Nekoliko sitnica koje možda ne znate o Johnu Ronaldu Rezenu Tolikenu

NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

FOTO: Internet

TVORAC MEĐUZEMLJA

Nekoliko sitnica koje možda ne znate o Johnu Ronaldu Rezenu Tolikenu

Na 126. obljetnicu rođenja slavnog pisca, o kojem i vrapci na grani znaju da je autor »Gospodara prstenova«, donosimo vam par zanimljivosti iz njegovog života

3.1.2018. 13:54 | Marko Fančović PREGLEDA: 512

John Ronald Rezen Tolkien se od svojih junaka najviše poistovjećivao s Berenom iz »Silmarilliona«, smrtnim čovjekom koji se zaljubio u vilenjačku princezu Luthien Tinuviel, najplemenitiju od svih, i ona u njega; njihovi daleki potomci su Arwen i Aragorn. Na grobu Tolkiena i njegove supruge ispod njihovih imena uklesano je »Beren« i »Luthien«.

Kad je pedesetih rađen novi engleski prijevod Biblije, Tolkien je kao jedan od najuglednijih britanskih lingvista angažiran na prijevodu; njegov dio posla bila je »Knjiga o Jobu«.

Na Oxfordu je jedna od njegovih studentica bila Dianne Wynn-Jones, kasnije poznata i nagrađivana autorica fantastike; po njezinoj knjizi »Howlov pokretni dvorac« je Hayao Miyazake napravio poznati animirani film.

Tolkien je bio veteran Prvog svjetskog rata, ranjavan u rovovima u Francuskoj; u Drugom svjetskom ratu zamalo je postao član ekipe iz Bletchley Parka, slavne dešifrantske grupe koja je razbila nacističku šifru »Enigmu«. Kao izniman lingvistički stručnjak, Tolkien je bio poželjan kadar za dešifriranje, ali je u zadnji čas, nakon što je već prošao sve sigurnosne provjere i dobio odobrenje za rad u supertajnoj ekipi, odustao od tog posla; nije jasno zašto, jer bi plaća obavještajca bila višestruko veća od plaće mlađeg univerzitetskog profesora. Ono što je sigurno je da Tolkien nije bio simpatizer nacista; kad su ga njegovi njemački nakladnici koji su krajem tridesetih tiskali prijevod »Hobita« u pismu pitali je li možda i židovskog porijekla, vrlo im je oštro odgovorio da nije, ali da mu je jako žao što nema tu čast da makar i dijelom pripada tom velikom narodu, i osudio je antisemitsku politiku.

Kao nastavak »Hobita« Tolkien je planirao vilinske priče koje su nakon njegove smrti posthumno objavljene kao »Silmarillion«, ali su se nakladnici uplašili da bi to ugnjavilo publiku i tražili »opet nešto s hobitima« i tako je nastao »Gospodar prstenova«. Činjenica je da je prof. Tolkien zbilja bio malo previše sklon beskrajnom razglabanju o vilenjačkoj genealogiji i porijeklu pojedinih junaka. Poznata je anegdota s jednog sastanka književne grupe »The Inklings«, kružoka kojem je pripadao i C. S. Lewis, koji su se sastajali u pubu i čitali svoje nove uratke. Kad je Tolkien jednom zgodom krenuo s čitanjem onog što je baš napisao i počeo s uvodom o tome tko je tko, kolega profesor i pisac Hugo Dyson na sav glas je zavapio: »Oh, fuck, not another elf!« (»Pa j*bo te, ne valjda još jedan vilenjak.«)

»Godpodar psrstenova« je nakon izlaska 1954./55. postao popularan, ali samo među onima koji su već čitali fantastiku. Pravu masovnu popularnost postigao je krajem šezdesetih kad je taj roman piratiziran – u SAD je objavljen u džepnom izdanju u jednoj knjizi, skraćen, bez svih dodataka, i postao je popularan u hipi-generaciji. Profesor Tolkien ne samo da nije vidio novaca od tog izdanja, nego je jadan morao i mijenjati adresu i tražiti da mu se telefonski broj ukloni iz imenika, zbog kojekakvih čudaka sklonih tome da ga nazivaju u svako doba dana i noći jer su oduševljeni njegovim djelom. Poznati ZF pisac Harlan Ellison jednom je to opisao: »Mi koji čitamo fantastiku godinama smo znali da je Tolkien sjajan i to je bila naša stvar, a onda smo najednom ustanovili da ga svaka budala čita u podzemnoj.« Ljubitelji Tolkienovih knjiga su se, naravno, u sličnom položaju našli početkom ovog stoljeća, kad su zbog popularne ekranizacije svi najednom doznali tko su Frodo, Aragorn i Gandlaf, imena za koja su prije samo oni znali. A koliko je to dobro ili loše, procijenite sami.


Tagovi: john ronald rezen tolkien, gospodar prstenova, hobit, silmarillion

Prije 80 godina na današnji dan u knjižare je krenuo Tolkienov »Hobit«
Bajs u novoj ljekarni u Garešnici
Župan Bajs obišao radove na daruvarskoj Glazbenoj školi
Pošalji mi sliku
Miroslav Škoro u Čazmi
IPAK »SAMO« SREBRNI: Rajkovićevi »Daruvarčani« pali u finalu
Nedjelja u Termalnom vodenom parku Aquae Balissae Daruvar
Nedjelja na grđevačkim bazenima
Željko Bebek u Čazmi
Hrvatska u finalu – ali ovaj put ne s Francuzima!
Bazeni su tu, voda je tu – odite i okupajte se
Dva kluba iz Bjelovarsko-bilogorske županije su ispala iz međužupanijske, ali se jedan popeo u nju
Kreću pripreme županijskih ligaša
Opća opasnost u Čazmi
Na Gradskom vijeću jednoglasno usvojena pomoć za nabavu osnovnoškolskih udžbenika
Prije 49 godina, jedan mali a tako bitan korak

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Bajs u novoj ljekarni u Garešnici

.

Župan Bajs obišao radove na daruvarskoj Glazbenoj školi

.

Pošalji mi sliku

.

Miroslav Škoro u Čazmi

.

IPAK »SAMO« SREBRNI: Rajkovićevi »Daruvarčani« pali u finalu

.

Nedjelja u Termalnom vodenom parku Aquae Balissae Daruvar

.

Nedjelja na grđevačkim bazenima

.

Željko Bebek u Čazmi

.

Hrvatska u finalu – ali ovaj put ne s Francuzima!

.

Opća opasnost u Čazmi

Traži se mladić koji je prošli tjedan oskvrnuo grobove

Nedjelja na grđevačkim bazenima

NA RIBNJAKU U LUGU: Ogromni som ulovljen priborom za smuđa

TOMINAC NA TRIBINAMA STADIONA LUŽNJIKI: Ugostit ćemo naše svjetske viceprvake na Logoru

Krešo snimaj!

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE