Tko se posljednji jedi, najslađe se jedi

NASLOVNAKULTURNO ZVONOFILM

FOTO: Internet

SMEĆE, ALI POBUNJENIČKO

Tko se posljednji jedi, najslađe se jedi

Osmi film iz serijala »Ratovi zvijezda« dugo je čekani povratak nekim starim vrlinama serijala – doduše i manama, ali one su manje bitne

27.12.2017. 10:25 | Marko Fančović PREGLEDA: 636

Osobno priznanje; ja jako volim Ratove zvijezda. Otkad sam ih prvi put gledao kao tinejdžer, davne 1978. u danas odavno srušenoj predivnoj Art Deco zgradi beogradskog kina »Slavija«, na prvoj službenoj projekciji u redovitom repertoaru u bivšoj državi, jednog travanjskog poslijepodneva u 16 sati, omiljeni su mi serijal. Znanstvenom fantastikom se profesionalno bavim jako dugo, kao čitatelj obično preferiran neke zanimljivije i kompliciranije stvari od prvoloptaških »svemirskih opera«, ali jedinstvena čarolija Lucasove sage uhvatila me u ono vrijeme kad sljedećih par godina nismo još znali tko je Lukeov ćaća, i još me drži uprkos svemu. I to što znam sve mane, znam točno odakle je George Lucas ukr... ovaj, posudio tematske i vizualne materijale, od Akire Kurosawe do Leni Riefenstahl i Jean-Claudea Mézièresa, ali to zanemarujem kao što ljubitelji Bijelog dugmeta zanemaruju Bregovićevo notu-po-notu skidanje tuđih pjesama. Čak ni epizode I-III nisu mi ogadile omiljeni serijal – premda su bile opasno blizu, a moja ljubav prema Ratovima zvijezda preživjela je čak I najveće iskušenje: odgledao sam zloglasni »Christmas Special« iz 1978., djelo koje nije na onaj kič/trash način »toliko loše da je dobro« nego je samo toliko loše da je još gore, boli za gledati.Kad je Disney kupio Lucasfilm u bizarnoj povratnoj spregu kupoprodaje (naime, Disneyem uglavom upravljaju ljudi iz Pixara, a Pixar je Steve Jobs napravio od animacijskog odjela Lucasfilma kad mu ga je George Lucas preprodao jer se nije imao vremena uz sve ostalo još i crtanim filmom baviti) I za producenticu postavio vrhunsku Kathleen Kennedy, jednu od najmoćnijih ali i najpametnijih osoba u Hollywoodu, te objavio da revitalizira Lucasove odavno ugasle planove za Epizode VII-IX, odmah sam znao da je ono što me čeka makar, ako ništa drugo, bolje od predstavka trilogije. I bilo je, ali ne mnogo; najveća vrlina »Sila se budi« ipak je bila to što nije prednstavak s drvenom glumom, nevještim dijalozima, loše iskorištenim dobrim glumcima i beskrajnim, dosadnim mlaćenjima svjetlosniom sabljama između likova koji nisu dovoljno razrađeni da bi vas za njih boljelo bilo što. Epizoda VII bila je podnošljiva za gledanje, unatoč svim manama imala je I pokoju vrlinu, ali za nešto bolje trebali smo dočekati 2017. (čekanje nam je lakše palo uz sasvim solidni »Rogue One«) – i dočekali smo.

Zbog onih koji još nisu gledali film ne bih zalazio previše u detalje, ali reći ću vam da ovaj film konačno, po prvi put od »Povratka jedija« iz 1983. ima replike koje se mogu citirati, efektne rečenice koje su uz to dovoljno dobro i uvjerljivo odglumljene da vas se prime i da ih, kao legendarne replike iz originalne trilogije, koristite kao poštapalice u govoru. I ne, ništa od onog što sam izrekao u prethodnoj rečenice nije pogrešno.Redatelj Rian Johnson nije radio u vakuumu, bio je opterećen a ponekad i preopterećen onim što je snimljeno te klizački rečeno »obaveznim likovima« koje mora izvoditi, ali je baš s time obavio carski posao, poigravajući se s očekivanjima publike i izvrćući situacije tako da se dogodi nešto sasvim drugo. Ali mu to ne možete zamjeriti jer je ono što se dogodi dovoljno atraktivno, zanimljivo i prije svega uvjerljivo odglumljeno ma koliko neuvjerljivo napisano, u staroj tradiciji sir Aleca Guinnessa, koji je možda preizrao »Ratove zvijezda« ali je kao pravi vrhunski umjetnik sve što su mu dali za izgovoriti, ma koliko banalno i drveno bilo, odglumio vrhunskom vještinom zbog koje se te rečenice I danas pamte. Ovaj redatelj zna raditi s glumcima.Zbog toga se ovom filmu mogu oprostiti sve nelogičnosti i rupe u zapletu, shvaćanje fizike svemira koju bi i pučkoškolac koji nema sve petice mogao glatko odgovoriti, slabi likovi poput Snokea koji je zbijaj loše zamišljen ali ovdje koliko-toliko vrši svoju funkciju u radnji i ine mane koje su uglavnom mane cijelog serijala i žanra »svemirske opere« uopće, a ne samo ovog filma. Ima tu i poslastica za filmofile – švenki kamere kroz kockarnicu citat je iz slavnih »Krila« Williama Wellmana, prvog filma nagrađenog Oscarom. Mnogi detalji su sjajno izvedeni – dok se većina likova bori graciozno ili bar svrsishodno, uz dobar rad nogu, Kylo Ren u svaki okršaj juriša pognuto, bezglavo, kao bik na crvenu krpu, što je sasvim u skladu s likom onako kako je zamišljen. To što u filmu ima mnogo žena u bitnim ulogama malo će koga začuditi – galaksija jako, jako daleko i u vrijeme jako, jako davno bila je mjesto spolne ravnopravnosti još otkad je princeza Leia, kad su je izvlačili iz ćelije, otela pušku iz ruku smotanog Hana Soloa i počela hladnokrvno i nepogrešivo smicati jurišnike jednog po jednog. Ako žensku u Ratovima zvijezda obučete kao seks-robinju i vežete lancem, izvjesno je da će vas ona tim lancem zadaviti.Neki iz moje i sljedeće generacije nastavili su sa svojim gunđanjem koje je počelo već sa »Sila se budi« – te ne valja ovo, te ne valja ono. Po mom mišljenju, tu je uglavnom proradio isti onaj sindrom kad su se zgražali što Indiana Jones uskoči u frižider i tako preživi nuklearnu eksploziju, a nije im nimalo smetalo što je u prethodnom nastavku ubio četvoricu Švaba jednim metkom – njima ponajviše smeta što više nisu onoliko mladi kao kad su gledali prethodne filmove.

Opustite se i uživajte u ovim Ratovima zvijezda, očekujte neočekivano i imat čete što za vidjeti, to vam garantira netko tko Star Wars zna uzduž i poprijeko. Nije savršen, a je li za 4+ ili za 5-, to je pitanje na koje će svaki gledatelj imati drugačiji odgovor. U svakom slučaju, Sila će biti s vama.

Tagovi: star wars, ratovi zvijezda, posljednji jedi

Danas 86. rođendan slavi veliki maestro, nenadmašni majstor filmske glazbe John Williams
Sukob oca i kćeri na suprotnim stranama Sile
Prvi pogled na novu epizodu »Ratova zvijezda« – »Posljednji jedi«
Bajs u novoj ljekarni u Garešnici
Župan Bajs obišao radove na daruvarskoj Glazbenoj školi
Pošalji mi sliku
Miroslav Škoro u Čazmi
IPAK »SAMO« SREBRNI: Rajkovićevi »Daruvarčani« pali u finalu
Nedjelja u Termalnom vodenom parku Aquae Balissae Daruvar
Nedjelja na grđevačkim bazenima
Željko Bebek u Čazmi
Hrvatska u finalu – ali ovaj put ne s Francuzima!
Bazeni su tu, voda je tu – odite i okupajte se
Dva kluba iz Bjelovarsko-bilogorske županije su ispala iz međužupanijske, ali se jedan popeo u nju
Kreću pripreme županijskih ligaša
Opća opasnost u Čazmi
Na Gradskom vijeću jednoglasno usvojena pomoć za nabavu osnovnoškolskih udžbenika
Prije 49 godina, jedan mali a tako bitan korak
Tako je navijao Bjelovar!
NA RIBNJAKU U LUGU: Ogromni som ulovljen priborom za smuđa
Ni župan ni predsjednica Županijske skupštine nisu pozvani u Čazmu
Krešo snimaj!
Spremanje sijena na samoj granici Bjelovara
Traži se mladić koji je prošli tjedan oskvrnuo grobove
Nacionalna radionica u području upravljanja projektima
Konjički klub Garić upoznao djecu s konjima
Navijači, navijači, zajedno smo jači

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Bajs u novoj ljekarni u Garešnici

.

Župan Bajs obišao radove na daruvarskoj Glazbenoj školi

.

Pošalji mi sliku

.

Miroslav Škoro u Čazmi

.

IPAK »SAMO« SREBRNI: Rajkovićevi »Daruvarčani« pali u finalu

.

Nedjelja u Termalnom vodenom parku Aquae Balissae Daruvar

.

Nedjelja na grđevačkim bazenima

.

Željko Bebek u Čazmi

.

Hrvatska u finalu – ali ovaj put ne s Francuzima!

.

Opća opasnost u Čazmi

Traži se mladić koji je prošli tjedan oskvrnuo grobove

Nedjelja na grđevačkim bazenima

NA RIBNJAKU U LUGU: Ogromni som ulovljen priborom za smuđa

TOMINAC NA TRIBINAMA STADIONA LUŽNJIKI: Ugostit ćemo naše svjetske viceprvake na Logoru

Krešo snimaj!

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE