NASLOVNANA SVA ZVONAGOSPODARSTVO

Obrtnicima nedostaje radnika, najviše u građevinarstvu

PRED NOVI ZAKON O OBRTU
Obrtnicima nedostaje radnika, najviše u građevinarstvu

Posla ima, ali ga, kako je krenulo, neće imati tko odraditi, zabrinuti su obrtnici

24.11.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 1951


BJELOVAR Domaći obrtnici privode kraju još jednu poslovnu godinu. Od desetak djelatnosti u kojima nastoje zaraditi plaću za sebe i svoje radnike najteže je čini se građevinarima. No, razlog ovaj put ne leži u ne imanju posla, već kroničnom nedostatku onih koji će ga odraditi. U bjelovarskom Udruženju obrtnika uz ostalo i o tome u srijedu 22. studenoga na redovnoj Skupštini povela opsežna rasprava. Predsjednik Josip Fridrih svjedoči kako je samo na bjelovarskom području svoj obrt u ovoj godini odjavilo sedam obrtnika, a tek se jedan odlučio ući u tu branšu.

– To je veliki problem i ne znamo kako će se riješiti. Od Nove godine ide novi Zakon o obrtu međutim teško da će on donijeti drastične promjene. Mora se i školstvo prilagoditi tome i sve zavrtiti da bi se izašlo iz ove situacije koja je krajnje problematična. Posla ima ali ga nema tko odraditi, jer su ljudi otišli preko granice, a i ovdašnji vlasnici obrta kada nađu radnika za dvije tisuće kuna misle kako za te novce on treba raditi deset sati na dan – kaže Fridrih, inače vlasnik obrta za strojnu obradu metala i izrade alata. U njegovoj radionici radi troje radnika, jedan 17, drugi 12 i treći dvije godine. Ne plaši se da će ostati bez njih jer kaže plaće su redovne, nisu manje od četiri tisuće kuna, nemaju niti jednu radnu subotu niti dana prekovremenog. Rade od sedam do 15, dobiju božićnicu, godišnji, regres.

– Nije puno, ali zato mi nemamo ni Mercedes ni vile na moru. Dečki su zadovoljni, kada toliko dugo imate ljude znači da štima i jedna i druga strana, a to i jest ključ. Ne možete naći radnika za dvije tisuće kuna i tražiti od njega da radi deset sati na dan, što nažalost još uvijek ima kod nas – ljuti se Fridrih. Porazne su brojke i o ukupnom broju obrta u Bjelovaru. Udruženje bilježi aktivnih 575, dvostruko manje nego prije desetak godina. Trend odjava i prijava je podjednak, 59:57. Uz građevince ključ u bravu najviše stavljaju i ugostitelji. Tako je u prvih 11 mjeseci od te uslužne djelatnosti odustalo njih 11, no pet ih se odlučilo i upustiti u taj posao. Obrnut je trend pak u frizerskoj branši. Ove godine šest lokala je zatvoreno, ali je zato deset otvoreno.

Tagovi: udruženje obrtnika, redovna skupština, građevinarstvo

Bjelovarski ogranak Matice hrvatske izabrao novo vodstvo

Čazmanska udruga udomitelja »Veliko srce« završila program edukacije

Bjelovarski učenici na Danima E-medice 2018.

U subotu u Križevcima prvi TEDx

Coollins – Karlovčanin koji se rodio skoro gluh, a sad je profesionalni pjevač

I prošli vikend trećina vozača u prekršaju

Počinju prijave za tisuću mjesta na besplatnome obrazovnom programu za mlade

Sjajni bjelovarski violončelist svirat će u Gradskom muzeju

Dario Hrebak: Pametna ideja u Gradu Bjelovaru vrijedi više

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Subotnja šetnja Bjelovarom

Hrebak na bazenu s vrtićkom djecom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO