NASLOVNAŠKOLSKO ZVONO

Nakon češkog, uče se i mađarski, albanski....

PO MODELU C
Nakon češkog, uče se i mađarski, albanski....

Sve više osnovnoškolaca u bjelovarsko-bilogorskoj županiji za izborni predmet bira jezik neke od nacionalnih manjina, najčešće zbog zainteresiranosti o vlastitom porijeklu

15.12.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Zvono.eu PREGLEDA: 1177


Kažu da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika zna. Očito vjerujući u tu tvrdnju, u bjelovarsko-bilogorskom kraju sve više roditelja podržava svoje mališane u namjeri da uz hrvatski nauče i neke druge strane jezike. Obično nit vodilja budu korijeni, no svjedoči učiteljica mađarskog jezika Marija Kukučka, to nije i pravilo. Učiti jezik svojih predaka, kaže, jest najveći razlog, ali od nedavno primjećuje da je sve više djece jednostavno zainteresirano za jezik tek, jedne od 22 nacionalne manjine naše županije. S druge strane, sve je više bjelovarsko-bilogorskih osnovnih škola koje svojim učenicima nude izborni program učenja nekog od jezika i pisma ovdašnjih nacionalnih manjina po modelu C. Uz češki, koji ima najdužu tradiciju, uveden je i albanski, a mađarski jezik od ove školske godine uči se već u pet škola.

– Prvo se 2013. krenulo u Velikoj Pisanici, potom u Grubišnom Polju, Dežanovcu, Bjelovaru i od nedavno u daruvarskoj češkoj školi. Riječ je o ukupno 50-ak učenika. Svake godine brojka pomalo raste. Osim zbog činjenice da je uvedena još jedna škola, broj učenika je narastao i zato što nam se priključuju prvašići, dakle učenici od prvog razreda osnovne škole odlučuju se za dodatno učenje i tog jezika – priča Kukučka. Iako mađarski slovi kao jezik koji je teži za učenje, jer osim što ima 14 samoglasnika ima i 24 padeža, ovdašnji školarci rado ga odabiru. Petero učenika grupe viših razreda u IV. OŠ dokaz su tome.

– Mađarski učim drugu godinu. Baka zna taj jezik i zato ga i ja želim znati. Ona mi pomaže da naučim – doznajemo od Mirte Sabolović. Nela Horvatinović nada se da će uskoro posjetiti Mađarsku pa se dodatno veseli naučenim riječima. Brat Andreas pak ima svoj poseban razlog i kaže da u njihovoj kući osim seke i njega nitko drugi ne zna mađarski.

– Seka uči od prošle godine, a ja sam se priključio ove jer ću vjerojatno s nogometnim klubom ići nagodinu u Mađarsku pa da se znam tamo sporazumijevati – priča Andreas. Njegov vršnjak Stjepan Rajh izborni je predmet, kaže, odabrao iz čiste znatiželje.

– Sada već znam osnovne riječi, hvala, molim, izvoli, znam pozdraviti i znam se predstaviti i reći gdje živim, a mislim da ne bih ostao niti gladan niti žedan – zadovoljan je Andreas, koji poput kolege u klupi Dorijana Makara također nema problema s težinom mađarskog jezika. Da su zainteresirani i dobro napreduju potvrđuje i učiteljica Kukučka.

Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, osnovna škola, nacionalne manjine, jezik

Župan Bajs i ravnatelj dr. Alouch o Općoj Bolnici Bjelovar

Župan Damir Bajs u tradicionalnom lovu

Obilježena deseta obljetnica smrti Ante Rade

Damir Bajs o još jednoj godini na čelu županije

Bjelovarskoj bolnici dodatna sredstva

Jutros smrtno stradao biciklist

Ornela Malogorski nova je predsjednica Ogranka HPKZ

Učenici volontirali za vrijeme praznika

Predgrupa Iron maidena u Zagrebu bit će Tremonti

Nudimo kredit novac Finansijski gotovine ovdje

Nudimo kredit novac Finansijski gotovine ovdje

Kredit Ponuda @ 3 Kamatna Stopa

ponuda kredita između posebno i tvrtke

ponuda kredita između posebno i tvrtke

Jutros smrtno stradao biciklist

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO