NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Prije tri godine okončan je život Terryja Pratchetta

PISAC I ČOVJEK KAKVIH JE MALO
Prije tri godine okončan je život Terryja Pratchetta

Taj beskrajno ljubazni, dobri u duhoviti čovjek ostavio nam je knjige koje pružaju čitateljski užitak kakav se rijetko može naći

12.03.2018. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 466


O popularnosti Terryja Pratchetta rječito govori jedna vic koji je kružio o njemu, da su britanske željeznice imale propis da nijedan vlak ne može krenuti s kolodvora dok barem jedan putnik u njemu ne počne čitati neku Pratchettovu knjigu. A o tome koliko je dobar i ljubazan čovjek bio, govori i vic da su knjige bez njegovog potpisa i posvete skuplje i dragocjenije – jer su rjeđe; uvijek je bio spreman sa svakim obožavateljem popričati i potpisati mu se na knjigu. Toliko je volio svoje čitatelje da je zahtijevao da ne dobiva nagrade, te ih je nanizao tek nekoliko: zadnji put kad je na Worldconu u Glasgowu bio nominiran za nagradu, tražio je da ga maknu iz konkurencije – jer kao nominiran mora sjediti unutra u dvorani i čekati proglašenje pobjednika, a on bi radije bio vani u hodniku i družio se s obožavateljima; upravo u Glasgowu se propisno zarakijao s grupom obožavatelja iz Hrvatske, koji se i dan-danas rado sjećaju druženja s velikim piscem.A baš u Hrvatskoj Terry Pratchett nije imao sreće s prijevodima – njegov Discworld iliti Disksvijet, serijal koji ga je proslavio, uglavnom je izdala splitska nakladnička kuća Marjan knjiga i inače poznata po ne baš solidnim izdanjima. Pratchettovi silno duhoviti tekstovi prepuni referenci na opća i opskurna mjesta medijske kulture zahtijevaju izniman prevoditeljski trud i umijeće da bi se barem nepotpuno prenijelo ono što je Pratchett napisao, a u tim izdanjima nije uložen ni najmanji, a kamoli neophodan trud i ako ste čitali Pratchetta u prijevodima Marjan knjige, nemate pojma koliko je on dobar. Načinjen je pravi kulturocid, jer jedan od najpopularnijih svjetskih pisaca je na hrvatskom tako okrljašten da to ubija užitak čitanja. Ne pretjerujemo – poznati su nam slučajevi da su ljudi koji su ga čitali u izvorniku kupili u prijevodu u izdanju Marjan knjige, za svoju djecu koja još ne znaju dovoljno engleski, i zgroženi nekvalitetnom prijevoda vratili knjige kao manjkave i – nakon kraće prepirke – dobili novce natrag, jer proizvod nije dovoljno kvalitetan.

A ako čitate engleski ili barem naiđete na neke od prijevoda koji nisu Marjan knjiga, nemojte propustiti onaj užitak koji pruža čitanje tog genijalnog pisca. Pored četrdesetak djela o Disksvijetu, podijeljenih u nekoliko ciklusa čiji su junaci nespretni čarobnjak Rincewind, stara vještica Nanny Ogg, Smrt ili zapovjednik gradske straže Sam Vimes, tu je i urnebesno smiješni roman napisan u duetu s Neilom Gaimanom, »Dobri predznaci« koji predstavlja parodiju na romane o apokalipsi i kraju svijeta; Pratchettovu duhovitost ilustrirat ćemo citatom o četiri jahača apokalipse koji su tu Rat, Glad, Smrti i – Zagađenje. Ono je uskočilo umjesto Kuge, koja se povukla u mirovinu mrmljajući nešto o penicilinu....Pratchettova Smrt kao lik zbilja je osebujna – recimo u romanu »Hogfather«, Disksvijet-verziji Djeda Mraza netko otme i Smrt, hoćeš-nećeš, mora zauzeti njegovo upražnjeno mjesto jer se blagdani primiču, pa imate kostura obučenog u crveno s lažnom bradom koji ide okolo, govori »ho ho ho« i pokušava dijeliti darove, ali mu to baš i ne ide od ruke...

Upravo je »Hogfather« jedna od rijetkih ekranizacija Pratchetta. Kako je Disksvijet jedna od najvećih svjetskih književnih uspješnica, s oko 100 milijuna prodanih knjiga na 37 jezika, iz Hollywooda su ga godinama ganjali za filmska prava, što je on godinama odbijao. »Ali učinit ćemo vas bogatim!« vapili su američki producenti, na što je Pratchettov odgovor bio: »Ja sam već bogat od prodaje knjiga. A možete li vi učiniti da ja budem zadovoljan onim što snimite?« i tu bi svi planovi propali. Samo je britanska TV-kuća ITV dobila posebno dopuštenje da snimi »Hogfathera« i nakon toga »Boju magije«, jer su podastrli dovoljno uvjerljive dokaze da će to napraviti kako treba i držati se Pratchettova teksta. U tim ekranizacijama glumio je sir David »Delboy« Jason, koji je zbog toga odlagao sve druge obaveze jer je, kao i svi koji vole knjige, veliki obožavatelj Teryja Pratchetta.Nedugo nakon što ga je britanska kraljica za književne zasluge 2009. proglasila vitezom, sir Terry objavio je da boluje od ranog stadija Alzheimerove bolesti, ali je obećao da će pisati dok god može i da neće razočarati svoje obožavatelje, prestat će kad osjeti da nije na onoj razini na kojoj je nekad bio. Veliki dio svog imutka uložio je u istraživanje lijekova protiv Alzheimerove bolesti, jer je borba protiv te pošasti koja mu oduzima briljantnost uma bila njegova prirodna reakcija. Pisanje i njegovi čitatelji bili su smisao njegova života. I dok je to imao držao se, a onda preminuo onako kako je sam odabrao, na današnji dan 2015. u krugu obitelji. Budući da eutanazija nije dopuštena zakonom, svi su se pravili ludi i samo govorili kao je sir Terry Pratchett otišao, ne spominjući kako da ne bi pravili probleme obitelji. Danas se o njegovom naslijeđu i poštivanju onog što je napravio s Disksvijetom pomno brine njegova kći Rhianna Pratchett, inače dizajnerica videoigara koja je jedna od najboljih u poslu – radila je na zadnja dva nastavka »Lara Croft, Tomb Raider« a to su poslovi koji se ne dobivaju na očevo ime nego na kvalitet i znanje. Nitko više neće pisati Disksvijet, ma koliko bi to bilo probitačno i dobro se prodavalo, jer takvu kvalitetu pisanja i toplinu ljudskosti, dobrote i duhovitosti koja izvire iz svake rečenice imao je samo jedan čovjek. Jedan je bio sir Terrence Pratchett.

Tagovi: terry pratchett, discworld, hogfather, david jason

Lovely Jubbly! Delboy slavi 78 rođendan!

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zamjenica gradonačelnika na obilježavanju Dana Grada Pakraca

Gradonačelnik Hrebak pokazao građanima kako se ulazi na rukometno igralište

Juniori Bjelovara nadigrali zagrebački Dinamo

Bjelovarski gimnazijalci uspješni u Primoštenu

KK Bjelovar – KK Cedevita 66:105

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Metalni modeli

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Svećenika ošamućenog od pića odvezli na groblje uz lijes

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO