NASLOVNAZVONIMO ZA VASŽIVOT

Bjelovarčanin Ivan (Ivo) Ferčec ni u 80-oj ne propušta ni jedan ples

DANI ISPUNJENI RADOM, GLAZBOM I DRUŽENJEM NE DOPUŠTAJU MU DA OSTARI
Bjelovarčanin Ivan (Ivo) Ferčec ni u 80-oj ne propušta ni jedan ples

Zagorec podrijetlom, davne 1955. doselio je u Rovišće gdje je osnovao obitelj. Uz posao u mlječnoj industriji, uvijek je pronalazio vrijeme za bugariju koju je naučio svirati u mladosti. Ljubav prema glazbi nije ga napustila do danas pa i u 80.-oj ima svoj bend s kojim se rado odaziva na nastupe na različitim slavljima.

18.12.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 1443


BJELOVAR Život ga, kao i većinu njegovih vršnjaka, nije mazio, no neuništivi optimizam i životni elan nikad mu nisu dopuštali da se žali i jadikuje nad svojim problemima. Ivan Ferčec, kojeg mnogi sugrađani kao svirača i zabavljača, danas živi u Bjelovaru, a njegov životni put mogao bi stati u roman.

– Rodom sam Zagorec, a u Rovišće sam doselio 1955. Supruga i ja dobili smo dvije kćeri, a uz mljekaru, cijelog života bavio sam se poljoprivredom – objašnjava nam ovaj vedri starac kojemu bi na izgledu i kondiciji pozavidjeli i mnogi mlađi od njega. 1994. godine ostao je udovac, a kćeri su se udale i otišle iz roditeljskog doma.

– Nikad se nisam prepustio jadikovanju. Sretan sam, imam četvero unučadi i četvero praunučadi – veselo dodaje Ivan koji se 2002. odlučio doseliti u grad kako bi bio bliže djeci.

– Nakon smrti supruge, dugo sam bio samac. Imao sam svoje prijatelje, kretao se u društvu i nikad nisam bio usamljen. Osim toga, tu je uvijek bila glazba kojoj sam se rado vraćao – nastavlja svoju priču naš sugovornik koji je danas u sretnom drugom braku.

– Nova ljubav dogodila se, kao i obično, nenadano tako da sam Bjelovar »pojačao« za jednu čistokrvnu Podravku – u šali dodaje Ivan. Doseljenje u grad donijelo mu je ipak, i mnogo više slobodnog vremena budući da je posla na zemlji bilo neusporedivo manje.

– Kupio sam kuću u gradu i sve sam, svojim rukama, obnovio i renovirao. A onda sam obnovio i svoju »muziku«. Tijekom godina, bilo je razdoblja kada nisam svirao jer nisam stigao, nije bilo vremena. Sada ne propuštam nijednu zabavu, bilo kao gost ili svirač – navodi Ivan te ponosno dodaje da ni danas, s navršenih 80 godina, ne propušta nijedan ples.– Zdravlje me dobro služi, hvala Bogu. Nekad sam stigao puno više »majstorirati«. Uvijek sam sam održavao i popravljao svoj automobil. Nikad me s tehničkog nisu vratili  – dodaje  s pravom ponosan Ivan koji je dan-danas aktivan vozač. Ipak, kad nema posla oko kuće, tu su njegovi svirci s kojima redovito nastupa.

– Često nas zovu na različite proslave, rođendane, zabave i rado se odazovemo. Ali mi svirci se skupimo i ovako, kod mene. Uredio sam jednu dvorišnu prostoriju u naš prostor za probe. Tu se mi skupimo, družimo, sviramo, a inače je to prostorija u kojoj se održavaju i velika obiteljska okupljanja. Dvadeset članova obitelji se ovdje skupi za razne prigode – govori nam Ivan pokazujući prostoriju koju je također sam i bez pomoći uredio za sebe i svoju obitelj. Malo je poznato  i da su iz ove prostorije i »Bjelovarski slavuji« krenuli na svoj glazbeni put.

– Ja sam ih okupio i ovdje, kod mene smo počeli svirati. Malo više od pola godine okupljali smo se ovdje, kod mene, dva puta tjedno. Kasnije je prostor za probu premješten u Dom umirovljenika, a ja sam nakon nekog vremena odustao, no Slavuji još uvijek djeluju i ponosan sam na njih – pojašnjava Ivan kojemu ni u ovim godinama nije problem svirati i zabavljati goste dvije noći zaredom.

– Supruga me ponekad pita otkud mi toliko snage i kako uspijem dvije noći zaredom svirati, ali ja joj objašnjavam da se ja sa svake svirke vratim zdraviji negoli sam otišao – dodaje za kraj naš nasmijani sugovornik pred kojim su, ne sumnjamo, još godine i godine veselih zabava i svirke.

Tagovi: ivan ivo ferčec, bugarija, svirac, zabavljač

Preminuo Marijan Kolar

Subotnja šetnja Bjelovarom

Jeste li vidjeli sudar u ponedjeljak na križanju Bakačeve i Frankopanske?

Kolegij svih pet gradonačelnika županije

Bajs na potpisivanju ugovora o prometnom masterplanu: »Najbitnije je opslužiti gospodarstvo«

Obilježen Dan grada Garešnice, na svečanosti bio i župan Bajs

Vijeću učenika prisustvovao i župan Bajs

ŽRK Bjelovar – ŽRK Pitomača 40:30

U bjelovarskoj knjižnici možete posuditi i računalo

Ponuda kredita za ozbiljni i iskreni ljudi (zeljka.b

Zajam nudi izmedu ozbiljne brzo posebno u 48 sati (ze

Svi oni kojima je potrebna pomoc brzo(zeljka.baletic

Financiranje novac od 5.000 € ima 900.000 €(zeljka.b

Kredit za sumu od 7.000 evra ima 500.000 eura: (zelj

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Iz MUP-a najavljuju pojačani nadzor u prometu

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO