NASLOVNAKULTURNO ZVONOFILM

Legendarni glumac slavi sto i prvi rođendan

RUPICA NA BRADI
Legendarni glumac slavi sto i prvi rođendan

Toliko legendarnih uloga u sjajnim filmovima malo je tko nanizao; uz Oscara za životno djelo trebao ih je dobiti još bar tri-četiri, ali njemu je dobra gluma uvijek bila bitnija od nagrada

09.12.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 1427


Issur Danielovich, poznatiji kao Van Gogh, Doc Holliday, Spartak, Ned Land, Jonathan Shields, Jack Burns, Archie Long. Još poznatiji kao dobitnik Oscara za životno djelo, otac i svekar dobitnika Oscara, a najpoznatiji kao jedan i jedini Kirk Douglas, danas je napunio 101 godinu, Drame, komedije, westerni, mjuzikli, povijesni spektakli, science fiction, ljubavni – ma nema te vrste filma u kojoj on nije briljirao, a čak je i u najpopularnijem europskom stripu Asterix završio kao lik.Nije loše za mladića koji se samo svojim talentom izborio za stipendiju u glumačkoj školi – bio je toliko siromašan da je znao napraviti neki izgred samo da bi ga strpali u zatvor, jer je zatvorska ćelija bila jedino mjesto gdje je kao beskućnik mogao prespavati. Njegova tadašnja cura, kolegica iz glumačke škole Laureen Bacall, jednom mu je dala stari kaput svog strica da se ne bi smrznuo na njujorškoj zimi, jer ni kaput nije imao.

Zadnju ulogu, televizijsku, snimio je prije devet godina - starost ga je malo usporila, ali još je tu, od »Strange Love of Martha Ivers« – prve uloge koju je dobio nakon što je časno otpušten iz mornarice 1944. kao ranjenik, strefio ga geler dok je služio kao vezist na protupodmorničkom brodu – nadalje nanizao je toliko briljantnih filmova da im se i broja ne zna, pokazao petlju kad je trebalo razbiti McCarthyjevu crnu listu i otvoreno je potpisao proskribiranog scenarista Daltona Trumboa, ljudina i glumčina kakva se rijetko rađa. Najbolji učenika Arva Ojale, jedan od najbržih hollywoodskih revolveraša u stvarnosti na štopericu, ali i s dovoljno smisla za humor da vlastitu vještinu isparoidira u westernu »Čovjek bez zvijezde«; kad ga mladić kojeg uči pucati pita za revolveraške trikove, on kaže, »A, misliš na ovo?" i akrobatski izvrti revolver na sve moguće načine, a onda mirno kaže: »Sinko, sve ti je to čisto preseravanje; nauči samo nanišaniti i opaliti, to je sve što ti u stvari treba.«Čovjek s dovoljno glumačke snage da briljira kao Murphy u »Letu iznad kukavičjeg gnijezda« u kazalištu i dovoljno razuma da shvati da je za tu ulogu na filmu ipak prestar pa je prepusti Nicholsonu, velikan za kojeg još nikome nije jasno kako se uspijeva obrijati, s onom rupicom na bradi. Legendarna karijera u kojoj je snimio toliko dobrih stvari da, kad ga pitaju koji mu je najdraži film, mora nabrojati njih dvanaest, sve jedan bolji od drugoga. A ako bismo izdvojili neki njegov film kao preporuku, uz sve one antologijske koje je snimio skrenuli bismo vam pozornost na »Tough Guys«, (Čvrste momke), njegovu zadnju suradnju s Burtom Lancasterom s kojim je snimio osam filmova, briljantnu krimi komediju u kojoj su njih dvojica ostarjeli gangsteri koje nakon mnogo godina puštaju iz zatvora. Ali bilo koji film da odaberete, s Kirkom Douglasom nema greške, svi su oni Spartak, kao što kaži svi na kraju tog slavnog filma.
Tagovi: kirk douglas, issur danielovich, glumac , film, kazalište, hollywood

Na današnji dan 1957. umro je veliki američki šahist Humphrey DeForest Bogart

Lee Van Cleef – legenda vesterna i ne samo vesterna

Prije 12 godina napustio nas je legendarni Dean Martin

Otišao je Smoki

Odlazak svestranog velikana: Sam Shepard (1943-2017)

KK Bjelovar – KK Cibona 81:137

Župan Bajs sastao se s novom predstojnicom Ureda državne uprave

Gradonačelnik Hrebak i zamjenik Brajdić sastali se s predstavnicima MO

Anja Stanković: »Djecu učim da razumiju i filtriraju informacije kojih ima sve više«

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Ponuda za zajam Posuditi od 2.000 eura do 90.000.000

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

Ponuda kredita 100 od garancija bez ikakvih problema

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Jeste li vidjeli sudar u ponedjeljak na križanju Bakačeve i Frankopanske?

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO