NASLOVNAŠKOLSKO ZVONO

Antun Ibriks – 40 godina brinuo o estetskom identitetu Prve osnovne

PRVA OSNOVNA ISPRAĆA U MIROVINU DUGOGODIŠNJEG UČITELJA LIKOVNE KULTURE
Antun Ibriks – 40 godina brinuo o estetskom identitetu Prve osnovne

Od diplomiranja na likovnoj akademiji 1975., cijenjeni i omiljeni profesor cijeli se radni vijek brinuo o likovnom i estetskom obrazovanju učenika Prve osnovne škole

15.12.2017. PIŠE: Sanja Sabljak FOTO: Privatna arhiva PREGLEDA: 3264


BJELOVAR Posljednjih dana učenici i djelatnici Prve osnovne škole Bjelovar opraštaju se od učitelja Likovne kulture, akademskog slikara Antuna Ibriksa, koji je čitav svoj radni vijek, punih 40 godina, proveo u Prvoj osnovnoj školi Bjelovar.

Antun Ibriks diplomirao je na zagrebačkoj Likovnoj akademiji slikarstvo 1975. i čitav je svoj radni vijek posvetio odgoju i obrazovanju generacija bjelovarskih učenika u području likovnosti. Akademskim obrazovanjem stečene nazore o vrijednostima koje estetika ima u pojedinčevu životu dosljedno je, vjerujući u njih, prenosio svojim učenicima, kolegama i svima s kojima je dolazio u profesionalni kontakt. Inventivno je pristupao likovnim problemima koje su njegovi učenici generacijama rješavali pa su njihovi radovi rađeni na satovima redovne nastave i likovne grupe veoma često bili takvi da su se mogli trajno uokvireni izložiti u njihovim domovima ili prostorima škole. Takvi su radovi kroz 40 godina, zahvaljujući radu učitelja Ibriksa, oplemenjivali sve prostore Prve osnovne škole.Kolega Ibriks redovito je bio mentor učenicima na smotrama i natjecanjima dječjeg likovnog stvaralaštva. Nemoguće je nabrojiti nagrade koje su takvim sudjelovanjima njegovi učenici primili u zemlji i inozemstvu. Spomenimo samo neke: brojne nagrade učenicima na županijskim smotrama LIK, nagrade učenicima na ekološkim natječajima BBŽ-a,  Nagrada Udruge hrvatskih učitelja likovne kulture, Nagrade učenicima na natječaju Tradicija i suvremenost (ovu je nagradu 2017. primila učenica koja se školuje po posebnom programu za učenike s teškoćama u učenju, a čiji je rad bio izložen u Muzeju Mimara), Nagrada na međunarodnom natječaju u Lidicama…Učitelj Ibriks radio je na svim školskim projektima u dijelovima koji se odnose na likovnost. Tako je s kolegicom Davorkom Bačeković-Mitrović i Ljubom Markovićem sudjelovao u kreiranju nagrađivanih dokumentarnih filmova, s kolegicom Brankom Puc godinama je ostvarivao brojne ekološke učeničke projekte, bio je likovni urednik desetak brojeva školskog lista Riječ I. osnovne, koji je, uvelike zahvaljujući njegovoj stručnosti, dospio i do državne smotre. S osobitim je entuzijazmom pristupao zadaćama priprema za školske priredbe, gdje je surađujući s koordinatoricama priredbi: Sanjom Sabljak, Mirjanom Ištef, Sanelom Derges, Željkom Šunjić, Jasnom Kalem, Marijom Savićem i drugima u zbilju provodio njihove ideje i zamisli o tome kako svaki put na nov način obilježiti Božić i Dan škole. Naše su priredbe postale ponos naše škole zahvaljujući trudu učitelja Ibriksa da se sve zamišljeno ostvari na najkvalitetniji mogući način, ali i izrazitom timskom radu i prijateljskoj atmosferi koju je širio radeći na ovako zahtjevnim projektima. Božićne jelke svake su godine kićene nakitom pomno aranžiranim i izrađivanim, a svi gosti naše škole, od biskupa do europskih učitelja koji su nas posjetili pretprošle godine,  primali su pomno birane darove – učeničke slike izrađene pod mentorstvom učitelja Ibriksa.

Surađujući s njim njegovi su kolege mogli mnogošto naučiti o poštivanju vlastite i tuđe struke, o entuzijazmu, ljubavi prema umjetnosti i neumornom pokušavanju da se ta ljubav objasni, proširi i prenese.Školovani slikar Ibriks, radeći u školi, nije zaboravljao ni svoju prvu ljubav – slikanje. U ateljeu smještenom u njegovom domu stvarao je slike u kojima se ponajviše bavio svojim doživljajima prirode, koja ga je trajno okupirala svojom raznolikošću i ljepotom stvorova. Aktivno se bavio planinarenjem i kao član Hrvatskog planinarskog društva »Bilogora« obišao je većinu hrvatskih planina s fotoaparatom u ruci. Po hrvatskim je planinama tražio i fotografirao neobične biljke i životinje, krajolike – slike koje je priroda prostirala pred njega. U jednom je razdoblju svoje fotografije prirode slao na natječaje, gdje je ponovo dobivao potvrdu o vlastitoj suptilnosti i sposobnostima. Uvijek je bio u potrazi za nekim motivom koji će poslužiti u nastavi, a svoj je entuzijazam često dijelio sa svojim kolegama i prijateljima, koji su se i sami počeli baviti planinarenjem zahvaljujući njegovim upornim poticajima. Njegovi su likovni radovi izlagani na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u Bjelovaru i Virovitici, a velik je doprinos dao u višegodišnjem projektu Županijskog ureda za europske integracije i međunarodnu suradnju na provođenju ekološkog likovnog natječaja i izdavanju ekoloških slikovnica o zaštićenim životinjama i biljkama naše županije.

Predan brizi za svoju obitelj, Antun Ibriks odlazi u zasluženu mirovinu, za koju nimalo ne sumnjamo da neće biti mirna. Njegovi kolege, a osobito dugogodišnji bliski suradnici iz Tima za kulturnu i javnu djelatnost škole, svjesni vrijednosti koju je njegov rad dao njegovoj školi, ovim mu tekstom žele izraziti još jednom zahvalnost i priznanje, koje uporno godinama nije htio primiti u nekom formalnijem smislu.

Voditeljica Tima za kulturnu i javnu djelatnost I. osnovne škole Bjelovar: Sanja Sabljak, prof.Tagovi: antun ibriks, slikar, učitelj, i. oš bjelovar

S kistom u svijet – od Čazme do Lihtenštajna

Nešto je za crtanje, nešto za govor, a nešto za pisanje!

Šestaši iz Prve osnovne u Zagorju

Srđan Dožudić predstavlja Županiju na natjecanju u čitanju naglas

Prva osnovna predstavila u Dječjoj knjižnici projekt Erasmus+

KK Bjelovar – KK Cibona 81:137

Župan Bajs sastao se s novom predstojnicom Ureda državne uprave

Gradonačelnik Hrebak i zamjenik Brajdić sastali se s predstavnicima MO

Anja Stanković: »Djecu učim da razumiju i filtriraju informacije kojih ima sve više«

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Ponuda za zajam Posuditi od 2.000 eura do 90.000.000

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Jeste li vidjeli sudar u ponedjeljak na križanju Bakačeve i Frankopanske?

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO