NASLOVNAKULTURNO ZVONOFILM

Najbolji film je »Oblik vode«

90. DODJELA OSCARA
Najbolji film je »Oblik vode«

Film Guillerma del Tora osvojio je četiri Oscara – za film, redatelja, glazbu i scenografiju, a i Kobe Bryant je odnio doma Oscara

05.03.2018. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 445


Popularni košarkaš je napisao »Draga košarko« o svom oproštaju od aktivnog igranja, koji je pretočen u istoimeni animirani film, te je kao scenarist dobio kipić skupa s animatorom; malo nepravedno, rekli bismo, jer većina Hollywooda i većina Los Angelesa navija za LA Lakerse; da je Kobe igrao u Bullsima ili Kniksima, nismo sigurni bi li dobio tu nagradu, ali hej, nije film loš, nećemo od toga praviti pitanje.Pored Guillerma del Tora koji nosi doma producentskog za najbolji film i redateljskog Oscara, te njegovog nagrađenog skladatelja i scenografa, najbolje je prošao »Tri plakata izvan grada« s Oscarima za glavnu žensku (Frances McDormand) i sporednu mušku ulogu (Sam Rockwell). Najbolji glumac je Gary Oldman za ulogu Winstona Churchilla u »Odsutnom času«, a najbolja sporedna glumica je Allison janney za ulogu klizačičine majke u filmu »Ja, Tonya«. Najboljim izvornim scenarijem proglašen je »Get Out« (Bježi), a posebno je lijepo bilo vidjeti dobitnika za adaptirani scenarij za »Call Me By Your Name« (idiotski prijevod tog naslova naših distributera iz inata ne spominjemo), Jamesa Ivoryja, legendarnog redatelja filmova poput »Ostaci dana« ili »Soba s pogledom«, koji je u devedesetoj kao najstariji dobitnik dosad dobio svog prvog Oscara,, makar i scenarističkog.»Dunkirk« je nagrađen za zvuk, i montažu zvuka, »Blade Runner 2049« za kameru i specijalne efekte. Nagradu za kostimografiju dobio je »Fantomska nit« a za šminku »Odsutni čas«. Najbolji strani film je čileanska »Fantastična žena«, najbolji kratki igrani »Tiho dijete«, najbolji kratki dokumentarni »Raj je prometna gužva na 405« a najbolji dugi dokumentarni »Ikar«. Najbolji dugometražni animirani filom je Pixarov »Koko«, koji je pokupio i nagradu za najbolji film. Kostimograf Mark Bridges odnio je doma i jet-ski, posebnu nagradu za onoga tko održi najkraći govor zahvale, sve u naporu da se ceremonija što više skrati.Voditelj Jimmy Kimmel bio je šarmantan i neutralan i njegovi vicevi nisu spominjali najveći skandal koji je potresao Hollywood, onaj sa seksualnim zlostavljanjem – od Harleya Weinsteina ni W nije spomenuto – ali je jako mnogo žena bilo u bitnim ulogama tijekom ceremonije i bilo je jasno što se želi postići takvim ozračjem. Nagradu za najbolji film dodijelili su kao i prošle godine Warren Beatty i Faye Dunaway – dali su im priliku da isprave prošlogodišnju brljotinu i ovaj put su sve napravili kako treba.Pored mladih glumica i glumaca prezenteri su bile i mnoge hollywoodske legende poput 93-godišnje Eve Marie Saint ili Rite Moreno, koja je dokazala svoju očuvanost time što je na scenu izašla u istoj onoj haljini u kojoj je primila svojeg Oscara za »Priču sa zapadne strane« – da, još uvijek joj savršeno stoji – a glumac Wes Studi, i sam vijetnamski veteren, je segment o vojnicima na filmu najavio na engleskom i svojem maternjem Cherokee jeziku (nažalost je to bila jedna od slabijih oscarovskih montaža, vidjeli smo i bolje).

Sve u svemu, relativno benigna i ni po čemu dojmljiva dodjela osim te jake prevage na žensku stranu koja je svakako dobra i dobrodošla stvar. Posebno je efektno bilo kad je Frances McDormand na kraju svojeg govora zahvala pozvala sve prisutne žene nominirane za Oscara – za glumu, režiju, pisanje, scenarij, kameru, šminku, kostime i glazbu sve ostalo – da ustanu, te rekla »Pogledajte koliko nas ima, i sve želimo ispričati zanimljive priče. Razgovarajte s nama o tome, ali ne večeras na tulumima, nego sutra ili preksutra u vašim kancelarijama.« Ima žena pravo – Oscari su došli i prošli, treba nastaviti s poslom, bio on snimanje filmova ili bilo što drugo.


Tagovi: oscar , oblik vode, frances mcdormand, tri plakata izvan grada, gary oldman, odsutni čas

Danas 86. rođendan slavi veliki maestro, nenadmašni majstor filmske glazbe John Williams

Odlazak svestranog velikana: Sam Shepard (1943-2017)

Središnji događaj svijeta zabave

Župan Bajs na konferenciji predstavio projekt »Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije«

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zamjenica gradonačelnika na obilježavanju Dana Grada Pakraca

Gradonačelnik Hrebak pokazao građanima kako se ulazi na rukometno igralište

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO