NASLOVNANA SVA ZVONASPORT I REKREACIJA

Veliki rukometaš i veliki čovjek

IN MEMORIAM ALBIN VIDOVIĆ
Veliki rukometaš i veliki čovjek

Ne može se toliko prvenstava i medalja osvojiti bez da se bude posebna vrsta čovjeka i sportaša, a Albin je to bio

13.03.2018. PIŠE: Milan Starčić FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 767


Albin Vidović, bjelovarska rukometna legenda i iznimna osoba, izgubio je, za razliku od brojnih bitaka na rukometnom terenu, bitku sa opakom bolešću s kojom se hrvao poduže vrijeme. Preminuo je 8. ožujka ove godine u 75. godini ostavivši iza sebe suprugu Blanku i sinove i iznimne sportaše Zenona i Albina mlađeg. Po vlastitoj želji kremiran je u Zagrebu na Mirogoju, a na taj put, 13. ožujka ispraćen  je sa groblja Borik ispred mnoštva prijatelja, sportaša i rodbine. Njegov životni put započeo je upravo u Zagrebu gdje je rođen 11. veljače 1943. godine, a po dolasku u Bjelovar kao srednjoškolac zaigrao je rukomet u Željezničaru 1956. godine da bi ubrzo, zbog iznimnih rukometnih predispozicija, bio zapažen od rukometnih trenera u Bjelovaru i kao sedamnaestogodišnjak prešao u redove novoosnovanog i u tadašnjim jugoslavenskim rukometnim prilika, iznimno jakog ORK Partizana s kojim će kasnije, kao nezamjenjiv član prve postave, nanizati šest naslova prvaka bivše Jugoslavije, tri pobjednika Kupa, naslov prvaka Europe osvojen 1972. u Dortmundu kada su on i bjelovarska rukometna klapa do nogu potukli tada najjači europski rukometni klub Gummersbach rezultatom 19:14. Bio je i 44 puta reprezentativac bivše države postigavši ukupno 70 golova, a u sportsku riznicu ubilježeni su naslovi svjetskog prvaka osvojenu 1964. godine a po riječima upravo Albina Vidovića, najdraži trofej u karijeri bila je zlatna olimpijska medalja osvojena 1972. godine osvojena u Munchenu. U krug najzaslužnijih bjelovarskih rukometnih legendi vinula su ga i prepoznatljivi nastupi za ORK Partizan u srazu sa tada najboljim klubovima bivše države kao i sjajni klupski međunarodni nastupi i plasmani u same završnice euro kupova, a u konkurenciji ponajboljih klubova iz SSSR-a, Rumunjske, Njemačke i drugih zemalja.

Kao rukometaš, imao je bezbroj prijatelja koji su i te kako cijenili njegov stil i način igranja i postizanja golova, a snagu njegove desnice osjetili su i brojni golmani iz ponajboljih europskih klubova. Često je znao podsjetiti na finale Kupa prvaka protiv moskovskog MAI-a (7. III. 1973.- Dortmund) i kada je susret izgubljen sa 23:26 a sam Albin je Rusima dao čak 14 golova. Iako jedinstven na rukometnim terenima, bio je jedinstven i po stilu i pristupu treninzima i radu i do bola je izluđivao trenere, a posebno Željka Seleša koji je, po završetku aktivnog igranja Albina Vidovića, znao reći da je kojim slučajem Albin imao discipline i radnih navika u rukometu kao Cveba Horvat, pitanje je gdje bi mu bio kraj. Slikovito rečeno, Albin je i u rukometu i u stvarnom životu bio poseban i jedinstven, nesputan obvezama i nužnim sportskim i životnim stegama i takovog će ga Bjelovarčani, bivši suigrači i prijatelji i pamtiti.

Uz rukomet, Albinu je životni poziv bio i zubarski poziv i gdje je u bezbroj navrata izišao u susret i suigračima ali i brojnim Bjelovarčanima, olakšao dentalne muke i probleme. Po završetku sportske karijere, nije se posvetio trenerskom pozivu i isticao je da to nije za njega, ali je bio uz rukomet ako ništa drugo a ono kao podupiratelj. Ka sportu je usmjerio oba svoja sina. Tako je stariji Zenon bio uspješan prvotimac RK Bjelovara ali i trener a mlađi Albin junior uspješan je kao hrvatski paraolimpijac.


Tagovi: albin vidović, rukometaš, rukomet, ork patizan, in memoriam

POGLEDAJ FOTOGALERIJU

Obitelj i brojni Bjelovarčani ispratili Albina Vidovića na posljednji počinak

U svom domu u Bjelovaru preminuo Albin Vidović (1943.-2018.), čovjek s devet naslova prvaka

Bjelovarski sportaši osvojili četiri medalje na IWAS igrama

Albin Vidović osvojio peto mjesto te srušio osobni i nacionalni rekord

Legende rukometa u Bjelovaru

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Metalni modeli

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Svećenika ošamućenog od pića odvezli na groblje uz lijes

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO