NASLOVNAKULTURNO ZVONOTV

Dinamična igra znanja i dobrih emocija

VEČERAS HTV-OV KVIZ POTJERA SLAVI SVOJU 600. EMISIJU
Dinamična igra znanja i dobrih emocija

Šest stotina emisija je šest stotina teško ponovljivih priča. Nije ih mogao ponoviti ni natjecatelj koji je odnio novac tek u osmom nastupu. Šest stotina emisija s po 4 osobe, to bi bilo da je kroz emisiju promarširalo 2400 igrača.

01.02.2018. PIŠE: Miroslav Ambruš-Kiš FOTO: Krasnodar Peršun PREGLEDA: 926


Danas, u četvrtak 1. veljače, HTV će u 18.10 sati emitirati emitirati jubilarnu, 600. epizodu popularnog dnevnog kviza Potjera. Protječe, eto, peta sezona, a čitatelji Zvona za taj su kviz i njegove kvalitete prvi saznali. Nimalo čudno, jer vaš autor u njemu ima jednu ulogicu.

Nisam kvizaš. Ne odlazim na pub kvizove, a kvizove nisam osobito marljivo gledao još od Kviskoteke Marka Goluže s Ivanom Hetrichom, a potom i Oliverom Mlakarom. Bilo je to zbilja davno, Kviskoteka se emitirala ukupno rekordnih 15 godina od 1980. do 1995. godine. Preostale sam kvizove gledao manje fanatično, ali kad sam na njih naletio, osobito Milijunaša, bio sam zadovoljan kako sam se pred televizorom odmjeravao s onima koji bi odnosili novac.U proljeće 2013. godine prijatelj me prilično lako nagovorio da se prijavimo na novi kviz, Eunigmu. Bio je to televizijski kviz u počast svečanog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Toga trenutka bila nas je četvorica novinara, urednika, redaktora, koji smo se našli bez posla. Nazvali smo se, prilično ironično, »Evropa danas«, po naslovu zbirke eseja Miroslava Krleže iz 1973. godine, namjerno izazivajući zbunjenost onih koji ne čitaju. Ukratko, ispali smo već u prvoj emisiji od kasnijih pobjednika, ali kakva je to bila borba! Vodili smo cijelo vrijeme i u toj emisiji smo osvojili najviše bodova osvojenih u tom kvizu. Izgubili smo mojom glupom pogreškom na zadnjem pitanju posljednje igre. Tek sam kasnije shvatio da je protivnička ekipa (tko bi joj se sjetio imena!) bila svojevrsni dream team, a u njoj je igrao i današnji najnoviji lovac Mladen Vukorepa.

Bili smo zbilja dobri, i kao iznenađujuće autsajdere sve nas je toga ljeta na kavu pozvala urednica kvizova Maja Jurković. Mi smo samo unezvjereno žmirkali kad nam je govorila da od jeseni HTV pokreće novi kviz znanja i da bismo sva četvorica u njemu mogli imati stalni angažman. U međuvremenu, jedan je od nas doktorirao i sad predaje na jednom sveučilištu, drugi su našli što povremen, a što stalan posao, a ja sam, uza sve čime se bavim, u Potjeri ostao kao lovac-trener, onaj koji na pokusima prije snimanja u ulozi lovca propušta kroz šake propušta sve ekipe prije nastupa.Šest stotina emisija je šest stotina teško ponovljivih priča. Nije ih mogao ponoviti ni natjecatelj koji je odnio novac tek u osmom nastupu. Šest stotina emisija s po 4 osobe, to bi bilo da je kroz emisiju promarširalo 2400 igrača. Bije ih toliko bilo, bilo ih je manje, jer je mnogo povratnika. Oni koji se u kviz nikad ne vrate samo svjedoče da su bili impresionirani i da kviz nisu shvatili kao igru - o trošku televizije! Dobri znalci koji su imali nesreću (?) da su se namjerili na raspoloženog lovca, ili su bili indisponirani za brzo odgovaranje, teško odolijevaju da se ne okušaju u revanšu. Neki su stalnim gledateljima već postali omiljeni junaci zbog kojih zažale kad pobijede i jasno je da se više ne mogu pojaviti u Potjeri.

Veseli i zaigrani natjecatelji uglavnom potječu iz pabkvizaških krugova. To je razmjerno nova zanimacija natjecanja u znanju potekla iz anglosaksonskih pivnica. Uostalom, zašto je još 1955. godine baš irski Guinness shvatio da jednom knjigom rekorda treba presuđivati u pivničkim nadmetanju u znanjima. I dobitak beru svi: ljudi se zabavljaju, a za to su vrijeme lokali puni pa se pobjede i porazi zalijevaju lokalnom ponudom. Nekima su se, koliko čujem, takva natjecanja u znanju toliko svidjela da su zbog tog intelektualnoga užitka spremni jednom putovati i po nekoliko desetaka kilometara u pravcu.Kviz Potjera je poseban i po tome što se na nedovoljno poznatom terenu za kopanje po vlastitom znanju traži i intuicija, mentalna okretnost… ali to nije poanta ovoga kviza. Za gledatelja ovoga kviza poanta su ljudi, čitanje njihovih reakcija, snalaženja, koliko se okretno prebire po naslagama vlastitog akumuliranog znanja. Sve je to sabijeno u 50 minuta prilično žestokoga tempa u kojemu se ispuca i više od stotine pitanja, pa gledatelj može odmjeriti i svoje znanje, ali i odmjeriti reakcije igrača. Svaki put drukčije.

Valja znati da se i lovci profiliraju kao karakteri, jer im samo nesumnjivo veliko znanje ponekad nije dovoljno, nego se moraju othrvati igračima koji su odabrani tako da obično pokrivaju širi spektar znanja nego to može jedan čovjek. I lovci su se, kroz ovih šest stotina emisija profilirali kao karakteri. Tako je, na primjer lovkinji Morani Zibar koji put slaba strana brzopletost (a na nju nije imun ni Dean Kotiga), Krešimir Siučević Međeral je poznat, osim po tome što ga svi timovi žele izbjeći, po tome što bez kompleksa zna zapjevati, a najnoviji lovac Mladen Vukorepa polako se iz emisije u emisiju odleđuje pa zna dobaciti i poneki suptilni cinizam.Svi igrači se prilikom prijavljivanja na HRT-ovu webu najprije testiraju, kako pred lovce ne bi došli neznalice, ali se zna dogoditi da trema pojede i najbolje. Sve dok ne utuve u glavu da su se došli igrati. Meni je osobno najdraži bio pokojni Mirko Miočić, besprijekorni gospodin, koji bi za pojedini odgovor na nerijetko i teško pitanje dodao još poneku iz bogate riznice sveznanja.

Najveći iznos koji je dosad neka ekipa znanjem otela Hrvatskoj televiziji bilo je 250.000 kuna, a više puta su igrači, u naizgled neravnopravnoj borbi s lovcem jedan-na-jedan znali individualno odnijeti po sto tisuća kuna. Morana Zibar je, nakon što su joj sva četiri igrača na ploči potjere pobjegla s višim ponuđenim iznosima od 100 tisuća kuna, uspjela u uzbudljivoj završnoj potjeri obraniti 400.000 kuna. Lovci su u više navrata uspijevali dostići prednost od 17 koraka, a rekord i danas nosi Mirko Miočić koji je uspio stići i nemogućih 18 koraka. A znalo se dogoditi da pobijede i ekipe koje su u posljednjoj pitalici u trajanju od dvije minute uspjeli postići samo pet ili šest koraka.Četiri puta dosad dogodilo se da sva četiri igrača nisu uspjela proći ploču potjere, pa su suigrači morali izabrati jednoga igrača koji ih predstavlja u završnoj potjeri za iznos koji odredi uredništvo.

Potjeri silno nedostaju igračice, iako one koje igraju pokazuju jako dobro znanje. Na tri muškarca obično dođe jedna, ponekd i nijedna. Privljujte se i igrajte nadalje! Potjera je dobar, pozitivan kviz u kojemu nema podvala, a u hrvaskoj inačici sve pršti pozitivnom atmosferom, a nipošto ne treba zanemariti i njegovog doobrog duha, voditelja Tarika Filipovića. Kako god bilo, hrvatska inačica uspjela je pronaći tu čarobnu formulu da u zadanom formatu još dugo može zabavljati gledatelje i one koji izađu na megdan lovcu ili lovkinji. Fotografije potječu iz kronike koju vaš autor već pet godina na Facebooku vodi iza kulisa kviza koji ima sve izglede da pretekne dosad najgledaniji kviz, Najslabiju kariku.
Župan Bajs na konferenciji predstavio projekt »Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije«

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zamjenica gradonačelnika na obilježavanju Dana Grada Pakraca

Gradonačelnik Hrebak pokazao građanima kako se ulazi na rukometno igralište

Juniori Bjelovara nadigrali zagrebački Dinamo

Bjelovarski gimnazijalci uspješni u Primoštenu

KK Bjelovar – KK Cedevita 66:105

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO