NASLOVNAKULTURNO ZVONOTV

Lovely Jubbly! Delboy slavi 78 rođendan!

SAMO BUDALE I KONJI
Lovely Jubbly! Delboy slavi 78 rođendan!

Na današnji dan rođen je sir David Jason, izvrsni britanski glumac koji je u legendu i u naša srca ušao kao Derek »Delboy« Trotter, sitni prevarant iz londonskog Peckhama

02.02.2018. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 392


Ako ćemo pravo, ne slavi Delboy rođendan, on je, ako je vjerovati Johnu Sullivanu, piscu »Mućki«, rođen 12. srpnja 1945., ali ga slavi jedan i jedini sir David John White, poznatiji pod pseudonimom David Jason, genijalni britanski glumac koji je Delboyu udahnuo dušu na toliko dojmljiv način da se to i dan-danas pamti.Od 1981. do 2003. sir David glumio je Dereka Trottera, i to je prva uloga koja pada na pamet kad se njegovo ime spomene, ali daleko od toga da je jedina; filmske uloge mu se doduše mogu nabrojati na prste, ali na televiziji je odglumio ohoho toga, što stasom što samo glasom – vrlo je mnogo radio na crtanom filmu, i između ostalog je dao glas glavnom liku u crtiću »Danger Mouse«. Kao tatica Larkin u »Dražesnim pupoljcima svibanjskim« glumio je uz mladu Catherine Zeta-Jones, a uloga po kojoj je pored Delboya najpoznatiji svakako je inspektor Jack Frost u izvrsnoj krimi-seriji »Frostov pristup«.Kao veliki obožavatelj knjiškog serijala Discworld sir Terryja Pratchetta, sir David je čak tražio da se odgodi snimanje zadnje sezone »Frosta« da bi mogao odigrati Alberta, slugu Pratchettove Smrti, u TV-filmu »Hogfather« 2006., nakon čega je 2008. odglumio šeprtljavog čarobnjaka Rincewinda u Pratchettovoj »Boji magije«, jer je sir Terry uvijek odbijao dati dopuštenje za ekranizaciju neke od svojih silno popularnih knjiga (nažalost, na hrvatskom dostupnih samo u manjkavom prijevodu u kojem se izgubilo više od pola atraktivnosti teksta) – iz Hollywooda su mu govorili »ali postat ćete bogati!« na što bi on odgovorio »već sam bogat od prodaje knjiga; možete li me učiniti zadovoljnim ekranizaciijom?« i tu bi priča o Discworld-filmovima stala. Tek je britanska TV-kuća ITV dobila posebno dopuštenje sir Terryja za ekranizaciju njegovih djela jer su ga uvjerili da će sve napraviti kako treba, pri čemu je sir David igrao veliku ulogu u nagovaranju slavnog pisca.Danas sir David uživa u poluumirovljeničkom statusu dobitnika hrpe nagrada za televizijsku glumu (najveću britansku nagradu, BAFTA za televizijskog glumca godine, dobio je toliko puta da više ni sam ne zna koliko ih ima – samo za Delboya četiri puta a za inspektora Frosta šest puta). U šezdeset prvoj je 2001. postao otac, dobio je kćer sa svojom partnericom s kojom se 2005. i službeno vjenčao, a iste godine je od kraljice dobio viteški naslov za glumačke zasluge. Od dobrotvornog rada najviše je angažiran u Shark Trustu, zakladi koja se bori za očuvanje i sprječavanje izumiranja morskih pasa kao bitnog dijela ekološke ravnoteže oceana. No, možda od njega možemo očekivati i još neku antologijsku ulogu; i pored poodmaklih godina, čega god se poduhvati, sigurno će to odglumiti briljantno.
Tagovi: david jason, david john white, delboy, derek trotter, mućke, jack frost

Prije tri godine okončan je život Terryja Pratchetta

Župan Bajs na konferenciji predstavio projekt »Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije«

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zamjenica gradonačelnika na obilježavanju Dana Grada Pakraca

Gradonačelnik Hrebak pokazao građanima kako se ulazi na rukometno igralište

Juniori Bjelovara nadigrali zagrebački Dinamo

Bjelovarski gimnazijalci uspješni u Primoštenu

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO