NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

U Velikoj Pisanici obilježena obljetnica oslobođenja

OBLJETNICA »OTKOSA 10«
U Velikoj Pisanici obilježena obljetnica oslobođenja

Oslobođenje je obilježeno svetom misom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenca i svečanom sjednicom u velikopisaničkom Domu kulture

14.11.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 638


VELIKA PISANICA Dvadeset šesta obljetnica Dana oslobođenja Velika Pisanica i akcije »Otkos 10« obilježena je 31. listopad a u općini Velika Pisanica.

Svečanost obilježavanja započela je Svetom misom u tamošnjoj Crkvi Presvetog srca Isusova, a nastavila je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca za sve poginule branitelje. Tom prilikom održana je i svečana sjednica u velikopisaničkom Domu kulture, gdje su se okupljeni prisjetili ratnih vremena i prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu – »Otkosa 10« u sklopu koje je oslobođeno i područje Velike Pisanice. Inače, Općina Velika Pisanica bila je prva oslobođena općina, a prva uspješna oslobodilačka akcija u Republici Hrvatskoj započela je 31.10.1991.– Moramo se prisjećati svih poginulih i dati im priznanje, te svake godine sve više na tome raditi. Život ide dalje, moramo razmišljati i o budućnosti. Tako smo mi i ove godine u suradnji s našim ogrankom UDVDR dogovorili niz aktivnosti. Zahvalit ću se svim sponzorima koji su pomogli. Mi kao načelnici pomažemo svojim znanjem i umijećem da što kvalitetniji i što bolji život omogućimo na području naše općine. Moramo biti optimisti i vjerovati u Hrvatsku koju smo stvarali '91. godine – rekao je načelnik Fredi Pali.

– Te daleke '91. godine mi smo pod nazivom »Otkos 10« oslobodili kompletan prostor okupirane Bilogore. To je prostor veličine oko 400km² i okupirano je bilo 20 sela. Kompletan prostor Bilogore oslobođen je 4.11.1991. i ta operacija je bila podstreh svim braniteljima i dala im je novu snagu i vjeru da mogu osloboditi okupirane prostore. Zato se ponosimo tom operacijom. Uz pomoć župana Bajsa provest ćemo Okrugli stol na najvišoj razini gdje će nositelj biti Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo obrane, te Glavni stožer sa svim ratnim zapovjednicima, gdje ćemo pokušati da se u povijest utka naša pobjeda – izjavio je Đuro Crkvenac, predsjednik županijske podružnice UDVDR.– Ovdje je krenula operacija »Otkos 10« i to je prva operacija hrvatskih snaga koja je išla ka oslobađanju dijela hrvatskog teritorija. Nažalost, u toj pobjedničkoj akciji bilo je žrtava, poginulih, ranjenih i civilnih žrtava. To su bili teški trenuci, ali i pobjednički. U suradnji s županijskom udrugom imat ćemo Okrugli stol gdje ćemo ponovno tražiti priznanje te akcije. Drago mi je vidjeti da danas ima mnogo mladih, jer upravo mladim generacijama moramo prenositi ta događanja. Zahvaljujem se gospođi Dubravki na svemu što radi – poručio je župan Damir Bajs te svim okupljenima čestitao Dan oslobođenja Velike Pisanice.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ovom prilikom podijelila je diplome polaznicima Tečaja informatičkog opismenjavanja branitelja i njihovih obitelji, te svečano otvorila Školu engleskog jezika za najmlađe iz Ogranka udruge Velika Pisanica i Veliki Grđevac.– Ovo je najjača udruga, nas ima 220 tisuća i 496 ogranka, na čelu s generalom Dečakom. Mi puno radimo, a ako baza dobro radi, onda dobro radi i vrh. Zahvaljujem se na suradnji Općini Velika Pisanica i Veliki Grđevac. Mi smo počeli davati laptope studentima koji ih nemaju i dosada smo podijelili ukupno 880 laptopa. Otvorili mo i 21 Centar za informatičko opismenjavanje za naše branitelje. S današnjom školom, otvorili smo i 960 Škola engleskog jezika, nakon čega polaznici dobiju diplomu i ona im se piše u radnu knjižicu. Zadovoljna sam koliko vas se odazvalo. Posebno bih se zahvalila i županu Bajsu kod kojega riječ ne, ne postoji. Na sve se vrlo rado odazove – istaknula je pročelnica Odjela za humanitarnu djelatnost UDVDR RH, Dubravka Kutleša Herljević.Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, otkos 10, velika pisanica, fredi pali, oslobođenje

Župan Bajs na konferenciji predstavio projekt »Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije«

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Župan Bajs s ministrom Butkovićem i čelnikom Hrvatskih cesta Škorićem

Bjelovarsko-bilogorska županija druga u Hrvatskoj po brzini izdavanja građevinskih dozvola

U subotu se gasi javna rasvjeta

Hrebak najavio manifestaciju »Pisanicom do Uskrsa« i holografsku projekciju

Preminuo omiljeni profesor

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Preminuo omiljeni profesor

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO