Na današnji dan 2001. otišao je veliki majstor knjiških trilera Robert Ludlum

NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

FOTO: Internet

UZBUDLJIVO I SOLIDNO PISANO

Na današnji dan 2001. otišao je veliki majstor knjiških trilera Robert Ludlum

Njegove knjige nisu bile savršene, ali su bile toliko maštovite i uzbudljive da je sitne greške bilo teško uočiti zbog brze i vrtoglavo napete radnje

12.3.2018. 17:43 | Marko Fančović PREGLEDA: 321

Postoji izraz koji dobro opisuje jednu vrstu trilera – »page turner«, okretač stranica, za one uzbudljive knjige koje ste krenuli čitati prije spavanja, ali vas je radnja toliko zaokupila da morate pročitati još samo jednu stranicu da vidite što će se dogoditi, pa još jednu stranicu, pa još jednu, i onda je pol šest ujutro, imate podočnjake do koljena od neispavanosti ali ste pročitali cijelu knjigu.

U tom žanru, koji još zovu i »aerodromskim romanom« jer se takve knjige prodaju u knjižarama u zračnim lukama, budući da su kao ne previše zahtjevno ali ipak kvalitetno štivo idealno za ubijanje dosade na dugim zrakoplovnim letovima, malo je tko bio bolji od Robeta Ludluma.

Taj bivši marinac prvi je roman »The Scarlatti Inheritance« objavio 1971., a na sam vrh popularnosti dospio je krajem sedamdesetih, kad je objavio u nizu neke od svojih najboljih romana - »Holcroftova pogodba«, »Matareški krug« i »Bourneov identitet«. Upravo su te knjige, u izdanju zagrebačke Prosvjete, u ranim osamdesetima donijele Ludlumu popularnost i na ovim prostorima.Tu svoju popularnost Ludlum je zaslužio spisateljskom vještinom i maštovitim korištenjem raznih teorija zavjera, bilo drevnih bilo suvremenih, oko kojih je pleo majstorski vođene zaplete. Kad kupite Ludlumov roman znate što ćete dobiti – protagonista ili protagoniste koji najčešće ne svojom voljom upadaju u vrtlog raznih zavjera i pogibelji u kojima im život ovisi o njihovoj snalažljivosti. Često je koristio dnevnopolitičke teme poput neonacističkih pokreta ili terorizma, obično prikazujući teroriste ne kao individualne zločince, već kao dio neke šire zavjere, u dosluhu s ovim ili onim krugovima vlasti. U svojem najuspjelijem djelu »Bourneov identitet« njegov junak je vrhunski obučeni tajni agent koji je izgubio pamćenje te pokušava preživjeti i otkriti svoju svrhu i kakav je to bio zadatak na kojem je zamalo poginuo. U romanima je njegov protivnik bio zloglasni stvarni venecuelanski terorist Iljič Ramirez Sančez poznat kao »Carlos« ili »Šakal«, ali u popularnom serijalu filmova s Mattom Damonom po tom romanu i njegovim nastavcima zaplet je morao biti promijenjen, jer se tad Carlos već našao iza rešetaka i guli doživotnu robiju u francuskom zatvoru.

Za razliku od jednog Iana Fleminga koji je o špijunaži ponešto i znao, ali o mnogim stvarima o kojima je pisao nije imao pojma, pa tako u prva četiri romana njegov agent 007 nosi Berettu kalibra .25, slabašno oružje jedva dovoljno da se ubije vrapca, koje je zamijenjeno Waltherom PPK tek kad je na jednoj zabavi netko tko se malo bolje razumije u pištolje i kalibre skrenuo Flemingu pozornost na taj neuvjerljiv detalj, Ludlum se uvijek trudio u ono doba prije interneta barem istražiti ono o čemu piše, te su njegove greške mnogo sitnije od, recimo, Flemingove »krvne grupe F«. Kad Jason Bourne kod krijumčara oružjem kupuje pištolj za sebe, on vrlo uvjerljivo bira pištolj koji je tad bio prilično nov i nepoznat, izraelski poluautomatik Desert Eagle u kalibru .357 magnum, što pokazuje da se Ludlum ili razumio u pištolje ili znao koga pitati. Jedina sitna greška je što Bourne kupuje i prigušivač, što znači da je bacio novce na »Pustinjskog orla« u tom kalibru i trebao kupiti neki standardniji pištolj (naime, »tri-pet-sedam magnum« nije s nijednim punjenjem baruta sporiji od zvuka, a kod metaka bržih od zvuka prigušivač je zbog praska probijanja zvučnog zida beskoristan i samo smeta).Ali takve sitne greške u detaljima ili minorne rupe u zapletu kod Ludluma je teško uočiti jer ih sve prekriva tempo uzbudljivog zapleta koji se od jednog događaja do drugog kreće brzinom koja vas tjera da jedva čekate sljedeću stranicu. Ludlum je postao kralj, car i gospodar »page turnera«, toliko prepoznatljiv da je postao brand i nakon njegove smrti mnogi drugi autori, poput Erica Van Lustbladera, imitirajući njegov stil objavili su romane pod njegovim imenom, jer je »Robert Ludlum« postao brand – toliko prepoznatljiv i osebujan da čini podžanr za sebe. U tom podžanru malo tko mu može prići blizu – možda i jedini koji ga je dostigao je Joseph Haywood, poznat po romanu »Berkut« – te je normalno da se i dalje štancaju takve knjige. Ali malo koja ima snagu originalnog Ludluma, koju Hollywood sve više koristi za snimanje filmova i serija po njegovim djelima; pored onih za koje već znate, recimo da su u planu i »Chancellorov rukopis« u kojem bi Petera Chancellora trebao glumiti Leonardo Dicaprio, i »Jansonova zapovjed« u kojoj bi Paula Jansona trebao glumiti Dwayne »The Rock« Johnson. Ludlum je umro prije 17 godina od opeklina zadobivenih u požaru u njegovom domu na Floridi, ali njegova djela su još itekako živa i još će mnogim čitateljima pružiti užitak zlokobnih zapleta i nenadmašno uzbudljive radnje.Tagovi: robert ludlum, page turner, bourneov identitet, matareški krug, holcroftova pogodba, the scarlatti inheritance

Publika ogladnjela za još jednim Bourneom
Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste
Višnja Pevec vraća se u uši slušatelja
Veslači kod župana Bajsa
Vrlo slab odaziv na poziv na rad za opće dobro
BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom
Bajs u Daruvaru na potpisivanju ugovora o obnovi Glazbene škole
Župan Bajs na Info-danu u Obrtničkoj komori
Župan Bajs proglasio elementarnu nepogodu za općinu Dežanovac
Bjelovarsko kulturno ljeto
Dokumentarni film o bjelovarskim braniteljima dogodine na Dan Grada
Bjelovarski Česi ispekli najbolje palačinke od krumpira
Bajs obišao radove na područnoj školi u Međurači
Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile
ALL STAR: Među odabranim igračima i trojica iz bjelovarskog KK Vedi
U subotu u Galovcu održan jahački seminar istaknute engleske trenerice
MOJA PATROLA: Aplikacija koja upozorava na policijske prometne ophodnje i radare
Novi album Nebojše Buhina predstavljen u Kulturnom i multimedijskom centru
Bojana Hribljan na potpisivanju ugovora za radove na obnovi škole u Predavcu
I župan Damir Bajs podržao program STEM
Bajs otvorio novoasfaltiranu cestu u Srijedskoj

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste

.

Višnja Pevec vraća se u uši slušatelja

.

Veslači kod župana Bajsa

.

Vrlo slab odaziv na poziv na rad za opće dobro

.

BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom

.

Bajs u Daruvaru na potpisivanju ugovora o obnovi Glazbene škole

.

Župan Bajs na Info-danu u Obrtničkoj komori

.

Župan Bajs proglasio elementarnu nepogodu za općinu Dežanovac

.

Bjelovarsko kulturno ljeto

.

Dokumentarni film o bjelovarskim braniteljima dogodine na Dan Grada

.

Bjelovarski Česi ispekli najbolje palačinke od krumpira

Halid Bešlić na Terezijani

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji

Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste

Učiteljice na Terezijani

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE