NASLOVNAŠKOLSKO ZVONO

Kraće izostanke iz škole pravdaju roditelji

IZBJEGAVANJE GUŽVI
Kraće izostanke iz škole pravdaju roditelji

Najobičnija viroza ili prehlada zbog koje dijete dan ili dva nije išlo u školu više ne podrazumijeva naporan odlazak kod liječnika i čekanje u redu da bi se dobilo ispričnicu

30.10.2017. PIŠE: Bjelovarski list FOTO: Bjelovarski list PREGLEDA: 2217


Po novim propisima od početka ove godine, školskoj djeci roditelji mogu sami, bez liječničke ispričnice, opravdati izostanak svog djeteta iz škole ako nije dulji od tri dana, zahvaljujući izmjenama Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera roditelji nekoliko puta tijekom godine mogu sami opravdati izostanak.

No, svakako moraju voditi računa da opravdanje stigne u propisanom i to kratkom roku, što se danas pogotovo u školama s e-dnevnicima prilično revno evidentira. Jedinstvena su to pravila ponašanja koja su zatim sve škole morale uvrstiti u svoje statute. S olakšanjem su ih dočekali i roditelji i liječnici. Sada više ne moraju za običnu virozu popraćenu dvodnevnom temperaturom odlaziti liječniku, čekati u redu i smišljati izlike na poslu zbog čega su prekoračili stanku za pauzu. O liječničkom olakšanju da se i ne govori. No, provjerili smo u bjelovarskoj I. osnovnoj školi idu li novije zakonske odredbe i školama na ruku.

– Prije smo sami utvrđivali izostanke i to na temelju toga da roditelj može po tri dana u jednom i drugom polugodištu opravdati izostanak iz škole. Sada je jasno rečeno da to mogu biti tri uzastopna dana i to nekoliko puta u jednoj školskoj godini. Znači sada za neke najčešće kratkotrajne bolesti roditelji s djecom ne moraju više ići liječniku, što je po meni puno bolje – komentira Landsman. Kaže ravnateljica kako takvi izostanci i jesu najčešći, a sve duže od toga mora biti potkrepljeno liječničkom ispričnicom. Druge izostanke koje Pravilnik također jasno propisuje gotovo da Landsman i ne pamti.

– Postoji i izostanak s nastave u slučaju pravodobnog zahtjeva roditelja. Na temelju takvog zahtjeva učitelj može odobriti izostanak tijekom nastavnog dana, razrednik za do tri pojedinačna ili uzastopna dana. Ako unaprijed roditelj zatraži opravdani izostanak svoga djeteta za tjedan dana o tome odlučuje ravnatelj,  a do 15 dana mora ići na odlučivanje učiteljskom vijeću. No, ti duži izostanci su jako rijedak slučaj u našoj školi – doznajemo od Landsman. I tako dok se novo stanje s ispričnicama i izostancima čini idiličnim za sve sudionike u odgoju školarca učitelji nevoljko sliježu ramenima. Njih najviše muči kako tumačiti riječ »nekoliko«. I Doris Banušić Duvnjak, razrednica 7. d. u I. OŠ zbog toga je morala uvesti i neka svoja, dakle interna pravila.– Uspoređujući mojih devet godina rada u školi čini mi se da ovakva uređenost izostanaka baš i nije najsretnija varijanta. Prijašnjim Pravilnikom se sve do u detalja razjasnilo što i kako. Novi kaže da sada roditelj može opravdati nekoliko puta godišnje do tri dana izostanak djeteta, a ta riječ nekoliko je relativna. Opravdavam ja to ali pokušavam da ostane u okvirima nekoliko puta, jer ako prijeđe u naviku postaje nešto što se baš ne može tolerirati bez obzira što roditelji kao trebaju imati zadnju riječ. Obično tražim da mi pošalju mailom razlog izostanka i opravdanje, kako bi mogla isprintati i ako zatreba pokazati na uvid. Može učenik donijeti i pisanu ispričnicu roditelja na komadu papira, rijetko prihvatim i usmeno i SMS-om. I sve to čuvam do kraja školske godine – iznosi svoje iskustvo Banušić Duvnjak.


Tagovi: učenici, izostanak, ispričnica, roditelji, doris banušić duvnjak

Bjelovarski gimnazijalci posjetili džamiju i sinagogu u Zagrebu

Budući daruvarski turistički radnici predstavljaju Portugal i Maltu

Informacije o djeci preko Interneta

Dječji tjedan u OŠ Veliko Trojstvo

Kreativci iz Tehničke škole Bjelovar u nagradnom posjetu Institutu Ruđer Bošković

»Ocat i sin« – začin za zabavnu večer

NK Ivanska – NK Ribar 4:1

Prepolovio traktor i pobjegao

NK Lasta – NK Trnski 1:0

Nudimo kredit novac Finansijski gotovine ovdje

Dobiti kredit u 4 sata

Jeste li u potrebi za krediiit

nude kredite između posebice ozbiljna i brza

KREDIT PONUDA U Italiji OZBILJNA I PRIVATNI

U prometnoj nesreći u Trojstvenom Markovcu dvoje lakše ozlijeđenih

Prepolovio traktor i pobjegao

Ljuban Perenčević je generacije i generacije ekonomista naučio matematiku

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO