Župan Damir Bajs najavio dvadeset četvrte Dane hrvatskog pučkog teatra

NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

FOTO: Ustupila BBŽ

PREDSTAVE I RADIONICE

Župan Damir Bajs najavio dvadeset četvrte Dane hrvatskog pučkog teatra

Županija je već godinama uz Ministarstvo kulture i općinu Hercegovac  pokrovitelj festivala koji okuplja kazališne amatere iz Hrvatske i iseljeništva

20.2.2018. 08:23 | Zvono PREGLEDA: 716

BJELOVAR/HERCEGOVAC Župan Damir Bajs sa suradnicima, organizatori i suorganizatori 24. Dana hrvatskoga pučkog teatra u Hercegovcu, na čelu s predsjednicom Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinkom Cjetojević te načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan, najavili su u ponedjeljak, 19. veljače, 24. Dane hrvatskoga pučkog teatra Hercegovac na konferenciji za medije u maloj županijskoj vijećnici.

Hrvatska čitaonica Hercegovac tradicionalno je domaćin i organizator Dana hrvatskoga  pučkog teatra, dok Hrvatska matica iseljenika sudjeluje kao suorganizator. Ovaj festival je svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine, a cilj manifestacije je očuvanje zajedničke nam hrvatske riječi  i kulturne baštine te  jačanje osjećaja pripadnosti Hrvatskoj. Festivalu je godinama pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija, dajući time potporu kazališnom amaterizmu i spajanju domovinske i iseljene Hrvatske.Dani hrvatskoga pučkog teatra održat će se 23. i 24. veljače 2018. godine u Hrvatskom seljačkom domu Hercegovac. Teatar će otvoriti domaćin Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom »Kuća za rušenje«, autora Vjekoslava Domini i redateljice Natalije Lacine. Vjernoj publici ove godine predstavit će se kazališne amaterske skupine iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Makedonije.Za malo moslavačko mjesto spomenuti festival ima ogromnu važnost. Tamošnja  udruga je  osnovana davne 1921. godine i svih tih godina središte su kulturnih događanja općine Hercegovac i  šireg  zavičaja. Tako je Hercegovac poznat po kazališnom amaterizmu i dobrom domaćinstvu u mnogim susjednim zemljama, a najbolji dokaz tome je dugogodišnji interes za održavanje Dana hrvatskog pučkog teatra.Hrvatska čitaonica trudila se 24 godine očuvati tradiciju održavanja te posebne manifestacije. To naravno ne bi bilo moguće bez vjernih pokrovitelja, sponzora, utemeljitelja, odbora, škole, drugih hercegovčanskih udruga, kazališnih skupina, gledateljstva  i mnogih drugih.

– Ovo je jedna od najznačajnijih manifestacija, ne samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj, a koja je vezana uz čuvanje tradicije i kulture iseljeništva. Riječ je o manifestaciji koja pokazuje da se ovakve hvalevrijedne manifestacije mogu odvijati i u manjim sredinama. Pohvalio bih sve koji marno rade kako bi se Dani hrvatskoga pučkog teatra organizirali, a ja bih pozvao sve da budu prisutni u Hercegovcu kako bi vidjeli, što to amaterske kazališne skupine mogu napraviti. Lijepo je vidjeti punu pozornicu, ali i dupkom puno gledalište. To znači da je publika zainteresirana vidjeti najbolje predstave kazališnog amaterizma. Bjelovarsko-bilogorska županija je pokrovitelj kao i dosada, a mene veseli da će Hercegovac u dva dana biti centar Hrvatske za taj dio kulture – rekao je župan Bajs.

Više o samoj manifestaciji te što očekuje publiku, pojasnila je Zrinka Cjetojević.– Želim se zahvaliti pokroviteljima Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Ministarstvu kulture i Općini Hercegovac jer bez njih ovaj festival ne bi mogao živjeti. Ovaj broj, dvadeset i četiri, pokazuje hvalevrijedan kontinuitet održavanja ove manifestacije gdje je dosada prikazano oko 150 različitih predstava iz susjednih zemalja, ali i Hrvatske. I ove godine Dane hrvatskoga pučkog teatra otvaramo s predstavom domaćina »Kuća za rušenje«, nakon čega slijedi HAK Travnik s predstavom »Pobuna u kokošinjcu«. U subotu ćemo imati kazališne radionice za sve sudionike i očekuje se da će prisustvovati 81 glumac i tehničkog osoblja. Predstave kreću u 17.30 i to kazališnih skupina iz Slovačke, Makedonije te Hrvatske s otoka Hvara.– Mi smo već imali priliku igrati prema tekstovima autora Vjekoslava Dominia jer njegovi tekstovi odišu jednostavnošću, a na scenu stavljaju surovu zbilju koja muči hrvatske građane. Upravo je to i tematika predstave »Kuća za rušenje« koja otvara 24. Dane hrvatskoga pučkog teatra. I ove godine sve zainteresirane čeka uigrana postava, ali i neka nova lica u šezdeset minuta naše predstave. Moram reći da našu Pučku scenu ove godine očekuju brojna gostovanja diljem Hrvatske, ali i izvan nje. Također, moramo se pohvaliti da smo bili dosta uspješni sa svojom predstavom »Do posljednje kapi krvi«, za koju smo osvojili nagradu na Komedija festu i festivalu u Somboru. Nadamo se da će i ova predstava biti uspješna – rekla je Natalija Lacina, redateljica predstave »Kuća za rušenje«.

– Ovi Dani svake godine sve više rastu i imaju svoju dogradnju i neizmjerno mi je drago zbog toga. Razvili su se prijateljski odnosi među domaćinima i kazališnih grupa, oni se posjećuju i komuniciraju i to je ono o čemu govorimo kada je riječ o povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske. Bjelovarsko-bilogorska županija i Hercegovac su ti koji su most između domovinske i iseljene Hrvatske i veliko hvala što ste uz nas sve ove godine – u ime suorganizatora, izjavila je Nives Antoljak suradnica na Odjelu za kulturu Hrvatske matice iseljenika.– Općina Hercegovac i ja kao načelnik, ponosni smo na činjenicu da smo već 24 godine domaćini međunarodnog festivala koji je jedinstven po više stvari. Tih dana se u Hercegovcu okupe iseljeni Hrvati koji su stoljećima van domovine, ali i dalje njeguju svoju kulturu i jezik. Mi u Hercegovcu držimo do kulture kao bitnog faktora za razvoj općine i imamo četiri kulturne udruge koje su obogaćivale život Hercegovca i ostvarili gostovanja diljem Europe. Učinak ovog festivala neće biti samo po pitanju kulture, već i po pitanju gospodarstava i turizma, jer će dvjestotinjak sudionika ostvariti potrošnju u tih nekoliko dana, a i vjerujem da ti kontakti koji se ostvare, mogu uroditi kasnijom suradnjom – rekao je načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan.
Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, dani hrvatskog pučkog teatra, hercegovac, boro bašljan

Bajs obišao radove na područnoj školi u Međurači
Bojana Hribljan na potpisivanju ugovora za radove na obnovi škole u Predavcu
I župan Damir Bajs podržao program STEM
Bajs otvorio novoasfaltiranu cestu u Srijedskoj
Župan Bajs s češkom delegacijom u Češkoj osnovnoj školi u Končanici
Župan ugostio kolegu iz češkog Plzena u uzvratnom posjetu
Bajs na konferenciji o prometnom Masterplanu
Bajs na Smotri manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije
Obilježen Dan Bjelovarsko-bilogorske županije
Župan Bajs dodijelio priznanja za nabolje učeničke radove
Bajs na dodjeli nagrade na Lovrakovim danima kulture
Sjećanje na žrtve poraća 1945 u Lugu
Bajs na konferenciji o izgradnji bolnice
Župan Bajs zbog tuče proglasio elementarnu nepogodu
Bajs ugostio čazmanske dizače kugle
Župan Bajs obišao radove na daruvarskom Domu zdravlja
Bajs u Garešnici s ministrom Tolušićem
Bojana Hribljan na Danu Općine u Šandrovcu
Obilježen Dan Općine Sirač
Bajs na sastanku projekta »Za žene«
Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile
ALL STAR: Među odabranim igračima i trojica iz bjelovarskog KK Vedi
U subotu u Galovcu održan jahački seminar istaknute engleske trenerice
MOJA PATROLA: Aplikacija koja upozorava na policijske prometne ophodnje i radare
Novi album Nebojše Buhina predstavljen u Kulturnom i multimedijskom centru
Šest pobjeda bjelovarskih atletičara u Varaždinu
Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji
Najstariji nogometni turnir u spomen braniteljima odigran u Dragancu
Kamion prikolicom »počešao« auto na raskrižju

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Bajs obišao radove na područnoj školi u Međurači

.

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

.

ALL STAR: Među odabranim igračima i trojica iz bjelovarskog KK Vedi

.

U subotu u Galovcu održan jahački seminar istaknute engleske trenerice

.

MOJA PATROLA: Aplikacija koja upozorava na policijske prometne ophodnje i radare

.

Novi album Nebojše Buhina predstavljen u Kulturnom i multimedijskom centru

Halid Bešlić na Terezijani

Sudar na križanju Đurđevačke i Matačićeve

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji

Učiteljice na Terezijani

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Hoćete ići gledati nogometno SP na velikom ekranu u centru grada?

Da, sve utakmice, makar sjekire padale

Samo utakmice kad igra Hrvatska

Ne, radije gledam doma, udobnije je

Nisam u Bjelovaru, putujem u Rusiju, imam uplaćen aranžman

Kakav ekran? kakvo SP?

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE