NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Dan sjećanja na žrtve nacističkog »konačnog rješenja«

DA SE NE ZABORAVI I NE PONOVI
Dan sjećanja na žrtve nacističkog »konačnog rješenja«

Na međunarodni dan sjećanja na žrtve Holocausta, odlučili smo se posvetiti jednom dojmljivom detalju iz jednog od najsnažnijih umjetničkih djela posvećenih tom užasu, stripu »Maus« američkog autora Arta Spiegelmana

27.01.2018. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 423


Art Spiegelman je sjajni američki crtač stripa, koji se odlučio sjećanja svog oca, poljskog Židova koji je preživio nacističke konclogore, ispričati u formi stripa, ali stripa koji će biti crtan s antropomofnim likovima; Židovi su miševi, Nijemci su mačke, Poljaci svinje i tako dalje. Taj postupak koji je, recimo, Waltu Disneyu donio svjetsku slavu, izrazito je neobičan i Spiegelman se morao dobro potruditi da izbjegne upadnaje u zamku ridikuloznog izrugivanja vrlo ozbiljnim i tragičnim stvarima koje su tema njegova stripa.

U stripu se miješaju doživljaji njegovog oca Vladeka Spiegelmana tijekom Drugog svjetskog rata u nacističkim logorima i doživljaji samog Spiegelmana dok mu otac prepričava ono što će on kasnije nacrtati. Taj pristup bio toliko uspješan da je za »Mausa« Artu Spiegelmanu 1992. dodijeljena Pulitzerova nagrada za književnost, prvi i jedini put da je tu cijenjenu nagradu dobio jedan strip, ili kako se otmjenije kaže »grafički roman«. Svijet stripa je, pak, reagirao između ostalog tako što je Siegelman dobio najviše američke stripovske nagrade Harvey i Eisner, a u francuskom Angoulemeu je ne samo nagrađen za najbolji strip, već je 2011. dobio i Grand Prix, počasnu nagradu za životno djelo, koja se daje samo najboljim i najutjecajnijim velikanima »devete umjetnosti« i predstavlja ekvivalent recimo počasnog oscara za životno djelo, kako tek treći američki crtač kojem je u pola stoljeća uručena ta nagrada.

»Maus« je preveden i na hrvatski, u izdanju »Fibre«, i iz svega iznesenog jasno je da se čitanje tog stripa može itekako preporučiti. Ali trenutak na koji bismo vam skrenuli pažnju je trenuatk kad Art Spiegelman, i njegova supruga Francoise, vozeći njegovog oca usput u automobilu prime i povezu crnog autostopera. Čim crnac izađe, zahvaljujući što su ga povezli, Vladek Spiegelma – žrtva nacističkih rasnih pogleda na svijet – počne ih grditi da kako su mogli crnca primiti u auto, pa zna se da su crnci ovakvi i onakvi.... Drugim riječima, Vladek Spiegelman, žrtva Holocausta, je najobičniji zadrti rasist. On nije nikakav anđeo, nikakva dobra žrtva zlih stričeka, on je samo ČOVJEK sa svim ne samo vrlinama nego i brojnim manama koje čovjek može imati. I to je ono što njegove patnje i patnje drugih, ponajviše obih koji logore nisu preživjeli, čini još užasnijima: oni su svoje patnje prošli jer je netko odlučio da oni, sa svim svojim vrlinama i manama, nisu ljudi nego nešto drugo, niže, što treba istrijebiti.

LJUDSKA PRAVA tako se zovu zato što su LJUDSKA, a ne ANĐEOSKA prava, i ne treba netko biti dobar, pošten, ispravan ili se vama sviđati da bi ih imao; treba samo biti ČOVJEK. Onog trenutka kad očekujete da netko opravda to što ima ljudska prava, da se povinuje nekoj normi ili predodžbi da bi ih imao, da bude odgovarajuće nacionalnosti, političkih pogleda, spola, spolne orijentacije ili čega god, već ste jednom nogom zakoračili na vrlo klizav put kojim se može otklizati u fašizam. Kod ljudskih prava ne može biti nikakvog kompromisa, nikakvog »ali« jer je to put prema režimima koji su napravili užase poput Holocausta.

Da se nikad ne ponovi – razmislite malo. I pročitajte »Mausa«, odličan je to strip.

U spomen na sve žrtve nacističkih zločina – שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְהוָה אֱלֹהֵינוּ יְהוָה אֶחָֽד (Shema Ysral Adonai elochim).

Tagovi: holocaust, dan sjećanja na žrtve holocausta, maus, art spiegelman

Župan Bajs na konferenciji predstavio projekt »Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije«

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zamjenica gradonačelnika na obilježavanju Dana Grada Pakraca

Gradonačelnik Hrebak pokazao građanima kako se ulazi na rukometno igralište

Juniori Bjelovara nadigrali zagrebački Dinamo

Bjelovarski gimnazijalci uspješni u Primoštenu

KK Bjelovar – KK Cedevita 66:105

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO