NASLOVNAŠKOLSKO ZVONO

Učenici sedmih razreda krenuli »Putevima branitelja«

BJELOVAR, BILOGORA I ISTOČNA SLAVONIJA
Učenici sedmih razreda krenuli »Putevima branitelja«

Sedmaši iz Druge osnovne prošli su, uz stručno vodstvo članova Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata, mjesta na kojima su se Bjelovarčani borili u Domovinskom ratu

08.11.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 697


BJELOVAR Učenici sedmih razreda Druge osnovne škole Bjelovar krenuli su 31. listopada na terensku nastavu »Putevima bjelovarskih branitelja«, a u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorske županije. Učenike je na polasku ispratio župan Damir Bajs sa suradnicima.



Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorske županije provodi program »Putevima bjelovarskih branitelja« prihvaćen od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, a u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Gradom Bjelovarom. Riječ je o terenskoj nastavi učenika sedmih razreda osnovnih škola iz Bjelovara, koji će uz vodstvo sudionika Domovinskog rata, posjetiti mjesta i upoznati se s događajima iz vremena Domovinskog rata na prostoru Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i istočnog dijela Slavonije u kojima su sudjelovali bjelovarski branitelji. Cilj projekta je očuvati sjećanje na poginule hrvatske branitelje čija mjesta pogibije učenici obilaze, te mladima približiti vrijednosti na kojima se gradila Republika Hrvatska.



– Učenici sedmih razreda Druge osnovne škole danas će biti na putu bjelovarskih branitelja , a na tom putu će posjetiti mjesta gdje su hrvatski branitelji dali svoj obol u Domovinskom ratu u kontekstu sudjelovanje, dakle, u oslobodilačkim akcijama u obrambenim akcijama te na mjestima gdje su oni nažalost poginuli.  Tamo smo kroz prošlo vrijeme postavili spomen obilježja , a na tim mjestima će čuti o događajima iz tog vremena  od osoba koje su u tim događajima i sudjelovali. Mislimo da je to jako dobro za djecu da čuju i da osjete na tim mjestima sve ono što je važno za Domovinski rat ,a u kontekstu Domovinskog rata je da vide kolika je žrtva od grada Bjelovara i iz njegovih 145 poginulih pripadnika. Ruta je, dakle, Bjelovar – Grubišno Polje – Ivanovo Selo – Bastajski Brđani – Donji Daruvar – Pakrac – Kusonje. Sve završava s kupanjem u Daruvarskim toplicama. Eto da nije sve samo edukativno , da ima malo i zabave – rekao je Stipe Šola, predsjednik UHDDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije.



– Budemo obišli mjesta gdje su poginuli naši branitelji. Tu smo sad bili na Barutani ,pa idemo u Grubišno Polje , pa prema Daruvaru i okolo Daruvara ta područja. Meni to znači jako puno  i drago mi je što tako učimo o našoj povijesti i svemu što se događalo. Mislim da bi svaki učenik trebao znati nešto barem malo o tome što se događalo , da je to nekakva kultura – rekla je Lucija Stančin, učenica sedmog razreda bjelovarske Druge osnovne škole.



– Mi smo pokazali već  na Mimohodu pobjednika  za vrijeme obilježavanja Dana  grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja da nam je izuzetno bitno da upravo oni koji dolaze, to su nove generacije, da uče pravu istinu o Domovinskom ratu. Nažalost, vidjeli ste vrijeme nosi svoje i branitelja je danas sve manje, ali je zato izuzetno bitno da ovakvi programi zažive gdje će djeca, onih koja dolaze, saznati pravu istinu o Domovinskom ratu, ali ne samo iz knjiga, nego doista iz usta onih koji su ovo sve proživjeli, oni koji su bili aktivni sudionici obrane Hrvatske u Domovinskom ratu, ali isto tako oni koji su branili grad Bjelovar  i koji su obranili grad Bjelovar upravo da bi mi danas mogli bit ovdje slobodni. Pritom ne trebamo zanemariti i zaboraviti niti jedno ime od onih dečki koji su upravo ovdje na Barutani poginuli i svih onih na području naše Bjelovarsko-bilogorske županije čiji su životi utkani u slobodu i grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije – naglasio je gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak.



– Županija je od početka s UHDDR-om u akciji koja treba omogućiti našim osnovnoškolcima i srednjoškolcima uvid u Domovinski rat, uvid iz prve ruke. Danas imamo događaj koji se zove »Putevima bjelovarskih branitelja«. Kada o tome govorimo onda govorimo o činjenici da je Bjelovar, a u biti i cijela županija bila u Domovinskim ratom, veliki broj naših sugrađana su bili hrvatski branitelji, nažalost trećina naše županije je bila okupirana. Na današnji dan je počela akcija Otkos 10 i tada je trećina županije oslobođena, a kasnije su naši branitelji ratovali od Dubrovnika, pa do Slavonije.  Međutim, ono što me veseli zbog čega sam danas ovdje je ono na čemu ćemo morati apsolutno raditi, a to je prenošenje istine o Domovinskom ratu našim mladima. Danas su ovdje s nama zapravo učenici Druge osnovne škole Bjelovar i meni je drago da mladi pokazuju interes. Jedno je učiti iz knjiga i čuti iz medija, ali kad obiđete mjesta i postaje na kojima su se dešavale bitke ili tragedije unutar Domovinskog rata , onda zapravo možete drugačije gledati na to što je bilo – istaknuo je župan Damir Bajs.









































Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, grad bjelovar, dario hrebak, putevima branitelja, domovinski rat, uhddr, stipe šola

Sastanak župana Damira Bajsa s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak

Zamjenica župana s ravnateljima i pomoćnikom ministrice o srednjoškolskom obrazovanju

U Velikoj Pisanici obilježena obljetnica oslobođenja

Župan Bajs i predsjednik Obrtničke komore uručili majstorske diplome

U 2018. dodatne potpore za liječnike

»Ocat i sin« – začin za zabavnu večer

NK Ivanska – NK Ribar 4:1

Prepolovio traktor i pobjegao

NK Lasta – NK Trnski 1:0

Nudimo kredit novac Finansijski gotovine ovdje

Dobiti kredit u 4 sata

Jeste li u potrebi za krediiit

nude kredite između posebice ozbiljna i brza

KREDIT PONUDA U Italiji OZBILJNA I PRIVATNI

U prometnoj nesreći u Trojstvenom Markovcu dvoje lakše ozlijeđenih

Prepolovio traktor i pobjegao

Ljuban Perenčević je generacije i generacije ekonomista naučio matematiku

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!



IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO