NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Nekoliko sitnica koje možda ne znate o Johnu Ronaldu Rezenu Tolikenu

TVORAC MEĐUZEMLJA
Nekoliko sitnica koje možda ne znate o Johnu Ronaldu Rezenu Tolikenu

Na 126. obljetnicu rođenja slavnog pisca, o kojem i vrapci na grani znaju da je autor »Gospodara prstenova«, donosimo vam par zanimljivosti iz njegovog života

03.01.2018. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 326


John Ronald Rezen Tolkien se od svojih junaka najviše poistovjećivao s Berenom iz »Silmarilliona«, smrtnim čovjekom koji se zaljubio u vilenjačku princezu Luthien Tinuviel, najplemenitiju od svih, i ona u njega; njihovi daleki potomci su Arwen i Aragorn. Na grobu Tolkiena i njegove supruge ispod njihovih imena uklesano je »Beren« i »Luthien«.

Kad je pedesetih rađen novi engleski prijevod Biblije, Tolkien je kao jedan od najuglednijih britanskih lingvista angažiran na prijevodu; njegov dio posla bila je »Knjiga o Jobu«.

Na Oxfordu je jedna od njegovih studentica bila Dianne Wynn-Jones, kasnije poznata i nagrađivana autorica fantastike; po njezinoj knjizi »Howlov pokretni dvorac« je Hayao Miyazake napravio poznati animirani film.

Tolkien je bio veteran Prvog svjetskog rata, ranjavan u rovovima u Francuskoj; u Drugom svjetskom ratu zamalo je postao član ekipe iz Bletchley Parka, slavne dešifrantske grupe koja je razbila nacističku šifru »Enigmu«. Kao izniman lingvistički stručnjak, Tolkien je bio poželjan kadar za dešifriranje, ali je u zadnji čas, nakon što je već prošao sve sigurnosne provjere i dobio odobrenje za rad u supertajnoj ekipi, odustao od tog posla; nije jasno zašto, jer bi plaća obavještajca bila višestruko veća od plaće mlađeg univerzitetskog profesora. Ono što je sigurno je da Tolkien nije bio simpatizer nacista; kad su ga njegovi njemački nakladnici koji su krajem tridesetih tiskali prijevod »Hobita« u pismu pitali je li možda i židovskog porijekla, vrlo im je oštro odgovorio da nije, ali da mu je jako žao što nema tu čast da makar i dijelom pripada tom velikom narodu, i osudio je antisemitsku politiku.

Kao nastavak »Hobita« Tolkien je planirao vilinske priče koje su nakon njegove smrti posthumno objavljene kao »Silmarillion«, ali su se nakladnici uplašili da bi to ugnjavilo publiku i tražili »opet nešto s hobitima« i tako je nastao »Gospodar prstenova«. Činjenica je da je prof. Tolkien zbilja bio malo previše sklon beskrajnom razglabanju o vilenjačkoj genealogiji i porijeklu pojedinih junaka. Poznata je anegdota s jednog sastanka književne grupe »The Inklings«, kružoka kojem je pripadao i C. S. Lewis, koji su se sastajali u pubu i čitali svoje nove uratke. Kad je Tolkien jednom zgodom krenuo s čitanjem onog što je baš napisao i počeo s uvodom o tome tko je tko, kolega profesor i pisac Hugo Dyson na sav glas je zavapio: »Oh, fuck, not another elf!« (»Pa j*bo te, ne valjda još jedan vilenjak.«)

»Godpodar psrstenova« je nakon izlaska 1954./55. postao popularan, ali samo među onima koji su već čitali fantastiku. Pravu masovnu popularnost postigao je krajem šezdesetih kad je taj roman piratiziran – u SAD je objavljen u džepnom izdanju u jednoj knjizi, skraćen, bez svih dodataka, i postao je popularan u hipi-generaciji. Profesor Tolkien ne samo da nije vidio novaca od tog izdanja, nego je jadan morao i mijenjati adresu i tražiti da mu se telefonski broj ukloni iz imenika, zbog kojekakvih čudaka sklonih tome da ga nazivaju u svako doba dana i noći jer su oduševljeni njegovim djelom. Poznati ZF pisac Harlan Ellison jednom je to opisao: »Mi koji čitamo fantastiku godinama smo znali da je Tolkien sjajan i to je bila naša stvar, a onda smo najednom ustanovili da ga svaka budala čita u podzemnoj.« Ljubitelji Tolkienovih knjiga su se, naravno, u sličnom položaju našli početkom ovog stoljeća, kad su zbog popularne ekranizacije svi najednom doznali tko su Frodo, Aragorn i Gandlaf, imena za koja su prije samo oni znali. A koliko je to dobro ili loše, procijenite sami.

Tagovi: john ronald rezen tolkien, gospodar prstenova, hobit, silmarillion

Prije 80 godina na današnji dan u knjižare je krenuo Tolkienov »Hobit«

KK Bjelovar – KK Cibona 81:137

Župan Bajs sastao se s novom predstojnicom Ureda državne uprave

Gradonačelnik Hrebak i zamjenik Brajdić sastali se s predstavnicima MO

Anja Stanković: »Djecu učim da razumiju i filtriraju informacije kojih ima sve više«

Gradonačelnik Hrebak s dekanicom predstavio projekt inovacijskog centra

Gradonačelnik Hrebak sastao se sa stručnjacima iz Al dana Labs

Babotočke udruge održale godišnje skupštine

RK Bjelovar – MRK Ivanić Grad 31:29

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Ponuda za zajam Posuditi od 2.000 eura do 90.000.000

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Jeste li vidjeli sudar u ponedjeljak na križanju Bakačeve i Frankopanske?

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO