NASLOVNAŠKOLSKO ZVONO

»Znajući prošlost u sigurniju budućnost« – Bajs i Šola u Obrtničkoj školi

UPOZNAVANJE S RATNOM PROŠLOŠĆU
»Znajući prošlost u sigurniju budućnost« – Bajs i Šola u Obrtničkoj školi

Trećina županije bila je u ratu okupirana što ne zna trećina učenika, a program kojim bi se to trebalo ispraviti potiču i župan Damir Bajs i predsjednik Udruge dragovoljaca Stipe Šola

08.11.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 761


BJELOVAR Učenike Obrtničke škole Bjelovar u sklopu provođenja projekta »Znajući prošlost u sigurniju budućnost« 6. studenog posjetili su župan Damir Bajs sa suradnicima i predsjednik UHDDR-a BBŽ Stipe Šolama sa suradnicima.Naime, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja te Bjelovarsko-bilogorske županije i ove godine provodi projekt »Znajući prošlost u sigurniju budućnost«, gdje učenici svih drugih razreda županijskih srednjih škola pišu test znanja o Domovinskom ratu.Ovo je trinaesta godina provođenja projekta »Znajući prošlost u sigurniju budućnost«. Projekt ove godine obuhvaća oko 1400 djece, a oni najbolji njih tristotinjak,  putuju u Vukovar u prilici Dana sjećanja na vukovarsku tragediju 18. studenog. Kroz dosadašnjih dvanaest godina provođenja projekta test znanja o Domovinskom ratu pisalo je preko 27.000 učenika, a put Vukovara išlo je njih preko 5000. Time se u konačnici i ispunjava osnovni cilj provođenja projekta, očuvanje istine i digniteta na Domovinski rat, ali i približavanje učenicima najvažnijih zbivanja vezanih uz povijest nastanka neovisne hrvatske države.– Povijest kao predmet nemamo u drugom razredu, ali inače ne učimo onoliko koliko bi trebali znati o Domovinskom ratu. Gradivo koje imamo je kratko i malo nejasno. Mislim da bi bilo bolje da se to proširi i da više učimo o povijesti Hrvata i Domovinskom ratu. Ja recimo nisam znao da su agresori došli vrlo blizu Bjelovara i da se rat odvijao na našem području – kazao je učenik 2.c razreda Obrtničke škole, Mihael Grgić.– Kroz ovaj projekt potaknuli smo Ministarstvo hrvatskih branitelja da pokrene još jedan projekt za učenike sedmih razreda osnovnih škola, a riječ je o dvodnevnom programu terenske nastave pod nazivom »Putevima bjelovarskih branitelja«. Ova dva projekta pokazala su veliku zainteresiranost učenika za upoznavanjem s događajima iz Domovinskog rata i stoga trebaju dobiti pravu i istinitu informaciju – rekao je Stipe Šola, predsjednik UHDDR-a BBŽ.– Kad je riječ o našoj županiji, znamo da je trećina županije bila okupirana i većina naših učenika to ne zna, pa je red da u školi izvan nastave, imaju ovakve mogućnosti kako bi dobili više informacija o događajima iz Domovinskog rata. Ono što je također važno, da je ovim programom obuhvaćeno oko 27.000 učenika, a njih 5000 je posjetilo grad Vukovar, nakon čega drugačije gledaju na Domovinski rat. Važno je da mladim generacijama pružimo mogućnost da više saznaju o najvažnijim zbivanjima vezanim uz povijest nastanka neovisne države Hrvatske – izjavio je župan Damir Bajs.

Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, obrtnička škola bjelovar, domovinski rat, uhddr, stipe šola

Župan Bajs i ravnatelj dr. Alouch o Općoj Bolnici Bjelovar

Župan Damir Bajs u tradicionalnom lovu

Obilježena deseta obljetnica smrti Ante Rade

Damir Bajs o još jednoj godini na čelu županije

Bjelovarskoj bolnici dodatna sredstva

Ornela Malogorski nova je predsjednica Ogranka HPKZ

Učenici volontirali za vrijeme praznika

Predgrupa Iron maidena u Zagrebu bit će Tremonti

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Novost u Pačalinkama – slana palačinka i najjeftiniji Majburger u Bjelovaru

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO