NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Na današnji dan 2001. otišao je veliki majstor knjiških trilera Robert Ludlum

UZBUDLJIVO I SOLIDNO PISANO
Na današnji dan 2001. otišao je veliki majstor knjiških trilera Robert Ludlum

Njegove knjige nisu bile savršene, ali su bile toliko maštovite i uzbudljive da je sitne greške bilo teško uočiti zbog brze i vrtoglavo napete radnje

12.03.2018. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 173


Postoji izraz koji dobro opisuje jednu vrstu trilera – »page turner«, okretač stranica, za one uzbudljive knjige koje ste krenuli čitati prije spavanja, ali vas je radnja toliko zaokupila da morate pročitati još samo jednu stranicu da vidite što će se dogoditi, pa još jednu stranicu, pa još jednu, i onda je pol šest ujutro, imate podočnjake do koljena od neispavanosti ali ste pročitali cijelu knjigu.

U tom žanru, koji još zovu i »aerodromskim romanom« jer se takve knjige prodaju u knjižarama u zračnim lukama, budući da su kao ne previše zahtjevno ali ipak kvalitetno štivo idealno za ubijanje dosade na dugim zrakoplovnim letovima, malo je tko bio bolji od Robeta Ludluma.

Taj bivši marinac prvi je roman »The Scarlatti Inheritance« objavio 1971., a na sam vrh popularnosti dospio je krajem sedamdesetih, kad je objavio u nizu neke od svojih najboljih romana - »Holcroftova pogodba«, »Matareški krug« i »Bourneov identitet«. Upravo su te knjige, u izdanju zagrebačke Prosvjete, u ranim osamdesetima donijele Ludlumu popularnost i na ovim prostorima.Tu svoju popularnost Ludlum je zaslužio spisateljskom vještinom i maštovitim korištenjem raznih teorija zavjera, bilo drevnih bilo suvremenih, oko kojih je pleo majstorski vođene zaplete. Kad kupite Ludlumov roman znate što ćete dobiti – protagonista ili protagoniste koji najčešće ne svojom voljom upadaju u vrtlog raznih zavjera i pogibelji u kojima im život ovisi o njihovoj snalažljivosti. Često je koristio dnevnopolitičke teme poput neonacističkih pokreta ili terorizma, obično prikazujući teroriste ne kao individualne zločince, već kao dio neke šire zavjere, u dosluhu s ovim ili onim krugovima vlasti. U svojem najuspjelijem djelu »Bourneov identitet« njegov junak je vrhunski obučeni tajni agent koji je izgubio pamćenje te pokušava preživjeti i otkriti svoju svrhu i kakav je to bio zadatak na kojem je zamalo poginuo. U romanima je njegov protivnik bio zloglasni stvarni venecuelanski terorist Iljič Ramirez Sančez poznat kao »Carlos« ili »Šakal«, ali u popularnom serijalu filmova s Mattom Damonom po tom romanu i njegovim nastavcima zaplet je morao biti promijenjen, jer se tad Carlos već našao iza rešetaka i guli doživotnu robiju u francuskom zatvoru.

Za razliku od jednog Iana Fleminga koji je o špijunaži ponešto i znao, ali o mnogim stvarima o kojima je pisao nije imao pojma, pa tako u prva četiri romana njegov agent 007 nosi Berettu kalibra .25, slabašno oružje jedva dovoljno da se ubije vrapca, koje je zamijenjeno Waltherom PPK tek kad je na jednoj zabavi netko tko se malo bolje razumije u pištolje i kalibre skrenuo Flemingu pozornost na taj neuvjerljiv detalj, Ludlum se uvijek trudio u ono doba prije interneta barem istražiti ono o čemu piše, te su njegove greške mnogo sitnije od, recimo, Flemingove »krvne grupe F«. Kad Jason Bourne kod krijumčara oružjem kupuje pištolj za sebe, on vrlo uvjerljivo bira pištolj koji je tad bio prilično nov i nepoznat, izraelski poluautomatik Desert Eagle u kalibru .357 magnum, što pokazuje da se Ludlum ili razumio u pištolje ili znao koga pitati. Jedina sitna greška je što Bourne kupuje i prigušivač, što znači da je bacio novce na »Pustinjskog orla« u tom kalibru i trebao kupiti neki standardniji pištolj (naime, »tri-pet-sedam magnum« nije s nijednim punjenjem baruta sporiji od zvuka, a kod metaka bržih od zvuka prigušivač je zbog praska probijanja zvučnog zida beskoristan i samo smeta).Ali takve sitne greške u detaljima ili minorne rupe u zapletu kod Ludluma je teško uočiti jer ih sve prekriva tempo uzbudljivog zapleta koji se od jednog događaja do drugog kreće brzinom koja vas tjera da jedva čekate sljedeću stranicu. Ludlum je postao kralj, car i gospodar »page turnera«, toliko prepoznatljiv da je postao brand i nakon njegove smrti mnogi drugi autori, poput Erica Van Lustbladera, imitirajući njegov stil objavili su romane pod njegovim imenom, jer je »Robert Ludlum« postao brand – toliko prepoznatljiv i osebujan da čini podžanr za sebe. U tom podžanru malo tko mu može prići blizu – možda i jedini koji ga je dostigao je Joseph Haywood, poznat po romanu »Berkut« – te je normalno da se i dalje štancaju takve knjige. Ali malo koja ima snagu originalnog Ludluma, koju Hollywood sve više koristi za snimanje filmova i serija po njegovim djelima; pored onih za koje već znate, recimo da su u planu i »Chancellorov rukopis« u kojem bi Petera Chancellora trebao glumiti Leonardo Dicaprio, i »Jansonova zapovjed« u kojoj bi Paula Jansona trebao glumiti Dwayne »The Rock« Johnson. Ludlum je umro prije 17 godina od opeklina zadobivenih u požaru u njegovom domu na Floridi, ali njegova djela su još itekako živa i još će mnogim čitateljima pružiti užitak zlokobnih zapleta i nenadmašno uzbudljive radnje.


Tagovi: robert ludlum, page turner, bourneov identitet, matareški krug, holcroftova pogodba, the scarlatti inheritance

Publika ogladnjela za još jednim Bourneom

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zamjenica gradonačelnika na obilježavanju Dana Grada Pakraca

Gradonačelnik Hrebak pokazao građanima kako se ulazi na rukometno igralište

Juniori Bjelovara nadigrali zagrebački Dinamo

Bjelovarski gimnazijalci uspješni u Primoštenu

KK Bjelovar – KK Cedevita 66:105

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100 od garancija

Metalni modeli

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Svećenika ošamućenog od pića odvezli na groblje uz lijes

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO