NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Predsjednica države i župan Bajs na Trgovačkom sudu

SASTANCI, OTVARANJA, POTPISIVANJA
Predsjednica države i župan Bajs na Trgovačkom sudu

Nije u pitanju bio nikakav trgovinski spor u kojem je i država stranka, već otvaranje pilot projekta e-komunikacije

13.12.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 1007


BJELOVAR Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održala je tijekom drugog radnog dana svojeg ureda privremeno izmještenog u Bjelovar radni sastanak s predstavnicima OPG-ova, prisustvovala potpisu Sporazuma o sufinanciranju radova za izgradnju poslovne zgrade za potrebe smještaja pravosudnih tijela i na predstavljanju pilot projekta »e-komunikacije«, te obišla Daruvarske toplice i županijske gradove gdje se susrela s brojnim građanima.

Drugi dan boravka u privremenu Uredu Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 12. prosinca započela je polaganjem cvijeća na spomen-području Barutana u spomen  na jedanaest hrvatskih vojnika koji su poginuli 1991. godine.Nakon polaganja cvijeća, Predsjednica Republike Hrvatske, zajedno sa bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom i koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom, održala je radni sastanak s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Tom prilikom naši poljoprivrednici predstavili su svoje probleme, a kao najvažnije su istaknuli problem trgovačkih lanaca, odnosno različite uvjete u Hrvatskoj i matičnim zemljama, sporost hrvatske administracije za EU fondove, ukidanje potpora za žensku telad i pomladak, previsok PDV, otvaranje turskog tržišta za hrvatsko meso, problem klanja i otkupa janjadi, te niska otkupna cijena mlijeka. Predsjednica je poručila kako će inicirati proširenu sjednicu gospodarskog vijeća na temu poljoprivrede, kako bi se riješili gorući problemi.– Problema u poljoprivrednom sektoru daleko je više nego što smo imali priliku čuti danas, no kao glavni ističe se problem neravnopravnog odnosa koji otkupljivači imaju prema hrvatskim poljoprivrednicima u odnosu na one u drugim državama. Prenijet ću sve poruke s današnjeg sastanka resornom ministarstvu, a posebice da se seljacima omoguće jednaka pravila kao i u ostalim državama Europske unije – naglasila je Predsjednica Republike.

Na Trgovačkom sudu u Bjelovaru, Predsjednica Republike Hrvatske, zajedno sa bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom nazočila je i otvaranju pilot projekta »e-komunikacija« koji će omogućiti brži rad sudova, doprinijeti uštedi na troškovima postupka, osigurati urednu i brzu dostavu sudskih pismena, olakšati rad sudskih službenika, rad sudova učiniti transparentnijim.– Otvaranje današnjeg projekta sustava važan je korak u procesu stvaranja spisa bez papira. Time ćemo bitno pridonijeti ubrzanju postupka i transparentnosti postupaka, što nam je trenutno izuzetno važno. Nakon Bjelovara očekujemo da će sustav ubrzo preuzeti i ostali trgovački sudovi u Hrvatskoj na kojima se u različitim postupcima nalazi oko 40 do 50 milijardi kuna. Nakon toga će sustav preuzeti i ostali sudovi. Pilot projekt pokrenut u Bjelovaru trajat će dok se ne vide njegove tehničke značajke, odnosno je li potrebno nešto doraditi u sustavu. Nakon toga uvest će se na ostale trgovačke, a potom i općinske sudove i ostala tijela – rekao je ministar Bošnjaković.Nakon uspješnog predstavljanja pilot projekta »e-komunikacija«, na Trgovačkom sudu župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak potpisali su Sporazum o sufinanciranju radova za izgradnju poslovne zgrade za potrebe smještaja pravosudnih tijela s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. Riječ je o Sporazumu koji će omogućiti gradnju nove zgrade bjelovarskog suda.

– Smještajni kapacitet će omogućiti i okrupnjavanje pravosuđa za tri županije, i to će pridonijeti kvaliteti pravosuđa u cjelini, a ponajviše naravno na ovom području. Županija će sufinancirati ukupnost projekta sa pet do šest milijuna kuna, ovisno o ukupnoj vrijednosti projekta. Zahvaljujem Ministarstvu pravosuđa što je taj projekt prepoznalo, kao i ovaj koji se vodi u našem gradu – rekao je župan Damir Bajs.– Čestitam Gradu, Županiji i Ministarstvu na potpisivanju Ugovora  o zajedničkoj izgradnji zgrade, koja je dokaz kako je suradnja između centralne države i lokalne samouprave neophodna, ali svakako ide i na korist državljanima. Vjerujem da je ovo jedan od priloga decentralizacije države koju svi želimo vidjeti. Također čestitam Ministarstvu pravosuđa na ovom pilot projektu i nadam se i vjerujem da će on uskoro zaživjeti u cijeloj državi. Digitalizacija i informatizacija pravosuđa neophodni su iz više razloga, a to su brzina rješavanja postupaka, izbjegavanje nepotrebne papirologije, ali i jačanje povjerenja hrvatskih građana te ulagača koji su često prigovarali sporosti pravosuđa na trgovačkim sudovima. Vjerujem da će se smanjenjem predmeta i učinkovitijim poslovanjem biti smanjena i uklonjena mogućnost korupcije, te će sudovanje postati transparentnije – naglasila je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.U Bjelovaru, Predsjednica Republike Hrvatske posjetila je i tvrtku Bjelin d.o.o. te gradilište  u Cigleni gdje se trenutno gradi najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj.

Drugog dana boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je i gradove Grubišno Polje, Daruvar, Garešnicu i Čazmu. U Grubišnom Polju susrela se s građanima i obišla Spomen sobu Domovinskog rata.

U Daruvaru je obišla županijsku ustanovu Daruvarske toplice, gdje je prezentaciju o Daruvarskim toplicama održala ravnateljica Mira Zakora. Osim Daruvarskih toplica, u Daruvaru je Predsjednica posjetila centar koji skrbi za djecu i mlade s teškoćama u razvoju »Rudolf Steiner«.

Tijekom svog posjeta u Garešnici je posjetila OPG Pavlak te se družila s građanima u hotelu »Garić«. U Čazmi organizirana je posjeta i radni sastanak u tvrtki »Čazmatrans-Nova d.o.o.«. Na kraju drugog dana boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Predsjednica je obišla »Božićnu priču Salajevih« u mjestu Grabovnica.

Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, ured predsjednice, predsjednica, kolinda grabar kitarović, grad bjelovar, dario hrebak

Bajs održao konferenciju sa zapovjednicima vatrogasaca

Župan Bajs sa Česima u Daruvaru

Župan Bajs posjetio pčelare na edukaciji

Župan Bajs: »Želimo modernu bolnicu, sredstva su osigurana«

Župan Bajs sastao se s novom predstojnicom Ureda državne uprave

ŽRK Bjelovar – RK Lokomotiva 24:36

Prije godinu dana preminuo je Gorden Kaye, legendarni René iz »ʼAllo, ʼAllo«

Rezultati vikend-akcije: svaki treći vozač uhvaćen u prekršaju

KK Bjelovar – KK Cibona 81:137

Besplatno je novac kredit između Konkretno

Besplatno je novac kredit između Konkretno

Besplatno je novac kredit između Konkretno

Besplatno je novac kredit između Konkretno

Besplatno je novac kredit između Konkretno

Anja Stanković: »Djecu učim da razumiju i filtriraju informacije kojih ima sve više«

Subotnja šetnja Bjelovarom

Jeste li vidjeli sudar u ponedjeljak na križanju Bakačeve i Frankopanske?

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO