NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Bajs na potpisivanju ugovora o prometnom masterplanu: »Najbitnije je opslužiti gospodarstvo«

BRZA CESTA I PRUGA
Bajs na potpisivanju ugovora o prometnom masterplanu: »Najbitnije je opslužiti gospodarstvo«

Za izradu prometnog Masterplana 85 % sredstava, skoro 6 milijuna kuna, dolazi od SAFU i Ministarstva prometa

19.01.2018. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 501


BJELOVAR Pozitivan niz povlačenja sredstava iz EU fondova i dalje se nastavlja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nakon odobrenih sredstva za izradu Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije 18. siječnja potpisan je i Ugovor o dodijeli sredstava između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) te Bjelovarsko-bilogorske županije.

Riječ je o projektu vrijednom 6.803.383,80 kuna, od čega je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobren maksimalan iznos bespovratnih sredstva od 85%, točnije 5.782.876, 23 kune. Masterplan treba utvrditi sve strateške prometne pravce na području naše županije, ali i kompletnu prometnu povezanost u smislu unapređenja prometnog sustava naše županije.Temeljni cilj Masterplana je postizanje učinkovitog i održivog prometnog sustava, sukladno potrebama gospodarstva i stanovnika na prostoru županije. Studija mora pokazati i ustanoviti postojeće i buduće potrebe koje utječu na prometnu potražnju, a vezano uz razvoj poslovne infrastrukture. Masterplan će obuhvatiti i sve što je vezano uz prometnice naše županije, turizma, poljoprivrede, ali ipak naglasak je na gospodarstvu.

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji posebno je bitno da polako izlazi iz prometne izoliranosti, a to je započelo izgradnjom pruge Sveti Ivan Žabno - Gradec, a treba se nastaviti gradnjom brze ceste na potezu od Farkaševca do Bjelovara.Ključno je sada da se s nastavkom gradnje brze ceste prema Bjelovaru krene, za što postoje sve pretpostavke, ali i da se utvrde izlazna čvorišta s brze ceste s posebnim naglaskom na Općinu Rovišće kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal spomenute brze ceste.

Za sada Bjelovar ima samo jedno čvorište i to je po stavu Županije premalo, stoga se treba razmotriti  mogućnost izgradnje čvorišta u općini Rovišće, kod mjesta Tuk. Ukoliko bi  drugo čvorište bilo napravljeno, to bi omogućilo brži protok prometa prema Zagrebu, ali i spoj prema jednom dijelu Podravine, posebno đurđevačkom kraju, što bi u konačnici nama i Đurđevčanima omogućimo brzi prilaz i mogućnost razvoja gospodarskih zona.

Inače, rok za izradu Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije je dvije godine, a nakon što se dovrši od će se uklopiti u Masterplan Republike Hrvatske koji je pak podloga za povlačenje europskih sredstava za daljnja ulaganja u cestovnu infrastrukturu kako naše županije, tako i Republike Hrvatske.– U izradi Masterplana ključno će biti gospodarstvo i potrebe gospodarstva i da poslovne zone budu vezane uz dobru prometnu povezanost. Ovoga trenutka mi imamo početak izlaska iz prometne izoliranosti izgradnjom pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec i očekujemo nastavak brze prometnice od Farkaševca prema Bjelovaru koja znači poveznicu s gradom Zagrebom. Želimo da u okviru tog projekta dobijemo još jedno prometno čvorište u Rovišću kod mjesta Tuk. To je vezano i uz potrebe gospodarstva i brzine dolaska na prometnicu. Time bi dobili i jedan novi prometni pravac povezivanja Bjelovara sa Đurđevcem koji, također, na taj način želi riješiti pitanje povezanosti s gradom Zagrebom. Nakon potpisivanja ugovora krećemo u raspis natječaja za izabir izvođača studije. Očekujemo da će to dati okvir za budućnost prometa našega kraja i ja sam uvjeren da to nailazi ukupnu vrijednost projekta od gotovo milijun eura – istaknuo je župan Bajs prilikom potpisivanja ugovora.

Tagovi: bjelovarsko-bilogorska žuapnija, damir bajs, masterplan, prometni sustav, brza cesta, pruga

Župan Bajs obišao radove na obnovi prometnice u mjestu Kraljevac pokraj Rovišća

Župan Damir Bajs najavio dvadeset četvrte Dane hrvatskog pučkog teatra

Damir Bajs u radnom posjetu Daruvaru

Župan Bajs na radionici o održivom razvoju

Damir Bajs primio predstavnike županijske Zajednice tehničke kulture

Troje liječnika bjelovarske bolnice na sudu zbog nesavjesnog liječenje

Čazmanska udruga udomitelja »Veliko srce« završila program edukacije

Bjelovarski učenici na Danima E-medice 2018.

U subotu u Križevcima prvi TEDx

Nabavite brzi krediiit ovdje

nude kredite između posebice ozbiljan

odobravanja kredita za 1 dan.

odobravanja kredita za 1 dan.

odobravanja kredita za 1 dan.

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Subotnja šetnja Bjelovarom

Troje liječnika bjelovarske bolnice na sudu zbog nesavjesnog liječenje

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO