NASLOVNAKULTURNO ZVONOFILM

Lee Van Cleef – legenda vesterna i ne samo vesterna

NAJBOLJI OD NAJGORIH
Lee Van Cleef – legenda vesterna i ne samo vesterna

Na današnji dan 1925. rodio se Clarence Leroy »Lee« Van Cleef, koji je nanizao više od 200 filmskih i televizijskih uloga, a najviše se pamti po one dvije kod Sergija Leonea

09.01.2018. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 579


Lee Van Cleef se od mladosti zanimao za glumu, ali nije odmah počeo s glumačkom karijerom; kao 17-godišnjak je na svoje inzistiranje položio maturu godinu dana ranije, d abi se prijavio u mornaricu. Služio je kao tehničar za sonar na minolovcu u Karibima, u Sredozemlju i Crnom moru (njegov brod je kao ispomoć SSSR-u čistio mine oko Sevastopolja), zasluživši Brončanu zvijezdu i nekoliko drugih odličja. Nakon demobilizacije 1946. počeo je s kazališnom glumom, a u kazalištu su sjajnog glumca impozantnog lica s dva različita oko (jedno zeleno i jedno plavo) zapazili i hollywoodski lovci na talente.Prva njegova filmska uloga bila je u slavnom vesternu »Točno u podne« 1952.; ponuđena mu je jedna od glavnih uloga, ona šerifovom pomoćnika, ali pod uvjetom da plastičnom operacijom izmjeni svoj kukasti nos da bi izgledao manje zlokobno. On je to odbio i zadovoljio se ulogom Jacka Colbyja, jednog od trojice bandita, koji kao šutljivi revolveraš ne izgovara nijednu riječ.

Uslijedile su brojne epizodne filmske i televizijske uloge, u vesternima, krimi i znanstvenofantastičnim filmovima; radio je s najpoznatijim redateljima i glumio uz najbolje glumce sve do 1958. kad mu je prometna nesreća koju je jedva preživio uništila zdravlje; zbog ozljede koljena liječnici su smatrali da više nikad neće zajahati konja, i cijeli život je trpio bolove dok je jahao. Ostvario je još nekoliko dojmljivih uloga, od kojih se najviše pamti ona kao člana bande Libertyja Valancea (Leeja Marvina) kojeg Tom Doniphon (John Wayne) nokautira u slavnom filmu Johna Forda »Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea« (1962.), ali karijera mu je polako gasnula kad je neočekivano na velika vrata ponovo zakoračio u svijet filma.

Nakon uspjeha filma »Za šaku dolara« Sergio leone zaradio je dovoljno novaca da za sljedeći film »Per qualche dollaro di piu« (»Za dolar više«) angažira uz Clinta Eastwooda još jednog američkog glumca, i njegov prvi izbor bio je Lee Van Cleef čiju je karizmu odavno uočio; »njegove oči progorijevaju rupe na filmskom platnu,« opisao ga je.Kao Douglas Mortimer, bivši pokovnik južnjačke vojske i »najbolji strijelac u obje Karoline« koji je postao lovac na ucjene da bi se osvetio banditu El Indiju (Gian Marija Volonte) te se udružuje s revolverašem Moncom (Clint Eastwood), Van Cleef je ušao u legendu, a taj status zacementirala je uloga negativca Setenze ili »Angel Eyesa«, »lošeg« u sljedećem leoneovom filmu, legendarnom »Dobar, loš, ružan«. Mnogi su u sjajno režiranoj sceni obračuna na kraju primijetili da Van Cleefu fali vrh srednjeg prsta na jednoj ruci, što je dodalo njegovoj mistici, a taj zastrašujući filmski negativac si ga je u stvarnosti odrezao dok je pilio daske, praveći za svoju kći kućicu na drvetu.

Svoju novostečenu popularnost Lee Van Cleef iskoristio je za niz uloga u šageti-vesternima, od kojih neki poput »Velikog obračuna« i »Smrt jaše na konju« pripadaju u sam vrh tog žanra. Nastavio je glumiti i u američkim filmovima, ne samo vesternima – pamti se, recimo, njegova uloga američkog predsjednika kojeg Snake Plissken (Kurt Russell) spašava u »Bjekstvu iz New Yorka« Johna Carpentera.U svojim brojnim ulogama Van Cleef je pred kamerom poginuo više od četrdeset puta, što je rekord koji dijeli s britanskim glumcem Johnom Hurtom. Stvarna smrt zadesila ga je 1989. uzrok smrti bio je srčani udar – bolovao je od srca i imao ugrađen pacemaker, a imao je i rak grla. Na njegovom grobu je uz ime i godine rođenja i smrti uklesan i natpis BEST OF THE BAD – »najbolji od najgorih« – što je pred kamerama neopsporno i bio. Od Jacka Colbyja u »Točno u podne«, Eda Baileya u »Obačunu kod Ok korala«, McCaleya u »Limenoj zvijezdi«, televizijskog Jessea Jamesa, Reesea u »Čovjeku koji je ubio Libertyja Valancea«, preko pukovnika Mortimera i Angel Eyesa do Kiefera u »Take a Hard Ride« i Boba Haulka u »Bjekstvu iz New Yorka«, malo je koji glumac ostvario toliko uloga koje se, male ili velike, i danas pamte i gledaju, i gledat će se dok je filma, i dok god vlak stane u Tucumcariju makar mu to nije po voznom redu, da bi se revolverom zaradio još koji dolar.Tagovi: clarence leroy, lee van cleef, film, vestern, glumac , najbolji od najgorih

Danas 86. rođendan slavi veliki maestro, nenadmašni majstor filmske glazbe John Williams

Legendarni glumac slavi sto i prvi rođendan

Film »Snjegović« obara sve rekorde

Raspored filmova u bjelovarskom kinu

Raspored filmova u bjelovarskom kinu

Župan Bajs na konferenciji predstavio projekt »Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije«

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO