NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Skoro 6.000.000 kn iz EU za planiranje prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije

MASTERPLAN PROMETNOG SUSTAVA
Skoro 6.000.000 kn iz EU za planiranje prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije

Planom za čiju izradu je raspisan natječaj bit će utvrđeni strateški prometni pravci u županiji i razrađen sustav njihovog povezivanja

24.11.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 652


BJELOVAR Hvalevrijedan trend uspješnog korištenja financija iz europskih fondova i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se nastavlja najnovijim odobrenjem sredstava za izradu Masterplana prometnog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o projektu vrijednom 6.803.383,80 kuna, od čega je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobren maksimalan iznos bespovratnih sredstva od 85%, točnije 5.782.876,23 kune.

Nakon potpisa ugovora o financiranju i izradi projekta Bjelovarsko-bilogorska županija odmah će raspisati natječaj za tvrtke ovlaštene za izradu Masterplana. Naime, Masterplan treba utvrditi sve strateške prometne pravce na području naše županije, ali i kompletnu prometnu povezanost u smislu unapređenja prometnog sustava naše županije.Naime, Strategija prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2030. godine u okviru mjera za razvoj prometnog sustava predviđa i izrade glavnih prometnih planova za pojedine regije.

Kao što je već poznato Bjelovarsko-bilogorska županija aktivno radi na unapređenju prometnog sustava naše županije i njene prometne povezanosti s posebnim naglaskom na dovršetak izgradnje brze ceste od Zagreba do Bjelovara, a potom i do Virovitice.

Ključno je sada da se s nastavkom gradnjom brze ceste prema Bjelovaru krene, za što postoje sve pretpostavke, ali i da se utvrde izlazna čvorišta s brze ceste s posebnim naglaskom na Općinu Rovišće kako bi se u potpunosti iskoristio potencijal spomenute brze ceste.Također, strateškim prometnim pravcima Bjelovarsko-bilogorska županija smatra i dionice:

1. Moslavačko-pokupski cestovni smjer

Karlovac – Petrinja – Sisak -Popovača-Kutina-Garešnica-Daruvar-Grubišno Polje-Virovitica-Terezino Polje

2. Pakračko-okučanski cestovni smjer

Stara Gradiška-Okučani-Pakrac-Daruvar

3. Podravski spoj

Bjelovar-Đurđevac

4. Pruga Dugo Selo-Križevci-Koprivnica

Dionica Sveti Ivan Žabno – Gradec (dionica u izgradnji)

5. Dovršetak južne obilaznice Grada Bjelovara

6. Obilaznica Grada ČazmeNakon što se Masterplan i izradi on će se uklopiti u Masterplan Republike Hrvatske koji je pak podloga za povlačenje europskih sredstava za daljnja ulaganja u cestovnu infrastrukturu kako naše županije, tako i Republike Hrvatske.

I za kraj treba podcrtati kako je prometna povezanost generator razvoja područja županije i preduvjet za privlačenje novih investitora u gospodarstvo, a samim time i na gospodarski razvitak, rast i razvoj naših gradova i općina.

– Temeljni cilj Masterplana je postizanje učinkovitog i održivog prometnog sustava, sukladno potrebama gospodarstva i stanovnika na prostoru županije. Studija mora pokazati i ustanoviti postojeće i buduće potrebe koje utječu na prometnu potražnju, a vezano uz razvoj poslovne infrastrukture. Masterplan će obuhvatiti i sve što je vezano uz prometnice naš županije, turizma, poljoprivrede, ali ipak naglasak je na gospodarstvu. Za izradu nam je odobren rok od 2 godine, a Masterplan u konačnici mora završiti i na Županijskoj skupštini. Nama je bitno da polako izlazimo iz prometne izoliranosti, a to je počelo izgradnjom pruge, i nadamo se da će dio brze ceste iz Farkaševca doći do Bjelovara. Također, utvrdit ćemo je li potrebno dvije ili četiri trake, u kojem smjeru bi se gradnja trebala odvijati i tih 17 kilometara ceste ne bi trebao biti problem. Mi ćemo vidjeti i dio koji je iznimno aktualan, a to je pitanje na kojim pravcima ćemo imati čvorište. Koliko znamo, Bjelovar ima samo jedno čvorište i ja smatram da je to premalo, te da sukladno prostornom planu županije, treba vidjeti mogućnost izgradnje čvorišta u općini Rovišće, kod Tuka. Ukoliko bi  drugo čvorište bilo napravljeno, to bi omogućilo brži protok prometa prema Zagrebu, ali spoj prema jednom dijelu Podravine, posebno đurđevačkog kraja, i to na način da u novoj državnoj cesti uđemo u prometni tok te da nama i njima omogućimo brzi prilaz i mogućnost gospodarskih zona. Dobar Masterplan treba dati odgovor kakvu prometnu povezanost trebamo, da naše gospodarstvo ima uvjete kao i svi drugi. Mogu zahvaliti Regionalnoj razvojnoj agenciji i Zavodu za prostorno uređenje, te svima koji su radili na tome, jer nakon godinu dana rada dobili smo sredstva za izradu Masterplana – rekao je župan Damir Bajs.

– Ovaj Masterplan bi trebao biti prvi dokument koji bi detaljno obuhvatio i analizirao prostor naše županije. Obzirom da se uskoro kreće u pripreme za izradu nove generacije prostornih planova, najprije državnih, županijskih pa općinskih, ovo će se dobro uklopiti u taj dio jer Masterplan prometa nije prostorni plan, on ne ucrtava detaljne trase, već se rješava na nivou swot analize, mjera i smjernica. Ipak on ide u detalje kako bi trebao izgledati i vozni red vlakova da bi to najbolje funkcioniralo – pojasnio je ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje, Saša Križ.

Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, masterplan prometnog sustava, promet

Župan Damir Bajs najavio dvadeset četvrte Dane hrvatskog pučkog teatra

Damir Bajs u radnom posjetu Daruvaru

Župan Bajs na radionici o održivom razvoju

Damir Bajs primio predstavnike županijske Zajednice tehničke kulture

Bajs na predavanju guvernera HNB o uvođenju eura

Čazmanska udruga udomitelja »Veliko srce« završila program edukacije

Bjelovarski učenici na Danima E-medice 2018.

U subotu u Križevcima prvi TEDx

Coollins – Karlovčanin koji se rodio skoro gluh, a sad je profesionalni pjevač

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Hosting ponudu posebno ozbiljan u Francuskoj

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Subotnja šetnja Bjelovarom

Hrebak na bazenu s vrtićkom djecom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO