NASLOVNAZVONIMO ZA VASZANIMLJIVOSTI

Čovjek u zrcalu iz Zrinskog Topolovca

RIJEDAK SLUČAJ
Čovjek u zrcalu iz Zrinskog Topolovca

Kad se Mato Smrček pogleda u zrcalo, njegovom odrazu je srce s lijeve strane a jetra s desne – a u stvarnosti je obratno

31.12.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Zvono.eu PREGLEDA: 1096


ZRINSKI TOPOLOVAC Kada zasvira hrvatska himna, Mato Smrček iz Zrinskog Topolovca umjesto za lijevu, hvata se za desnu stranu prsa. Nije on nikakav desničar, niti starac pomućenog uma koji ne zna koja mu je lijeva, a koja desna strana, već medicinski fenomen. Njegovo je srce kuca na strani tijela suprotnoj od većine ljudi na kugli zemaljskoj. Da je poseban, doznao je s 19 godina kada se spremao na odsluženje vojnog roka. Uz srčanu anomaliju tada su mu liječnici utvrdili i da jetru nema na desnoj, već na lijevoj strani.

– A kaj bi mi to smetalo. Do pred dva let doktora nisam nit videl, ma kaj doktora, ni mi trebal ni zubar – dočekao nas je veseli Mato na kućnom pragu u svom Brezovcu, jednom od mnogobrojnih zaseoka rodnog mu Zrinskog Topolovca. O kolikom je zaljubljeniku u svoj kraj riječ vidi se već na prvu. Na glavnom ulazu u kuću dočekuju nas Zrinski i Frankopan na drvenoj slici, trenutak pred pogibiju. Malo dalje sam Zrinski u svečanoj odori. Simboli kraja ugravirani su u gotovo svaku drvenu umjetninu koje, kao u kakvom izložbenom prostoru, na svakom koraku posjetitelja ostavljaju bez daha. Ima ih na pretek, a sve su djelo Matinih ruku.

– Srce mi dela na pola i kad su otkucaji 50, to je odlično. No, srčane poteškoće osjetil sam tek sada. Kad sem doktorici ispričal da imam srce na suprotnoj strani, htela me stavit u Vilu Mariju, ali je kasnije videla da ne pričam bedastoće – priča Mato. Tek malo mu, kaže, takav srčani ritam smeta u poslu koji najviše voli, ali srčani duh i entuzijazam mladića još ga itekako drže na nogama. Sa svojom životnom suputnicom Marijom upravo na Novu godinu proslavlja punih 50 godina braka u kojem su dobili troje djece, Đurđicu, Đuru i Katicu.

– Posljednja me večera skoro stajala glave. Uvek sam radil neke lovačke teme, jer ja sem i lovac. No, onda, u pripremi Dana Zrinskih i Frankopana kaže naš župnik pa kaj delaš samo takve, daj nekaj svetega. Odlučim ja delati Posljednju večeru. Delal sem ju nabrzinu, čitavi dan i noć, odjenput mi se omakne dlijeto i porežem si vse žile na ruci. Krv je šrpicala na sve strane i evo me ostal sem živ. Čak sam za razliku od drugih doživel i doživotnu robiju. Umesto 40, ja brojim 50 let robije – našalio se Mato na svoj račun, aludirajući na godine proživljenog braka sa svojom Marijom.


Tagovi: mato smrček, zrinski topolovac, zrcalo, srce, jetra

Prepolovio traktor i pobjegao

Žetvene svečanosti u Zrinskom Topolovcu

NK Korenovo – NK Zrinski 10:0

Ženski prijateljski obračun na biralištu u Zrinskom Topolovcu

NK Polet – NK Zrinski 6:1

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Ponuda za zajam Posuditi od 2.000 eura do 90.000.000

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Jeste li vidjeli sudar u ponedjeljak na križanju Bakačeve i Frankopanske?

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO