NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Cjelokupni sustav odvoza smeća mora se mijenjati; odvoz poskupljuje 2018.

JOŠ DVA MJESECA PO STAROM
Cjelokupni sustav odvoza smeća mora se mijenjati; odvoz poskupljuje 2018.

Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom stupila je na snagu 1. studenog, s dvomjesečnim rokom prilagodbe: više ništa neće biti isto pa ni smeće nije samo smeće, već se mora dijeliti na biorazgradivo, ono za reciklažu, a na deponije samo ono što preostane

06.11.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 1508


BJELOVAR Dobra i loša vijest stižu iz bjelovarskog Komunalca. Dobra je da odvoz smeća neće poskupjeti, a loša je da neće poskupjeti još samo par mjeseci. Naime, prvog studenog na snagu je stupila Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja mijenja čitav sustav prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, s naglaskom na izdvajanje komponenti koje se mogu reciklirati.

– Odvoz otpada neće poskupjeti odmah, ali poskupljenja su vrlo moguća već sljedeće godine kada će biti potrebno izvršiti prilagodbe cjelokupnog sustava organiziranog prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada sukladno važećim zakonskim propisima – poručuje Ivan Ivančić, direktor Komunalca. Dodaje kako zakonodavac Uredbom želi potaknuti građane i tvrtke na što je moguće aktivnije sudjelovanje u izdvajanju reciklabilnih (oporabivih) komponenti iz otpada kako bi se na taj način smanjile ukupne količine otpada koje se odlažu u Hrvatskoj.

– Tarifni sustav mora biti prilagođen načelu »onečišćivač plaća« pa je u tom smislu potrebno uložiti značajna sredstva u opremu i pripadajuće informatičke programe za mjerenje količine ili volumena otpada, kao i evidentiranje tih količina, te prilagođavati tarifni sustav. Povrh navedenog, dodatna ulaganja u značajnijim iznosima potrebna su i u sustav zbrinjavanja biorazgradivog otpada, kroz dodatne posude, vozila, radnike, ali i objekte za preradu poput kompostirnica – pojašnjava Ivančić. Što se pak tiče aktualne situacije u Bjelovaru, količine otpada koje se odvojeno prikupljaju u kontinuiranom su porastu zahvaljujući isključivo savjesnosti naših sugrađana.

Cjelokupni sustav propisan Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom ide upravo u smjeru pojačavanja aktivnosti na odvojenom prikupljanju uporabivih komponenti, stoga u Komunalcu očekuju bitno povećanje ovih količina u narednom razdoblju. No, nova pravila donose i nove cjenike, pa Ivančić očekuje da će odvoz komunalnog otpada bez iznimke poskupjeti u svim gradovima i općinama na području Republike Hrvatske.

– Naravno da je stav Uprave Društva, kao i gradskih vlasti, ustrajati na najracionalnijim rješenjima koja će rezultirati ispunjenjem zakonskih obveza, kao uvijek do sada, ali i štititi standard građana kroz minimalne troškove funkcioniranja sustava. Navedeno opredjeljenje već je dokazano kroz višegodišnju poslovnu praksu komunalnih društava u vlasništvu Grada Bjelovara – diplomatski zaključuje Ivančić.


Tagovi: odvoz smeća, otpad, komunalni otpad, komunalac, recikliranje

Niži računi za odvoz smeća

Medicinska škola Bjelovar kao eko-škola

Sve što možda i ne želite znati, ali htjeli-ne htjeli morate o zbrinjavanju i razvrstavanju otpada prema novom zakonu

Ulaganja u zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Bjelovarsko-bilogorske županije

Odlagalište otpada kao turistička atrakcija!

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Preminuo omiljeni profesor

Koving – dva desetljeća uspjeha

Iz prvaka Slovenije stiglo 20 lopti u Ždralove

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO