanja, dobrih preporuka za čitanje i (ne manje bitno) odličnog izbora literature.– U ponudi imamo najnovije hitove od svih većih (i manjih) hrvatskih izdavačkih kuća, tako da sve ono što imaju knjižare u većim gradovima, poput Zagreba, Osijeka ili Splita ima i Knjigica u Bjelovaru. – dodaje naša sugovornica svjesna da i u svijetu književnosti i publicistike postoje trendovi.

– Danas se najviše traže trileri skandinavskih autora, ljubavni romani i u zadnje vrijeme, knjige o zdravlju i zdravoj prehrani – dodaje Adela.

Generalno govoreći, (ne)čitateljska kultura posljednjih je desetljeća postala predmet brojnik rasprava među kulturnjacima. I dok pripovjedne vrste još uvijek pronalaze svoj put do čitatelja, poezija se opasno približava književnoj ropotarnici. Nastojanja da se revitalizira njezin status daju tračak nade za bolje poetsko sutra, no izgledi su i dalje slabi. Ipak, Adela Mihoković nepokolebljiva je u odluci da poezija ostane na policama knjižare.– Posljednjih godina poezija je nepravedno zapostavljena. S vremena na vrijeme znaju pitati za Nerudu, Lorcu, Jesenjina i to većinom za poklon. No s izlaskom »Mlijeka i meda« dogodio se svojevrsni »bum« poezije. Meni osobno, otkriće je Lea Brezar i njena „Oda godinama“ i općenito njen stil pisanja. U skorije vrijeme planira promociju knjige u knjižnici, pa eto prilike da se Bjelovarčani malo bolje upoznaju s ovom izvrsnom autoricom, a prije svega toplom i pristupačnom osobom – dodaje Adela

Božićni blagdani, vrijeme u kojem svi trgovci trljaju ruke, odavna je iza nas pa nas je zanimalo kakvo je stanje s prodajom knjiga »u sezoni kiselih krastavaca«, a saznanja su nas ugodno iznenadila. Poznata tvrdnja da se u Hrvata »cvijeće, bombonijere i knjige kupuju isključivo kao poklon« čini se da ostaje bez (barem) jednog člana.– Istina, knjige se češće kupuju u blagdansko vrijeme, na poklon, no kupci vole i sami sebi poklanjati knjige. Knjige poklanjaju i čitatelji i nečitatelji, ali ovi prvi kupuju knjige i sebi – pojašnjava Adela. Kao i dosad, statistički žene kupuju češće nego muškarci, no i jači spol voli doći, pogledati što je novo i potražiti savjet.

Osim knjiga, u ponudi Knjigice je školski pribor, školske torbe (koje su sada na akciji), ruksaci, kišobrani, parfemi, personalizirani rokovnici i još mnogo toga.

Vlasnica je osobito ponosna na poklon-program hrvatskih proizvođača, odnosno ručno rađene, unikatne kutije za razne prigode (vjenčanja, krštenja, krizme..) na kojima može pisati ono što kupac poželi.No, kakva bi to bila bjelovarska knjižara bez sjajnih pisaca Bjelovarčana?

– Imamo mnogo izvrsnih zavičajnih autora. Od novijih imena izdvojila bih Javorku Pangerčić i Slavena Klobučara, čije knjigu također uskoro stižu na police Knjigice. Želja mi je da se na policama Knjigice nađe i nova zbirka priča »Žena, majka i nečija kraljica« Anite Sertić Kurtušić. Toliko topline i humora u kratkim pričicama iz svakodnevnog života u kojima se može pronaći svaka žena – nastavlja Adela.

Budućnost knjige, kaže, ne brine ju. Sa životnim optimizmom koji ju nije napustio ni u težim vremenima, govori i o sudbini prodaje knjiga.

– Unatoč mišljenju kako dolazi vrijeme e-readera i raznoraznih gadgeta koji će zamijeniti knjige, Bjelovarčani vole čitati i kupovati knjige jer neke knjige se mogu pročitati jednom, a nekima se iznova vraćamo i svaki put pročitano ima novo značenje – pojašnjava naša sugovornica.Na pitanje s kojim bi se književnim likom poistovjetila, bez razmišljanja i uz smijeh odgovara:

– Možda trenutno Don Quijote, jer se borim s vjetrenjačama, odnosno, ulažem sve svoje znanje i vrijeme i volju da ovo što sada radim zaživi među mojim sugrađanima. Možda im »nisam na ruku«, no ulažem sve napore da, kada jednom dođu, iznova se i vrate –

U tome joj svakako pomaže dosadašnje bogato radno iskustvo.

– Do sada sam radila sve i svašta, ali zajedničko svim mojim poslovima je da sam uvijek bila u direktnom kontaktu s ljudima. Volim tu interakciju, razmjenu mišljenja face to face, a knjižara spaja te moje dvije ljubavi. Na kraju, dobro to opisuje i meni najdraža izreka na tu temu J.Greena: »Naš život je knjiga koja se piše sama«. No ponekad ne razumijemo što je autor želio reći – dodaje uz smijeh Adela.

Tagovi: adela mihoković, knjigica, knjižara, knjige, svijet knjige

Djeca na tjedan dananose knjige kući i čitaju ih s roditeljima

Djeca djeci daruju knjige i slikovnice!

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zamjenica gradonačelnika na obilježavanju Dana Grada Pakraca

Gradonačelnik Hrebak pokazao građanima kako se ulazi na rukometno igralište

Juniori Bjelovara nadigrali zagrebački Dinamo

Bjelovarski gimnazijalci uspješni u Primoštenu

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Metalni modeli

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Svećenika ošamućenog od pića odvezli na groblje uz lijes

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO