One čuvaju red u Bjelovaru

NASLOVNAZVONIMO ZA VASŽIVOT

FOTO: Zvono

OD SKEPTICIZMA DO POŽELJNIH SURADNICA

One čuvaju red u Bjelovaru

Tek je otprilike svaki sedmi pripadnik hrvatske policije ženskog spola, tj. pripadnica, ali s uspješnim policajkama poput Bjelovarki T. Manjkas i J. Novak to se sve više mijenja

8.12.2017. 08:15 | Zvono PREGLEDA: 2740

BJELOVAR Tihana Manjkas i Jelena Novak iz PU bjelovarsko-bilogorske, dvije su od 3.693 hrvatskih policajki u golemu muškom sustavu od 20.577 djelatnika. Kako je biti žena u policijskoj uniformi gledano kroz objektiv poprilično skromne kvote od svega 17.9 posto, ima li ovo zahtjevno i opasno zanimanje ikakve veze s tradicionalnim muško–ženskim podjelama te tko je u toj „priči“ bolji, jači ili slabiji, bio je tek djelić pitanja u zanimljivom razgovoru za Bjelovarac. Ne računajući na detalje koje će nam kasnije otkriti, Tihana i Jelena složne su u tvrdnji, kako njihov posao, baš kao i svaki drugi, ne pripada crno-bijelom svijetu te kako ništa nije teško ako se radi s ljubavlju.

Tihana kaže kako joj se čini da je oduvijek željela biti policajka te kako ju u toj nakani nije spriječila ni činjenica da na trećoj godini Pravnog fakulteta napusti studiranje, kako bi ugrabila prvu priliku, kada je na Policijskoj akademiji za žene otvorena mogućnost prekvalifikacije i obuke kroz tečaj.

– Glatko sam prošla upisna testiranja od motoričkih sposobnosti, preko psiho-testova i liječničkih pregleda. U tome mi je u mnogome pomoglo i moje višegodišnje bavljenje tekvandoom. Zanat sam »ispekla« radeći u temeljnoj policiji i bila sam prva žena u policijskoj uniformi na terenu – prisjeća se Tihana.

Danas u nogama ima već 12 godina staža i radi na poslovima krim službenice u Policijskoj postaji Bjelovar. Premda je policijsku uniformu zamijenila ženstvenim kostimićima, očevidi iz širokog područja kaznenih djela, poput krađa, teških tjelesnih ozljeda, samoubojstava, prijetnji i obiteljskog nasilja, njezina su svakodnevnica.

– U svakoj takvoj situaciji ključni je imperativ biti krajnje koncentriran kako bi se stručno i objektivno sagledali svi dokazi i tragovi koje je na licu mjesta već osigurala temeljna policija. Vlastite emocije valja ostaviti po strani, premda je to u nekim situacijama iznimno teško, posebice kada je riječ o prijetnjama i obiteljskom nasilju nad ženama. No, u takvim situacijama biti ženom u policijskoj uniformi može biti velika prednost jer se žrtve lakše povjeravaju te se brže dolazi do istine. Najteže je ipak kada nakon tragedije sa smrtnim posljedicama o tomu moram obavijestiti obitelj. U takvim situacijama istodobno moram biti profesionalac, psiholog, a ponajprije čovjek – kaže Tihana.

Jelena je pak policajka u uniformi koju se u svako doba dana i noći može vidjeti na očevidima nakon prometnih nesreća. Obrazovana na Višoj policijskoj školi, danas već ima deset godina staža i predano radi u bjelovarskoj Postaji prometne policije.

– Prometne nesreće ne pitaju za vrijeme i doba dana. Moja je zadaća pribrano i savjesno utvrditi tragove i sve okolnosti koje su nerijetko prethodile i teškim tragedijama sa smrtnim posljedicama. Tada je očevid iznimno težak, posebice kada na lice mjesta stigne obitelj teško stradalih ili poginulih. U takvim situacijama nerijetko dolazi i do nemilih scena, poput prijetnji ili fizičkih nasrtaja na počinitelja. Kako bi smo to spriječili, pomoću kolega iz temeljne policije moramo izdvojiti obje strane te time osigurati njihovu zaštitu, ali i uvjete za sam očevid – priča Jelena.

Njezino bogato iskustvo u području sigurnosti u prometu govori kako se, unatoč još uvijek velikome broju nesreća ipak zamjećuju i pozitivni iskoraci.

– Na terenu sve češće srećem mlade koji nakon noćnih izlazaka ne sjedaju pijani za volan, već pozivaju taksi da ih odveze kući. Neki imaju i posebnu shemu dežurstava, pri čemu se svakoga vikenda jedan od članova društva odriče alkohola, kako bi mogao sjesti za volan. Uključujući i brojne akcije prevencije, ima mjesta optimizmu – kaže Jelena.

Naporan, odgovoran i nerijetko stresni rad u smjenama obje naše sugovornice ostavljaju iza sebe kada se vraćaju kući i prepuštaju djeci i obiteljskim obvezama. Dobrom organizacijom radnoga dana te uz potporu obitelji, tvrde, sve je moguće.


Tagovi: policija, policajke, tihana manjkas, jelena novak, pu bjelovarsko-bilogorska

Traži se mladić koji je prošli tjedan oskvrnuo grobove
Policija upala u kuću Marija Kovačiča i posjekla stabljike
Poginuo u slijetanju auta sa ceste kod Križevaca
Ako cugate nemojte voziti, ako vozite zakopčajte pojas, a mobitel stavite u džep!
Lančani sudar na Križevačkoj
Sutra pojačani nadzor u prometu
Alkoholiziran vozio pod zabranom i vrijeđao policajce
Pucao na nevjenčanu suprugu
Danas i sutra pojačani nadzor na cestama
Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste
MOJA PATROLA: Aplikacija koja upozorava na policijske prometne ophodnje i radare
Kamion prikolicom »počešao« auto na raskrižju
Sudar na križanju Đurđevačke i Matačićeve
U Malim Zdencima auto sletio s puta i udario u zid
Marijan Radoš poginuo u prometnoj nesreći
Automobil naletio na dijete u Novigradu Podravskom

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Željko Bebek u Čazmi

.

Hrvatska u finalu – ali ovaj put ne s Francuzima!

.

Bazeni su tu, voda je tu – odite i okupajte se

.

Dva kluba iz Bjelovarsko-bilogorske županije su ispala iz međužupanijske, ali se jedan popeo u nju

.

Kreću pripreme županijskih ligaša

.

Opća opasnost u Čazmi

.

Na Gradskom vijeću jednoglasno usvojena pomoć za nabavu osnovnoškolskih udžbenika

.

Prije 49 godina, jedan mali a tako bitan korak

.

Tako je navijao Bjelovar!

.

NA RIBNJAKU U LUGU: Ogromni som ulovljen priborom za smuđa

.

Ni župan ni predsjednica Županijske skupštine nisu pozvani u Čazmu

.

Krešo snimaj!

Traži se mladić koji je prošli tjedan oskvrnuo grobove

NA RIBNJAKU U LUGU: Ogromni som ulovljen priborom za smuđa

TOMINAC NA TRIBINAMA STADIONA LUŽNJIKI: Ugostit ćemo naše svjetske viceprvake na Logoru

Krešo snimaj!

Ždralovačka Mladost kreće u novu sezonu

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE