NASLOVNAKULTURNO ZVONOGLAZBA

Zanimljivosti o Kralju rockʼnʼrolla

DANAS BI MU BILO 83
Zanimljivosti o Kralju rockʼnʼrolla

Elvis Presley, rođen na današnji dan 1935. u Tupelu u Mississippiju, a odrastao u Memphisu gdje je živio i umro, prva i po mnogima još uvijek najveća zvijezda rockʼnʼrolla, nije volio svoj nadimak

08.01.2018. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 487


Zbog mrdanja kukovima tijekom izvođenja pjesama, kad je prvi put nastupio na nacionalnoj televiziji u showu Eda Sullivana, kamermani su imali naređenje da ga snimaju smao od struka na više, da ne bi sablaznio publiku. To mu je donijelo zlobni nadimak »Elvis the Pelvis« koji on nije volio, a nije volio čak ni da ga zovu kraljem. Odgojen u bogobojaznoj obitelji, govorio je: »Isus Krist je Kralj, Ja sam samo zabavljač.«Zanimljivo je da je na isti dan kad i Elvis rođen i još jedan rock velikan, David Bowie, koji je čak jednu od svojih pjesama izvorno namijenio baš Elvisu, ali je Elvis nije htio snimiti pa ju je Bowie otpjevao sam;:riječ je o »Golden Years«, koju bi Elvis sigurno sjajno izveo.

Još jedan veliki hit koji je Elvis odbio bio je »Green Green Grass of Home«; Tom Jones, kad je pjevao u Vegasu, živio je u kući do Elvisove, i kad god bi skoknuo kod svojeg susjeda, kolege i prijatelja na kavu, nije ga propustio zafrkavati što mu je prepustio tako dobru pjesmu.Elvis je snimio hrpu filmova, ali na prste se mogu nabrojati oni koji nisu negledljivo loši. U jednom od najlošijih, »It Happened at Wolrld's Fair« Elvisov lik potplati jednog dječaka da ga šutne u cjevanicu da bi izazvao sažaljenje kod cure kojoj se udvara. Tog bezobraznog dječaka glumio je osmogodišnji Kurt Russell, danas slavni glumac koji je između ostalog odglumio i Elvisa u biografskom filmu.Elvisov menadžer sebe je zvao »pukovnik Tom Parker«, ali ne samo da nije bio pukovnik nego ni Tom Parker; nizozemski cirkusant i prevarant Andreas Cornelis van Kuijk (1909-1997) koji je u SAD ušao ilegalno i sam se prozvao Tomom Parkerom. Zbog toga nije nikad izvadio putovnicu i zato Elvis nikad nije išao na svjetsku turneju. Bio je lopov koji je od Elvisovih prihoda uzimao polovicu umjesto uobičajenih menadžerskih 10 do 20%, tjerao ga da snima bezvezne filmove i pjeva glazbu koja kralju rock'n'rolla nije baš pasala. Elvis je znao da je »Parker« loš menadžer, i da mu uzima previše, ali nije raskinuo ugovor s njim jer ga je gnjavilo petljati se s papirologijom i povlačiti po sudovima.

Elvis je jako cijenio Beatlese, i kad su se 27. kolovoza 1965. zatekli u Los Angelesu dok je on boravio tamo u svojoj kući, pozvao ih je na kavu da malo popričaju. No, premda već slavni širom svijeta, John, Paul, George i Ringo imali su silnu tremu pred svojim idolom i uzorom, i toliko su se ukočili i zanijemili da je Elvis rekao: »Čujte, dečki, ako nemate što za reći idem ja spat.« Ali onda se dosjetio i rekao svojem pomoćniku da donese gitare, i već prva nota je razbila led, i ostatak večeri proveli su svirajući i razgovarajući o glazbi. Ne samo da s tog sastanka ne postoji nijedna fotografija nego, što je još žalosnije, i nikakva magnetofonska vrpca tog svakako jednog od najboljih »jam sessiona« u povijesti rocka.Jednom se, dok su bili na američkoj turneji, jumbo jet kojim su se vozili Led Zeppelini našao na aerodromskoj pisti tik uz Elvisov, i naravno da su dečki skoknuli preko pozdraviti velikana na čijoj su glazbi odrasli. Ponosno su mu se pohvalili kako im je tvrtka od koje su unajmili mlažnjak uslužno naspisala veliko »Led Zeppelin« na boku zrakoplova, na što je Elvis rekao: »A, vi ste ga unajmili? Ja sam svoj kupio.«Elvis je volio svu glazbu, a odrastao je zalazeći u crkve po Memphisu i slušajući tamošnje poslovično dobre crnačke crkvene zborove. Premda je bio južnjak, nije imao nikakvih rasnih predrasuda – postoje njegove fotografije iza scene s mladim B. B. Kingom u doba kad je još uvijek bilo doslovno zakonom zabranjeno da njih dvojica, bijelac i crnac, budu skupa u istoj prostoriji, ali Elvis nije mario za te zakone; pa njegov prvi hit »That's Allright Mama« kao i mnogi drugi, bio je pjesma crnog izvođača, Arthura »Big Boya« Crudupa. Elvis je i sam pjevao gospel i, što je popriličan kuriozitet, svojim gospel-albumom »His Hand in Mine« osvojio je – svoju jedinu nagradu Grammy u cijeloj karijeri.Kad je prešao u veliku diskografsku kuću RCA Records, otišao se u Sun Studios u Memphisu pozdraviti s kolegama i prijateljima. U studiju su tad bili Carl Perkins, Jerry Lee Lewis i Johnny Cash, te su svi skupa što na klaviru što s gitarama otpjevali nekoliko pjesama. Srećom, magnetofoni su bili uključeni, i tako je kasnije izašao album »The Million Dollar Quartet«.Kad je kolega i prijatelj Carl Perkins pomeo Elvisa s prvih mjesta top-ljestvica legendarnom pjesmom »Blue Sude Shoes«, karijeru mu je naglo prekinula teška prometna nesreća. Elvis je dečke izsvojeg benda poslao da Carlu odnesu cvijeće u bolnicu,a on se zaputio u studio da snimi svoju verziju te pjesme, da bi se ponovo zavrtila na radiju i Perkinsu kao skladatelju kapnulo još novaca koji će mu pomoći oko bolničkih troškova.Jedan od ljudi koje je Elvisov uspjeh potaknuo na bavljenje rockom bio je i Marc Bolan iz T-Rexa, koji je svoj osjećaj kad je prvi put čuo Elvisa opisao: »Totalno me fascinirao. Pomislio sam, hej, ako toliko fascinira mene koji sam heteroseksualan muškarac, što li tek radi ženama....«


Tagovi: elvis presley, kralj, rockʼnʼroll

Antione »Fats« Domino (1928-2017), čovjek koji je prvi snimio rockʼnʼroll ploču

To je samo blato, čekanje i rockʼnʼroll, ali nama se to sviđa

Rolling Stones bez filtera

U subotu se gasi javna rasvjeta

Hrebak najavio manifestaciju »Pisanicom do Uskrsa« i holografsku projekciju

Preminuo omiljeni profesor

Župan Bajs na konferenciji predstavio projekt »Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije«

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Preminuo omiljeni profesor

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO