NASLOVNAKULTURNO ZVONOFILM

Tko se posljednji jedi, najslađe se jedi

SMEĆE, ALI POBUNJENIČKO
Tko se posljednji jedi, najslađe se jedi

Osmi film iz serijala »Ratovi zvijezda« dugo je čekani povratak nekim starim vrlinama serijala – doduše i manama, ali one su manje bitne

27.12.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 376


Osobno priznanje; ja jako volim Ratove zvijezda. Otkad sam ih prvi put gledao kao tinejdžer, davne 1978. u danas odavno srušenoj predivnoj Art Deco zgradi beogradskog kina »Slavija«, na prvoj službenoj projekciji u redovitom repertoaru u bivšoj državi, jednog travanjskog poslijepodneva u 16 sati, omiljeni su mi serijal. Znanstvenom fantastikom se profesionalno bavim jako dugo, kao čitatelj obično preferiran neke zanimljivije i kompliciranije stvari od prvoloptaških »svemirskih opera«, ali jedinstvena čarolija Lucasove sage uhvatila me u ono vrijeme kad sljedećih par godina nismo još znali tko je Lukeov ćaća, i još me drži uprkos svemu. I to što znam sve mane, znam točno odakle je George Lucas ukr... ovaj, posudio tematske i vizualne materijale, od Akire Kurosawe do Leni Riefenstahl i Jean-Claudea Mézièresa, ali to zanemarujem kao što ljubitelji Bijelog dugmeta zanemaruju Bregovićevo notu-po-notu skidanje tuđih pjesama. Čak ni epizode I-III nisu mi ogadile omiljeni serijal – premda su bile opasno blizu, a moja ljubav prema Ratovima zvijezda preživjela je čak I najveće iskušenje: odgledao sam zloglasni »Christmas Special« iz 1978., djelo koje nije na onaj kič/trash način »toliko loše da je dobro« nego je samo toliko loše da je još gore, boli za gledati.Kad je Disney kupio Lucasfilm u bizarnoj povratnoj spregu kupoprodaje (naime, Disneyem uglavom upravljaju ljudi iz Pixara, a Pixar je Steve Jobs napravio od animacijskog odjela Lucasfilma kad mu ga je George Lucas preprodao jer se nije imao vremena uz sve ostalo još i crtanim filmom baviti) I za producenticu postavio vrhunsku Kathleen Kennedy, jednu od najmoćnijih ali i najpametnijih osoba u Hollywoodu, te objavio da revitalizira Lucasove odavno ugasle planove za Epizode VII-IX, odmah sam znao da je ono što me čeka makar, ako ništa drugo, bolje od predstavka trilogije. I bilo je, ali ne mnogo; najveća vrlina »Sila se budi« ipak je bila to što nije prednstavak s drvenom glumom, nevještim dijalozima, loše iskorištenim dobrim glumcima i beskrajnim, dosadnim mlaćenjima svjetlosniom sabljama između likova koji nisu dovoljno razrađeni da bi vas za njih boljelo bilo što. Epizoda VII bila je podnošljiva za gledanje, unatoč svim manama imala je I pokoju vrlinu, ali za nešto bolje trebali smo dočekati 2017. (čekanje nam je lakše palo uz sasvim solidni »Rogue One«) – i dočekali smo.

Zbog onih koji još nisu gledali film ne bih zalazio previše u detalje, ali reći ću vam da ovaj film konačno, po prvi put od »Povratka jedija« iz 1983. ima replike koje se mogu citirati, efektne rečenice koje su uz to dovoljno dobro i uvjerljivo odglumljene da vas se prime i da ih, kao legendarne replike iz originalne trilogije, koristite kao poštapalice u govoru. I ne, ništa od onog što sam izrekao u prethodnoj rečenice nije pogrešno.Redatelj Rian Johnson nije radio u vakuumu, bio je opterećen a ponekad i preopterećen onim što je snimljeno te klizački rečeno »obaveznim likovima« koje mora izvoditi, ali je baš s time obavio carski posao, poigravajući se s očekivanjima publike i izvrćući situacije tako da se dogodi nešto sasvim drugo. Ali mu to ne možete zamjeriti jer je ono što se dogodi dovoljno atraktivno, zanimljivo i prije svega uvjerljivo odglumljeno ma koliko neuvjerljivo napisano, u staroj tradiciji sir Aleca Guinnessa, koji je možda preizrao »Ratove zvijezda« ali je kao pravi vrhunski umjetnik sve što su mu dali za izgovoriti, ma koliko banalno i drveno bilo, odglumio vrhunskom vještinom zbog koje se te rečenice I danas pamte. Ovaj redatelj zna raditi s glumcima.Zbog toga se ovom filmu mogu oprostiti sve nelogičnosti i rupe u zapletu, shvaćanje fizike svemira koju bi i pučkoškolac koji nema sve petice mogao glatko odgovoriti, slabi likovi poput Snokea koji je zbijaj loše zamišljen ali ovdje koliko-toliko vrši svoju funkciju u radnji i ine mane koje su uglavnom mane cijelog serijala i žanra »svemirske opere« uopće, a ne samo ovog filma. Ima tu i poslastica za filmofile – švenki kamere kroz kockarnicu citat je iz slavnih »Krila« Williama Wellmana, prvog filma nagrađenog Oscarom. Mnogi detalji su sjajno izvedeni – dok se većina likova bori graciozno ili bar svrsishodno, uz dobar rad nogu, Kylo Ren u svaki okršaj juriša pognuto, bezglavo, kao bik na crvenu krpu, što je sasvim u skladu s likom onako kako je zamišljen. To što u filmu ima mnogo žena u bitnim ulogama malo će koga začuditi – galaksija jako, jako daleko i u vrijeme jako, jako davno bila je mjesto spolne ravnopravnosti još otkad je princeza Leia, kad su je izvlačili iz ćelije, otela pušku iz ruku smotanog Hana Soloa i počela hladnokrvno i nepogrešivo smicati jurišnike jednog po jednog. Ako žensku u Ratovima zvijezda obučete kao seks-robinju i vežete lancem, izvjesno je da će vas ona tim lancem zadaviti.Neki iz moje i sljedeće generacije nastavili su sa svojim gunđanjem koje je počelo već sa »Sila se budi« – te ne valja ovo, te ne valja ono. Po mom mišljenju, tu je uglavnom proradio isti onaj sindrom kad su se zgražali što Indiana Jones uskoči u frižider i tako preživi nuklearnu eksploziju, a nije im nimalo smetalo što je u prethodnom nastavku ubio četvoricu Švaba jednim metkom – njima ponajviše smeta što više nisu onoliko mladi kao kad su gledali prethodne filmove.

Opustite se i uživajte u ovim Ratovima zvijezda, očekujte neočekivano i imat čete što za vidjeti, to vam garantira netko tko Star Wars zna uzduž i poprijeko. Nije savršen, a je li za 4+ ili za 5-, to je pitanje na koje će svaki gledatelj imati drugačiji odgovor. U svakom slučaju, Sila će biti s vama.
Tagovi: star wars, ratovi zvijezda, posljednji jedi

Sukob oca i kćeri na suprotnim stranama Sile

Prvi pogled na novu epizodu »Ratova zvijezda« – »Posljednji jedi«

KK Bjelovar – KK Cibona 81:137

Župan Bajs sastao se s novom predstojnicom Ureda državne uprave

Gradonačelnik Hrebak i zamjenik Brajdić sastali se s predstavnicima MO

Anja Stanković: »Djecu učim da razumiju i filtriraju informacije kojih ima sve više«

Gradonačelnik Hrebak s dekanicom predstavio projekt inovacijskog centra

Gradonačelnik Hrebak sastao se sa stručnjacima iz Al dana Labs

Babotočke udruge održale godišnje skupštine

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Ponuda za zajam Posuditi od 2.000 eura do 90.000.000

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Jeste li vidjeli sudar u ponedjeljak na križanju Bakačeve i Frankopanske?

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO