»Ne volim riječ tolerancija, jer ona podrazumijeva prešutno ignoriranje«

NASLOVNAOSOBA TJEDNA

FOTO: Denis Božić i privatna arhiva

OSOBA TJEDNA – ANA PETROVIĆ

»Ne volim riječ tolerancija, jer ona podrazumijeva prešutno ignoriranje«

Mlada umjetnica koja je zbog uklanjanja svoje fotografije iz Osječkog muzeja došla u fokus javnosti i postala simbol borbe za slobodu izražavanja govori o tome kako ona shvaća sve što se događa

8.3.2018. 06:50 | Zvono PREGLEDA: 3093

Ana Petrović u svom radu istražuje vizualnu elastičnost širokog spektra medija. Rođena je 1985. godine u Bjelovaru.  Djetinjstvo i osnovnu školu provela je u Velikom Grđevcu. Radi srednjoškolskog umjetničkog obrazovanja odlazi u Osijek, gdje se kasnije upisuje na Umjetničku akademiju u Osijeku. Od 2011. godine je asistentica na kolegijima Video i film, Multimedija i Fotografija, od 2017. u stalnom radnom odnosu.

Prezentirala je svoj rad na brojnim grupnim i samostalnim izložbama, nagrađena od strane stručnog žirija izložbe Rovinjska kolonija 2016. te je o širokom spektru svog djelovanja održala predavanja u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Sudjelovala je na likovnim kolonijama u Mađarskoj, Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj. Završila je rezident u Grazu, Austrija pri Kulturvermittlung Steiermark.

Radovi su joj objavljeni u brojnim katalozima, knjigama i novinskim člancima koje prate i tekstovi nekih od najprominentnijih kustosa i teoretičara umjetnosti, poput Branka Franceschija, Borisa Greinera i Branke Benčić, ali i mladog nagrađenog Igora Loinjaka.

Suosnivačica je Umjetničke organizacije POPUP, koja od 2012. godine organizira izložbe u alternativnim izlagačkim prostorima.  Fotografkinja za izdavačku djelatnost Galerije Kazamat između 2011. i 2015.

Unutar pedagoškog okvira radila je u Osnovnoj školi Josipa Kozarca, Semeljci od 2011. do 2017. godine gdje je mentorirala likovne radove koji su potvrđeni nagradama na Europskoj i državnoj razini.

Živi i radi u Osijeku.

Kakav je osjećaj biti u središtu još jedne mini-kontroverze na hrvatskoj kulturnoj sceni? Jeste li to prihvatili kao vaših warholovskih »pet minuta slave«, ili biste radije da se vaše ime nije pročulo u kontekstu te zabrane?

Nažalost, vrlo malo toga sam ja odabrala u ovoj situaciji. Sjećam se trenutka kada smo postavljali izložbu u Muzeju likovnih umjetnosti, dan prije otvorenja smo shvatili da imamo puno radova a malo mjesta. Fotografija »Pičkin dim« je jedan od tri moja rada koji su izloženi na izložbi. Odmah mi je palo na pamet da ovu sklonim s izložbe, da bi u današnjoj situaciji možda mogla izazvati kontroverze. No, kustos izložbe izv. prof. art. Vladimir Frelih me je podsjetio da se period studentskog rada mora poštovati, mjesta se našlo i fotografija je prvi puta, sedam godina nakon nastanka, ugledala svijetlo dana u očima javnosti. Ravno tjedan dana, koliko je izložba trajala! Nakon toga je u kraćim periodima neprestano trajao pritisak oko ove fotografije. Da li su to mojih »pet minuta slave«? Vjerojatno. Kao umjetnica sam, još za vrijeme studija, bila potpuno svjesna da ću se baviti javnim poslom koji će vrlo teško ili nikako nailaziti na šire razumijevanje ili medijsku pozornost. I to mi je bilo u redu. No, kako se životni planovi uvijek izjalove, moj rad je dobio s ovim skandalom još jedno dodatno značenje, koji je dio cijele priče. I on se mora ispoštovati. Uopće ne razmišljam o sebi nego o radu, tu sam ja prilično nebitna.

Smatrate li da se vaše djelo zbilja može na bilo koji način shvatiti eksplicitno, ili je u pitanju samo još jedan potez licemjera, klerikalaca i malograđanskih krugova, kojim »pokazuju mišiće« na kulturnoj sceni?

Mislim da je moj rad vrlo simboličan, ali uvijek dođu vremena kada i mlaka voda podere brdo. Pokazivanje mišića je oduvijek prisutno. Šuti, radi, što ti treba da se kačiš s moćnicima? I tako cijelo vrijeme. I što više šutimo, to nam je gore.

Namjeravate li i dalje davati kontroverzne naslove svojim djelima, ili ćete izbjegavati nepotrebnu halabuku?

Moji radovi će dobivati imena koja prema konceptu i izvedbi rada trebaju dobiti. Onako kako to ideja i suština rada zahtijevaju a ne kako diktira politika, galerija, trend ili nešto četvrto. Na kraju krajeva, jedini razlog zbog kojega sam do sada smatrala da se isplati živjeti u našoj regiji jest činjenica da u nas nema tržišta umjetnosti, pa posljedično, nema trenda koji umjetniku visi nad glavom i o kojemu može ovisiti hoće li jesti slijedeći mjesec. Istina da onda nema niti novaca od umjetnosti i uvijek se rade dodatni poslovi da bi se financirala vlastita oprema i rad, troškovi ateljea...

Smatrate li da je kontroverza oko zabrane skrenula pozornost na vas, ili odvratila pozornost od likovnih osobina vašeg djela, onoga o čemu bi trebalo raspravljati?

Da, naravno. No to je samo uobičajeni umjetnički ego kojega u većini slučajeva treba ignorirati. Istina je da je moj rad kroz društvene okolnosti dobio dodatni kontekst i bila bi mi čast da služi kao jedan od simbola borbe protiv cenzure, političke megalomanije i za ženska prava, pa barem na neki mali, simboličan način.

Koliko su hrabrost i provokacija bitni na kulturnoj sceni ovdje i sada, u Hrvatskoj danas?

Mislim da polagano, ali sigurno, dolaze vremena kada ćemo morati stati u obranu osnovnih ljudskih prava, slobodi. Ne volim riječ tolerancija, jer ono podrazumijeva prešutno ignoriranje svih manjina, svih nepodobnih. Tipa, budi ti gay, ali u svoja četiri zida. Sada se događa: imaj ti vaginu, ali u svoja četiri zida. »Ali« je uvijek opasno. Mislim da je društvo u nekim pitanjima počelo nazadovati, cenzurirati se. Mislim da moramo pronaći način kako se pomiriti s različitostima i stereotipima.


Tagovi: ana petrović, umjetnica, pičkin dim, osijek, veliki grđevac

Multitalentirana umjetnica
Uz Grašu će u Osijeku nastupiti i Tonči Huljić
Greenhornsima u finalu izmakla pobjeda u zadnjem napadu
Učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar izvrsni na natjecanju u Osijeku
Prljavci za osječki koncert žele najbolje mlade Slavonce kao predgrupu
Prljavo kazalište velikim osječkim koncertom slavi 40 godina na sceni
Prskalo treći na 100 s preponama na kadetskom prvenstvu Hrvatske
Premoćnom gostujućom pobjedom, mladi NK Bjelovara ušli u polufinale kupa
NK Bjelovar – NK Osijek II 0:2
ŽRK Bjelovar – ŽRK Osijek 30:18
Na natječaju za zbornik dječjih radova Lovrakovih dana sudjelovalo 80 škola
Bajs na dodjeli nagrade na Lovrakovim danima kulture
Cure Iz CEntra u Velikim Grđevcu
Župan Bajs na Danu općine u Velikom Grđevcu
Cure Iz CEntra otvaraju novu sezonu kupanja u Velikom Grđevcu
Kako je Dan knjige prošao u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Velikom Grđevcu
Uz Bajsovu podršku tri škole kreću u novi sustav obrazovanja
Koving – dva desetljeća uspjeha
Na današnji dan 1899. u Velikom Grđevcu rodio se Mato Lovrak
U Velikom Grđevcu rješavaju probleme s odlaganjem otpada
Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste

.

Višnja Pevec vraća se u uši slušatelja

.

Veslači kod župana Bajsa

.

Vrlo slab odaziv na poziv na rad za opće dobro

.

BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom

.

Bajs u Daruvaru na potpisivanju ugovora o obnovi Glazbene škole

.

Župan Bajs na Info-danu u Obrtničkoj komori

.

Župan Bajs proglasio elementarnu nepogodu za općinu Dežanovac

.

Bjelovarsko kulturno ljeto

.

Dokumentarni film o bjelovarskim braniteljima dogodine na Dan Grada

.

Bjelovarski Česi ispekli najbolje palačinke od krumpira

Halid Bešlić na Terezijani

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji

Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste

Učiteljice na Terezijani

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE