NASLOVNAKULTURNO ZVONOGLAZBA

Prije tri godine svijet je ostao bez jednog od najvećih rock-soul pjevača

DUŠA IZ SHEFFIELDA
Prije tri godine svijet je ostao bez jednog od najvećih rock-soul pjevača

Na svojem ranču u Coloradu u 70. godini je 2014, od raka pluća umro Joe Cocker, pjevač iz Sheffuielda koji je uglavnom pjevao tuđe pjesme, ali ih je pjevao bolje od izvornih autora

22.12.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 395


Već sa svojom prvom pločom 1964. (pod imenom Vince Arnold) Joseph R, Cocker krenuo je u obrade tuđih pjesama, ali taj prvi pokušaj s »I'll Cry Instead« Beatlesa nije bio uspješan, premda mu je na toj singlici gitaru svirao mladi i nepoznati Jimmy Page. No, četiri godine kasnije, opet s pjesmom Beatlesa ali ovaj put »With a Little Help From my Friends« dospio je na prvo mjesto top-ljestvica i dan-danas se smatra možda i najboljom obradom neke pjesme liverpoolske četvorke; tu pjesmu Joe je otpjevao i 1968. na legendarnom festivalu Woodstock.Njegova turneja po Americi 1970. »Mad Dogs and Englishmen« na kojoj mu je klavir svirao Leon Russell a prateći vokal bila Rita Coolidge ušla je u legendu kao jedna od najrazuzdanijih turneja ikad, a turneje iz sedamdesetih teško je nadmašiti po razuzdanosti; istoimeni živi album zasjeo je na vrh top-ljestvica s obje strane oceana, a Joe je nastavio svojim jedinstvenim, hrapavim ali vrhunski emotivnim glasom pjevati tuđe pjesme; jedina koju je sam skladao od svojih hitova, »Up Where We Belong« otpjevana u duetu s Jennifer Warner, donijela mu je i Oscara za najbolju pjesmu iz filma (»Oficir i džentlmen«). Ali Cockerov repertoar karakterističan je po tome što je pjesme izvodio ili isto tako kvalitetno ili još bolje od izvornih autora, dodajući im svoj jedinstveni štih i osjećajnost. Od »The Letter« (The Box Tops) preko »You Can Leav Yor Hat On« (Randy Newman), »Could You Be Loved« (Bob Marley), »Unchain My Heart« (Ray Charles). »I Put A Spell on You« (Screamin' Jay Hawkins) pa sve do »Myabe I'm Amazed« Paula McCartneya i »Jealous Guy« Johna Lennona, malo je pjesama za koje biste rekli da je original bolji od verzije Joea Cockera, čovjeka koji se trzao dok je pjevao jer je u pjesme unosio svu svojud i tijelo; a dušu je imao veliku koliko i glas, i to se osjeti u svakoj pjesmi koju je izvodio. Malo je takvih pjevača i rock i soul su sretni što su ga imali.


Tagovi: joe cocker, rock, soul, mad dogs and englishmen

Josip Crnković Fox ostao je mlad uz nekadašnje glazbene idole

KK Bjelovar – KK Cibona 81:137

Župan Bajs sastao se s novom predstojnicom Ureda državne uprave

Gradonačelnik Hrebak i zamjenik Brajdić sastali se s predstavnicima MO

Anja Stanković: »Djecu učim da razumiju i filtriraju informacije kojih ima sve više«

Gradonačelnik Hrebak s dekanicom predstavio projekt inovacijskog centra

Gradonačelnik Hrebak sastao se sa stručnjacima iz Al dana Labs

Babotočke udruge održale godišnje skupštine

RK Bjelovar – MRK Ivanić Grad 31:29

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Ponuda za zajam Posuditi od 2.000 eura do 90.000.000

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Jeste li vidjeli sudar u ponedjeljak na križanju Bakačeve i Frankopanske?

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO