One čuvaju red u Bjelovaru

NASLOVNAZVONIMO ZA VASŽIVOT

FOTO: Zvono

OD SKEPTICIZMA DO POŽELJNIH SURADNICA

One čuvaju red u Bjelovaru

Tek je otprilike svaki sedmi pripadnik hrvatske policije ženskog spola, tj. pripadnica, ali s uspješnim policajkama poput Bjelovarki T. Manjkas i J. Novak to se sve više mijenja

8.12.2017. 08:15 | Zvono PREGLEDA: 2647

BJELOVAR Tihana Manjkas i Jelena Novak iz PU bjelovarsko-bilogorske, dvije su od 3.693 hrvatskih policajki u golemu muškom sustavu od 20.577 djelatnika. Kako je biti žena u policijskoj uniformi gledano kroz objektiv poprilično skromne kvote od svega 17.9 posto, ima li ovo zahtjevno i opasno zanimanje ikakve veze s tradicionalnim muško–ženskim podjelama te tko je u toj „priči“ bolji, jači ili slabiji, bio je tek djelić pitanja u zanimljivom razgovoru za Bjelovarac. Ne računajući na detalje koje će nam kasnije otkriti, Tihana i Jelena složne su u tvrdnji, kako njihov posao, baš kao i svaki drugi, ne pripada crno-bijelom svijetu te kako ništa nije teško ako se radi s ljubavlju.

Tihana kaže kako joj se čini da je oduvijek željela biti policajka te kako ju u toj nakani nije spriječila ni činjenica da na trećoj godini Pravnog fakulteta napusti studiranje, kako bi ugrabila prvu priliku, kada je na Policijskoj akademiji za žene otvorena mogućnost prekvalifikacije i obuke kroz tečaj.

– Glatko sam prošla upisna testiranja od motoričkih sposobnosti, preko psiho-testova i liječničkih pregleda. U tome mi je u mnogome pomoglo i moje višegodišnje bavljenje tekvandoom. Zanat sam »ispekla« radeći u temeljnoj policiji i bila sam prva žena u policijskoj uniformi na terenu – prisjeća se Tihana.

Danas u nogama ima već 12 godina staža i radi na poslovima krim službenice u Policijskoj postaji Bjelovar. Premda je policijsku uniformu zamijenila ženstvenim kostimićima, očevidi iz širokog područja kaznenih djela, poput krađa, teških tjelesnih ozljeda, samoubojstava, prijetnji i obiteljskog nasilja, njezina su svakodnevnica.

– U svakoj takvoj situaciji ključni je imperativ biti krajnje koncentriran kako bi se stručno i objektivno sagledali svi dokazi i tragovi koje je na licu mjesta već osigurala temeljna policija. Vlastite emocije valja ostaviti po strani, premda je to u nekim situacijama iznimno teško, posebice kada je riječ o prijetnjama i obiteljskom nasilju nad ženama. No, u takvim situacijama biti ženom u policijskoj uniformi može biti velika prednost jer se žrtve lakše povjeravaju te se brže dolazi do istine. Najteže je ipak kada nakon tragedije sa smrtnim posljedicama o tomu moram obavijestiti obitelj. U takvim situacijama istodobno moram biti profesionalac, psiholog, a ponajprije čovjek – kaže Tihana.

Jelena je pak policajka u uniformi koju se u svako doba dana i noći može vidjeti na očevidima nakon prometnih nesreća. Obrazovana na Višoj policijskoj školi, danas već ima deset godina staža i predano radi u bjelovarskoj Postaji prometne policije.

– Prometne nesreće ne pitaju za vrijeme i doba dana. Moja je zadaća pribrano i savjesno utvrditi tragove i sve okolnosti koje su nerijetko prethodile i teškim tragedijama sa smrtnim posljedicama. Tada je očevid iznimno težak, posebice kada na lice mjesta stigne obitelj teško stradalih ili poginulih. U takvim situacijama nerijetko dolazi i do nemilih scena, poput prijetnji ili fizičkih nasrtaja na počinitelja. Kako bi smo to spriječili, pomoću kolega iz temeljne policije moramo izdvojiti obje strane te time osigurati njihovu zaštitu, ali i uvjete za sam očevid – priča Jelena.

Njezino bogato iskustvo u području sigurnosti u prometu govori kako se, unatoč još uvijek velikome broju nesreća ipak zamjećuju i pozitivni iskoraci.

– Na terenu sve češće srećem mlade koji nakon noćnih izlazaka ne sjedaju pijani za volan, već pozivaju taksi da ih odveze kući. Neki imaju i posebnu shemu dežurstava, pri čemu se svakoga vikenda jedan od članova društva odriče alkohola, kako bi mogao sjesti za volan. Uključujući i brojne akcije prevencije, ima mjesta optimizmu – kaže Jelena.

Naporan, odgovoran i nerijetko stresni rad u smjenama obje naše sugovornice ostavljaju iza sebe kada se vraćaju kući i prepuštaju djeci i obiteljskim obvezama. Dobrom organizacijom radnoga dana te uz potporu obitelji, tvrde, sve je moguće.


Tagovi: policija, policajke, tihana manjkas, jelena novak, pu bjelovarsko-bilogorska

Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila
Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna
Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida
Poginuo motorist u blizini Đurđevca
Auto udario dvije curice u Štefanju
Javna dražba nađenih i oduzetih stvari u Policijskoj upravi
U Budančevici ubola muža nožem
Policija poziva građane da odaberu lokacije za kontroliranje brzine
U akciji policije uhvaćen pedofil
Prometnici će posebnu pozornost obratiti vozačima na dva kotača
Požar na napuštenom imanju na Đurđevačkoj cesti
Uskršnje tučnjave u Bjelovaru: umjesto pisanica, pesnice
Pijan nadrljao u Drljanovcu
Sletio s puta u Garešničkom Brestovcu
Vozio pijan pa prevrnuo auto
Bogat vikend-ulov prometne policije

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1

.

Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva

.

Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru

.

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

.

Grupa San & Vuco u Novoj Rači

.

Damir Bajs u Krapini na sastanku četvorice župana

.

Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila

.

Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna

.

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

.

Župan Bajs na konferenciji o projektu »Postani društveni poduzetnik«

.

Župan Bajs na radnom sastanku o likovnoj koloniji

Auto udario dvije curice u Štefanju

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

Bjelovar od države dobio 7 hektara zemljišta za stadion i školu

Zračna dostava kave – dronom – na gradilištu u Grubišnom Polju

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Što mislite o potezu Darija Hrebaka s uvođenjem stimulacije do 1000 kn za gradske zaposlenike?

Bacanje para u ovoj krizi

To on svojima daje i kapom i šakom

Pa već dobivaju plaću, to bi im trebalo biti dosta

Da, ali ako budu radili bolje nego dosad

Kad dođem na gradski šalter sve obavim za manje od 20 min, zaslužuju te novce

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE