NASLOVNAZVONIMO ZA VASŽIVOT

Anka Malić u Grgincu vedra i dobro raspoložena i sa 103 godine

DOŽIVJETI STOTU, PA I VIŠE
Anka Malić u Grgincu vedra i dobro raspoložena i sa 103 godine

Nakon napornog života ispunjenog radom na zemlji, i dva braka, baka Anka zadnjih je 15 godina našla mir u udomiteljskoj obitelji; premda dane provodi u krevetu, zdravlje joj je inače dobro

31.10.2017. PIŠE: Bjelovarac FOTO: Bjelovarac PREGLEDA: 2448


Anka Malić početkom je rujna napunila 103. godine života, što je čini jednom od najstarijih stanovnica ne samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nego i šire. Ova vremešna Bjelovarčanka, rođena u prvim danima Prvog svjetskog rata, posljednjih 15 godina smještena je u udomiteljstvu obitelji Habijanec u Grgincu i zahvaljujući tom stažu, već je postala punopravni član spomenute obitelji.

– Jako mi je lijepo ovdje, moja Vesna me mazi i pazi kao djevojčicu – kaže sa širokim osmijehom baka Anka. Iako je posljednjih nekoliko godina prikovana za krevet, to pripisuje isključivo svojim godinama. Inače se, kaže, osjeća odlično, a otkako je kod gđe Vesne, priča, nije bila na ozbiljnijem liječničkom pregledu.

– Obiteljsku liječnicu samo povremeno kontaktiramo radi uobičajenih problema i boljetica, baka Anka se inače odlično osjeća. Uvijek je odlično raspoložena i spremna na šalu – priča Ankina udomiteljica Vesna. Ona je o starijim i nemoćnim osobama počela skrbiti prije 15-godina, a upravo je baka Anka bila jedna od njezinih prvih korisnica. Sretna je, kaže, što se druže tako dugo.

– Zaista je volim, baš kao i ostale moje štićenike. Nemoguće je ovaj posao raditi bez ljubavi. Iako ima onih koji se u udomiteljstvo upuštaju samo zbog novca, normalan čovjek ne može ne suosjećati s tim ljudima i oni s vremenom doista postaju dio obitelji – priča Vesna.

S tim se slaže i baka Anka koja je, nakon teškog života, u starosti konačno pronašla mir među ljudima koji je vole i udovoljavaju svakoj njezinoj želji. Čitav život provela je radeći teško na poljoprivredi, no upravo u tome, kaže, krije se jedna od tajni njezine dugovječnosti.

– Život sam provela na svježem zraku i uvijek sam nešto radila. K tome, zdravo sam se hranila, i to proizvodima koje bih sama proizvela na svojoj zemlji. Jako važna stvar je i da čovjek nije sam, da uvijek ima nekoga kraj sebe. I sama sam se dva puta udavala. Ali, najvažnije od svega je kroz život kročiti s osmijehom na licu, a pomoglo mi je i to što bih svaki dan popila barem čašicu domaće rakije – kaže baka Anka, uz smijeh dodajući kako goste očekuje i dogodine, na svom 104. rođendanu, gdje ćemo, kaže, uz tortu, sigurno nazdraviti i čašicom tog eliksira dugovječnosti.

Tagovi: anka malić, grginac, udomiteljstvo, habijanec, doživjeti stotu

Gradonačelnik Hrebak i načelnik Kovačić potpisali sporazum o sanaciji odlagališta otpada »Grginac«

Prometna u Grgincu – Peugeot sletio s ceste

Sastanak gradonačelnika s tajnikom Ministarstva zaštite okoliša

U Čazmi održana radionica za udomitelje

Pučki korizmeni napjevi u Velikoj Pisanici

Bjelovarski gimnazijalci izborili prolaz na državnu razinu natjecanja u košarci

Kreću europski projekti od 6 milijuna kuna ulaganja u obnovu Doma zdravlja u Daruvaru te glazbenu školu Brune Bjelinskog

Igor Brajdić: »Dođite u centar grada i fotkajte se uz najstariju pisanicu u Hrvatskoj!«

Još samo dva dana do uvoda u Uskrs

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Preminuo omiljeni profesor

Koving – dva desetljeća uspjeha

Iz prvaka Slovenije stiglo 20 lopti u Ždralove

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO