NASLOVNAOSOBA TJEDNA

Nogomet nas treba spajati

OSOBA TJEDNA: JOSIP – JURAJ TOMINAC
Nogomet nas treba spajati

NK Bjelovar otprije nešto više od 2 godine ima najmlađeg predsjednika ligaških klubova u Hrvatskoj. Preuzevši ulogu predsjednika, Josip – Juraj Tominac suočio se s mnogim starim problemima malih klubova, ali i zabludama o sportskom svijetu u javnosti.

04.01.2018. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 3454


Kada je u travnju 2015. godine preuzeo vodstvo Nogometnog kluba Bjelovar, Josip – Juraj Tominac, najmlađi predsjednik ligaških klubova u Hrvatskoj, susreo se s gomilom administrativno-pravnih problema. Klub su pratili nagomilani dugovi, deficit igračkog seniorskog ali i trenerskog kadra, ovrhe te nesređeni papiri.

– Počeli smo polako, malo po malo i nakon samo 2 i pol godine doveli klub do stanja bez dugova – ističe mladi predsjednik iza kojega je impozantan sportski put. Sa šest godina počeo je trenirati u nogometnom klubu u Novoj Rači odakle je kasnije prešao u NK Ždralovi, nakon toga GNK Dinamo pa dalje brojni klubovi.

– Prošao sam školu nogometa u Ždralovima i rastuži me kad vidim rivalstvo tih dvaju klubova, ali uvijek sam bio razmišljanja da NK Bjelovar mora biti stabilan drugoligaš, a Ždralovi “B” momčad Bjelovara koja bi bila u vrhu treće lige .Veselim se uspjehu NK Bjelovar, ali i uspjehu NK Ždralovi jer smatram da samo zajedničkim snagama možemo napraviti iskorak – pojašnjava Tominac ističući da je prelazak iz sadašnje 3. u 2. ligu važan korak da talentirana djeca ne odlaze prerano u klubove izvan grada.

– Trenutno je prioritet Škola nogometa koja ima 190 članova i za koju smo 2017. potpisali ugovor s GNK Dinamom. To je velika odskočna daska i važan događaj za NK Bjelovar jer se program Škole nogometa odvija po programu Dinama – dodaje Tominac ponosan na dosadašnje uspjehe bjelovarskih igrača.

– Samo u 2017. godini uložili smo 75 tis.kn u opremanje škole nogometa. Imamo puno potencijala u nogometu. 2016. i 2017. godine desetorica naših igrača prešla su u neke od prvoligaških klubova: Dinamo, Hajduk, Slaven Belupo, Lokomotiva... a vjerujem da će se uspjesi i nastaviti – nastavlja Tominac.

– Krajnji cilj nije proizvoditi samo vrhunske sportaše, nego mlade ljude koji će doprinositi zajednici. To uvijek napominjem i roditeljima. Ne treba očekivati da će ti dijete igrati za Real Madrid, ali sport donosi disciplinu, radne navike, opću kulturu. Taj pedagoški dio je najvažniji. Mladi igrači u klubu prvi moraju pozdraviti, čak i nepoznate osobe. Od toga sve kreće. Djecu usmjeravamo u škole jer je profesionalna sportska karijera vrlo riskantna. Dovoljna je jedna prava ozljeda ili propuštena šansa da cijela karijera propadne. Osim toga, s navršenih 35 godina nogometaš je spreman za mirovinu, što će nakon toga? – pojašnjava strpljivo Tominac koji je u Dinamu igrao uz Lovrena, Pivarića, Tomečaka, Badelja, Antolića i druge poznate nogometaše.

– U sportu su rad i talent samo dio preduvjeta za uspjeh i veliku karijeru. To sam osjetio na vlastitoj koži i drago mi je da sam to shvatio na vrijeme i držao se knjige. U gimnaziji sam bio odlikaš, a nakon toga sam nadobudno upisao dva fakulteta – Agronomski i Ekonomski  fakultet Sveučilišta u Zagrebu, no uz treninge i sportske obveze to mi je ipak bilo previše pa sam tako zapustio ekonomiju i diplomirao na agronomiji – kaže ovaj magistar agrobiznisa i ruralnog razvitka kojemu njegovo znanje i zvanje danas osigurava kruh na stolu.

– Živim od svoje struke, odnosno privatnog posla. Odrastao sam u Sasovcu, selu unutar općine Nova Rača pomažući svojima i poznavajući rad na zemlji. Studij mi je ipak donio i neka nova znanja koja danas mogu primijeniti u svom poslu – odaje nam Tominac nimalo se ne iznenađujući našoj iznenađenosti.

– Posao predsjednika kluba je volonterski posao. Mnogi to ne znaju i pretpostavljaju da kao predsjednik kluba sigurno zarađujem puno novca. Istina je da živim od svoje struke, a posao u klubu je u potpunosti na volonterskoj bazi – nastavlja naš sugovornik dodajući kako mu nimalo nije žao zbog toga jer bez nogometa ne može živjeti.

– Nogometu sam žrtvovao mnogo toga u životu, primjerice, nisam bio na svadbi vlastitog strica, no nije mi žao. Umro bih bez nogometa, iako ga zbog zdravstvenih problema više ne igram – dodaje Tominac koji unatoč svemu smatra da je pred klubom svijetla budućnost.

– 2018. NK Bjelovar slavi 110. godišnjicu i mene je zapalo predsjedništvo uoči takve obljetnice. Velika je to čast, ali i odgovornost. Mislim da smo napravili do sad mnoge pozitivne pomake i na tom putu su nam mnogi pomogli. Prije svega, imamo veliku podršku Grada i Županije kojima smo neizmjerno zahvalni. Ponavljam, vrata kluba otvorena su za sve one koji žele pomoći i doprinijeti NK Bjelovar. Sretan sam što radim sa sjajnim ljudima, ovdje ću navesti samo trenere, legende NK Bjelovara: Alen Mrzlečki, Marin Lalić, Marko Ćurić, Dejan Drenovac, Pero Bošnjak, Tomislav Pavić, Stjepan Hruškar, Dražen Ivanušec, a uskoro ćemo dobiti i bolje uvjete za treninge jer počinje gradnja stadiona i nama vrlo važnih pomoćnih terena. Svim ljubiteljima NK Bjelovar želim čestitati 110. rođendan našeg kluba i želim pozvati sve žitelje naše županije da se priključe brojnim događanjima povodom te velike obljetnice-dodao je za kraj Tominac.


Tagovi: nk bjelovar, josip – juraj tominac, nogomet

NK Međimurje – NK Bjelovar 4:0

Dvije pobjede i jedan poraz bjelovarskih nogometašica

NK Bjelovar – NK Slavonija 2:0

Još jedno pojačanje za NK Bjelovar

GNK Dinamo (juniori) – NK Bjelovar 4:2

KREDIT PONUDA 100 GARANCIJU U 4 SATI

Kredit Ponuda 100 od Garancija

Nabavite brzi krediiit ovdje

Nabavite brzi krediiit ovdje

Nabavite brzi krediiit ovdje

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Obitelj i brojni Bjelovarčani ispratili Albina Vidovića na posljednji počinak

Rukometašice dovele Bjelovar na vrh hrvatskog rukometa

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO