NASLOVNANA SVA ZVONAGOSPODARSTVO

Obrtnicima nedostaje radnika, najviše u građevinarstvu

PRED NOVI ZAKON O OBRTU
Obrtnicima nedostaje radnika, najviše u građevinarstvu

Posla ima, ali ga, kako je krenulo, neće imati tko odraditi, zabrinuti su obrtnici

24.11.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 1842


BJELOVAR Domaći obrtnici privode kraju još jednu poslovnu godinu. Od desetak djelatnosti u kojima nastoje zaraditi plaću za sebe i svoje radnike najteže je čini se građevinarima. No, razlog ovaj put ne leži u ne imanju posla, već kroničnom nedostatku onih koji će ga odraditi. U bjelovarskom Udruženju obrtnika uz ostalo i o tome u srijedu 22. studenoga na redovnoj Skupštini povela opsežna rasprava. Predsjednik Josip Fridrih svjedoči kako je samo na bjelovarskom području svoj obrt u ovoj godini odjavilo sedam obrtnika, a tek se jedan odlučio ući u tu branšu.

– To je veliki problem i ne znamo kako će se riješiti. Od Nove godine ide novi Zakon o obrtu međutim teško da će on donijeti drastične promjene. Mora se i školstvo prilagoditi tome i sve zavrtiti da bi se izašlo iz ove situacije koja je krajnje problematična. Posla ima ali ga nema tko odraditi, jer su ljudi otišli preko granice, a i ovdašnji vlasnici obrta kada nađu radnika za dvije tisuće kuna misle kako za te novce on treba raditi deset sati na dan – kaže Fridrih, inače vlasnik obrta za strojnu obradu metala i izrade alata. U njegovoj radionici radi troje radnika, jedan 17, drugi 12 i treći dvije godine. Ne plaši se da će ostati bez njih jer kaže plaće su redovne, nisu manje od četiri tisuće kuna, nemaju niti jednu radnu subotu niti dana prekovremenog. Rade od sedam do 15, dobiju božićnicu, godišnji, regres.

– Nije puno, ali zato mi nemamo ni Mercedes ni vile na moru. Dečki su zadovoljni, kada toliko dugo imate ljude znači da štima i jedna i druga strana, a to i jest ključ. Ne možete naći radnika za dvije tisuće kuna i tražiti od njega da radi deset sati na dan, što nažalost još uvijek ima kod nas – ljuti se Fridrih. Porazne su brojke i o ukupnom broju obrta u Bjelovaru. Udruženje bilježi aktivnih 575, dvostruko manje nego prije desetak godina. Trend odjava i prijava je podjednak, 59:57. Uz građevince ključ u bravu najviše stavljaju i ugostitelji. Tako je u prvih 11 mjeseci od te uslužne djelatnosti odustalo njih 11, no pet ih se odlučilo i upustiti u taj posao. Obrnut je trend pak u frizerskoj branši. Ove godine šest lokala je zatvoreno, ali je zato deset otvoreno.

Tagovi: udruženje obrtnika, redovna skupština, građevinarstvo

Bjelovarski ogranak Matice hrvatske izabrao novo vodstvo

Kolodvor pobjednik čazmanskog Turnira Četiri kafića

Samo djeca zaslužuju sve

Župan Damir Bajs s predsjednikom Koordinacije nacionalnih manjina

Štićenici Udruge udomitelja na imanju Kazele

Zagrebački studenti prava u Bjelovaru

Kolindu Grabar-Kitarović dočekali gradonačelnik Hrebak i župan Bajs sa suradnicima

ADVENT U BJELOVARU: Božićni pjevači

Virovitičko-bjelovarski putopisac i fotograf kreće džipom kroz Saharu

trebate 3000 € do 60.000.000€ u 48 sati

trebate 3000 € do 60.000.000€ u 48 sati

trebate 3000 € do 60.000.000€ u 48 sati

trebate 3000 € do 60.000.000€ u 48 sati

trebate 3000 € do 60.000.000€ u 48 sati

Neoprezna vozačica oborila starca na Lebovićevom šetalištu

Besplatna edukacija za poduzetnice pod pokroviteljstvom Grada i gradonačelnika Hrebaka

Presjekao preko kružnog toka u Zvijercima i zabio se u ogradu

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO