Župan u petak posjetio Centre izvrsnosti

NASLOVNAŠKOLSKO ZVONO

FOTO: Ustupila BBŽ

MATEMATIKA, KEMIJA, ENGLESKI

Župan u petak posjetio Centre izvrsnosti

Kao pokretač centara izvrsnosti, Damir Bajs je povodom početka rada u novoj školskoj godini obišao centre za kemiju, engleski i matematiku

23.10.2017. 16:42 | Zvono PREGLEDA: 1700

BJELOVAR Bjelovarsko-bilogorska županija je, kao druga županija u Hrvatskoj 2014. godine krenula s Centrom izvrsnosti iz matematike. Naime, želja je bila popularizacija matematike, ali i omogućavanje da nadareni učenici mogu kvalitetnije i brže napredovati. Župan Damir Bajs zagovornik i pokretač Centra izvrsnosti u bjelovarsko-bilogorskoj županiji povodom početka rada Centara izvrsnosti u ovoj školskoj godini 20. listopada obišao je mentore i učenike u Centrima izvrsnosti ne samo iz matematike, nego i iz engleskog jezika i kemije.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao druga županija u Hrvatskoj 2014. godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike. Naime, želja je bila popularizacija matematike, ali i omogućavanje da nadareni učenici mogu kvalitetnije i brže napredovati.Kroz Centar izvrsnosti radi se s talentiranim učenicima koji svaku subotu provode bruseći svoje znanje. Dio njih je već samo nakon godinu dana polaska Centra izvrsnosti postigao dobre rezultate na natjecanjima, čime se pokazalo znanje koje su stekli putem Centra izvrsnosti - mjerljivo.

Dobra iskustva Centra izvrsnosti iz matematike dovela su 2015. godine do početka rada još jednog Centra izvrsnosti, a nakon analize i praćenja stanja na terenu, kao i želja učenika i mentora, došlo se do Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.Od ove školske godine 2017./2018.  krenuo je s radom i Centar izvrsnosti iz kemije, a pokretanju tog Centra izvrsnosti ide u prilog i novouređeni prostor kabineta kemije u Medicinskoj školi Bjelovar u koji je Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač uložila 100 tisuća kuna. Samim time i rad Centara izvrsnosti sada će se odvijati na dvije lokacije u bjelovarskoj Gimnaziji - matematika i Srednjoškolskom centru - kemija i  engleski jezik.

Ne treba zanemariti, a samim tim i pohvaliti i trud i zalaganje mentora kako bi učenicima prenijeli svoje znanje, ali s druge strane i trud i zalaganje učenika koji su voljni svaku subotu u mjesecu provesti u Centrima izvrsnosti. Radi se o učenicima 7. i 8. razreda Osnovnih škola te zainteresiranim učenicima svih razreda srednjih škola.U konačnici tako ove školske godine 252 učenika pohađa Centre izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika i kemije, a s kojima radi 32 mentora.

KEMIJA - 57 učenika,  8 mentora

MATEMATIKA - 91 učenik,  13 mentora

ENGLESKI JEZIK - 104 učenika , 11 mentora

UKUPNO - 252 učenika,  32 mentoraZa rad Centra izvrsnosti u ovoj školskoj godini Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojit će 700 tisuća kuna. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva troškove prijevoza učenika, prehranu za vrijeme odvijanja Centara izvrsnosti te troškove rada mentora.

– Riječ je o projektu koji je Županija pokrenula u suradnji sa školama, ravnateljstvima, profesorima i nastavnicima. Za ovu školsku godinu osigurali smo 700 tisuća kuna za tri centra. Program svake godine nastojimo proširiti, pa tako ove godine uz postojeći centar za matematiku i engleski, pridodajemo i kemiju. Time naši učenici i profesori dobivaju prostor za proširenje svog znanja i iskustva. Jako bitan u ovome svemu je poseban entuzijazam koji karakterizira cijeli projekt. Kako je postojao jako veliki interes svih spomenutih, sama škola je zahtijevala otvorenje Centra za kemiju. U ovom trenutku oko 250 učenika pohađa centre. Takav rezultat je jedan veliki pokazatelj želje za učenjem. Svi koji sudjeluju u centre dolaze subotom, velik broj učenika dolazi iz daljih mjesta u županiji. Županija će pokrivati troškove prijevoza, prehrane i plaćanje za one koje sudjeluju u programu. Bili vi u Siraču ili Bjelovaru, imate jednaka prava dostupnosti znanju. Županija će i dalje ulagati u obrazovanje, u naše učenike, profesore, mentore, kao i obnovu škola. Temeljem centara koji sada rade, znanje učenika se povećava, što se vidi prema njihovim rezultatima s natjecanja, ispitima znanja, maturama, državnih prvenstava – rekao je župan Damir Bajs prilikom obilaska Centara izvrsnosti.– U Centru zapravo uče kroz eksperimentiranje, jer kemija jest eksperimentalna znanost. Ovdje će učiti o kemijskim tvarima i promjenama, učiti će kako razmišljati, uvidjeti neke stvari, donositi zaključke, istraživati. To je dobro jer je kemija zapravo svugdje oko nas. Sigurna sam da će ovaj projekt neke učenike motivirati da im kemija postane životni poziv. Ovdje su učenici koji kemiju jako vole i postoji velika mogućnost da postanu kemičari u budućnosti. Za sve nas koji sudjelujemo, ovo je jako veliki izazov. Puno se povezujemo i učimo jedni od drugih. Kompletnu osnovnu školu preuzele su kolege s Odsjeka za kemiju PMF-a iz Zagreba i sa E-škole kemije – istaknula je voditeljica Centra za kemiju Biljana Balenović.

– Kemiju volim još od osnovne škole, a u prvom razredu srednje sam potvrdila da je riječ od drugačijem predmetu. Ovdje sam došla jer me zanimaju neka nova iskustva koja će mi pomoći u daljnjem obrazovanju. Na ovaj način ćemo gradivo koje obrađujemo u školi, prolaziti kroz drugačije metode rada. U centru je jednako prisutan i praktični i teorijski rad – naglasila je Gorana Milovanović iz drugog razreda Medicinske škole Bjelovar.– Kemija je itekako važna za moje buduće zanimanje. Potrebna je, nudi nova znanja i jedan je od predmeta koji ću polagati na državnoj maturi. Najbolji su mi pokusi, koje primjerice ne radimo na redovnoj nastavi. Radili smo puno pokusa iz analitičke kemije. Ovo je također dobar način za ponavljanje gradiva od prethodne školske godine. Meni je puno ugodnije raditi u skupini u kojoj svi jako dobru znaju kemiju – kaže Izabela Cindrić, učenica trećeg razreda bjelovarske Medicinske škole.– Radimo pomoću suvremenih nastavnih tehnologija koje su nešto različite od onih u klasičnoj nastavi. Imamo pristup da se ne bavimo konkretnim sadržajem, već smo koncentrirani na ishode učenja, pa ih onda prilagođavamo učenicima koliko je potrebno. Za mentore, profesore i profesorice ovaj oblik rada je puno zahtjevniji, jer su učenici iznad razine znanja na kojoj bi trebali biti, s obzirom na razred koji pohađaju, odnosno školu. Za sve nas ovo je jedan jako veliki izazov, moramo pronalaziti odgovarajuće materijale za rad, adekvatno pripremiti razne vrste zadataka. Većinom je riječ od učenicima koji puno brže rade od ostalih. Mene prvenstveno motivira želja za radom sa dobrim učenicima i prilika da profesori uz njih nešto nauče, usavrše se u svom zanimanju – naglasila je Irena Pavlović, voditeljica Centra izvrsnosti za engleski jezik.– Centar pohađam treću godinu zaredom. Subotu provodim u učenju, znajući da ću naučiti nešto korisno. Engleski ovdje učim na jedan lakši, društveniji način. Ovdje sam stekla nove prijatelje, imamo jako slične interese, većinom svi volimo jezike. U Centru je veći naglasak na grupnom radu, učenju kroz različite teme i tekstove, a u školi je ipak sve formalnije. Želja mi je upisati Filozofski fakultet, engleski jezik – ističe Ramona Blazonija, učenica četvrtog razreda Gimnazije Bjelovar.

– Ovo mi je prva godina u Centru izvrsnosti iz engleskog jezika. Profesorica me pitala da dođem  jer inače i imam Certifikat za engleski. Položio sam prijemni i imao sam 87% riješenih zadataka. Jako sam zadovoljan jer ovdje ima jako puno učenika koji su slični meni i imamo puno zajedničkih interesa – rekao je Karlo Koren iz Čazme.– Izuzetno sam zadovoljna što su učenici pokazali ovakav interes za matematiku. Mi STEM sada imamo direktno u primjeni, čime pratimo europske smjerove. Učenicima će po novom, ovaj rad  omogućiti ili olakšati da dobiju neku stipendiju kada upišu studij koji je povezan s matematikom ili fizikom. Nastava u Centri izvrsnosti i tijekom nastave se razlikuje u velikoj mjeri. Mi nastavu pratimo, ali sa nekim složenijim zadacima sa mature ili primjerice natjecanja. Učenici koji ovdje dolaze nemaju nikakvih problema sa prolaskom na maturi iz matematike, jer je za njih taj dio vrlo jednostavan. Što se natjecanja tiče, vide se pomaci. Ništa ne može doći brzo i preko noći, ali ako se sustavno radi, rezultati su vidljivi. Kada netko od učenika bude među najboljima u državi, to je veliki uspjeh. Ove godine imamo 40 učenika u srednjoj školi i 49 u osnovnoj. Za sve zainteresirane ima mjesta, jer smo jako sretni kada učenici žele dodatno raditi i učiti matematiku – naglasila je Blanka Iličić, voditeljica Centra izvrsnosti za matematiku.– Drugi put sam u Centru izvrsnosti za matematiku. Uz glumu, matematika je za mene strast i jako ju volim. Ovdje mi je zanimljivo, društvo je jako dobro, puno toga mogu naučiti. Ovisno o zadacima i temama koje obrađujemo, neke se stvari dosta razlikuju od redovne nastave. No ima situacija kada je gotovo sve isto kao i na nastavi. Prvi izbor fakulteta je Akademija dramskih umjetnosti, a drugi PMF matematika – rekao je Miran Topljak, maturant Opće gimnazije u Bjelovaru.

– Ovdje jako puno naučim o matematici i to mi je jako lijepo. Od redovne nastave, rad u centru se dosta razlikuje. Ovdje je više kao dodatna nastava. Od kuće krećem u 7.30, a vraćam se oko 15.00 sati. Takav tempo mi nije naporan. Namjeravam upisati Opću gimnaziju, a nakon nje Učiteljski fakultet – istaknula je Martina Krejči, učenica osmog razreda Češke osnovne škole J. A. Komenskog Daruvar.
Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, centri izvrsnosti, matematika, kemija, engleski

Župan Bajs na češkim žetvenim svečanostima
Najbolji orači Zoran Kosanović, Branko Sejka i Dražen Cindrić
17. Natjecanje orača i 9. Natjecanje u oranju konjima Bjelovarsko-bilogorske županije
Damir Bajs nagradio učenike za uspjeh na državnoj razini
Bojana Hribljan ispratila učenike koji su krenuli u Tkon
Župan Bajs o mjerama za subvencioniranje zapošljavanja zdravstvenog osoblja
Damir Bajs na otvorenju novog strelišta LD »Šljuka«
Bajs i Krajač uručili ključeve dvaju vozila za sportaše
Uskoro započinje i temeljita obnova Osnovne škole Rovišće, dvorane i Područne škole u Kraljevcu
Bajs na konferenciji HGK o zapošljavanju
Ministar Marić u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predstavio novi Zakon o upravljanju državnom imovinom
Župan Bajs potpisao ugovore za sufinanciranja prijava na EU natječaje
Župan Bajs i gradonačelnik Hrebak na skupštini Bjelovarskog sajma
Župan Bajs na sastanku oko financiranja gospodarenja otpadom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Župan Bajs u Osnovnoj školi Čazma s pomoćnicom ministrice
Župan Bajs u Ivanskoj na Danu Općine
Župan Bajs: »Financiranje besplatnih obroka za učenike izvedeno je besprijekorno«
Veslači kod župana Bajsa
Bajs u Daruvaru na potpisivanju ugovora o obnovi Glazbene škole
Župan Bajs na Info-danu u Obrtničkoj komori
Spremanje sijena na samoj granici Bjelovara
Traži se mladić koji je prošli tjedan oskvrnuo grobove
Nacionalna radionica u području upravljanja projektima
Konjički klub Garić upoznao djecu s konjima
Navijači, navijači, zajedno smo jači
Uz stotu obljetnicu rođenja Nelsona Mandele
Školska zgrada u Velikom Korenovu stara 100 godina ide u obnovu
Hrebak najavio izgradnju malonogometnog igrališta pored vrtića
Hrebak u Zagrebu potpisao ugovor o ulaganju u vrtiće
Ždralovačka Mladost kreće u novu sezonu
RK BJELOVAR: Tko je otišao, tko je došao
TOMINAC NA TRIBINAMA STADIONA LUŽNJIKI: Ugostit ćemo naše svjetske viceprvake na Logoru
ŠVEĐANKE DOLAZE U BJELOVAR: Bjelovarčanke doznale protivnice u Challenge Cupu
Planinarenje po Badnju i Visočici s »Vatrenima« u mislima
Kulturni tulum »za po doma« u knjižnici u Čazmi
»Vatreni« su izgubili, ali su Francusku pobijedili dečki koji su se pripremali u Daruvaru
HRVATSKA JE VICEPRVAK SVIJETA: Tuga, veselje, pa ponovo tuga, ali na kraju veselje i veliko slavlje bjelovarskih navijača
Kravat pukovnija poziva navijače da navijačke šalove vežu kao kravatu
Podrška Vatrenima iz Velog Lošinja od košarkaša bjelovarskog KK VEDI i KK Cedevite
Vatreni – nogometni ratnici – moderni gladijatori
NK Bjelovar počinje s pripremama za sljedeću sezonu
100. obljetnica rođenja jednog od najvećih redatelja u povijesti filma
Navijač iz Vagovine s »vatrenim« autom
Počelo prijavljivanje za rujansku Fun Run utrku
Hrebak najavio i obnovu matične zgrade Dječjeg vrtića Bjelovar
Ministarstvo regionalnoga razvoja sufinanciralo obnovu bazena
Zvono traži vaše navijačke fotke!
Ni kiša ne gasi strast prema Vatrenima
Nove benzinske postaje između Križevaca i Vrbovca
Završen natječaj, cesta od Gudovca do Farkaševca sredinom kolovoza ide u obnovu
Policija upala u kuću Marija Kovačiča i posjekla stabljike
MALO SE PRETJERALO SA SLAVLJEM: Stradao krov na Gradskoj tržnici i prometni znak
Kako je ulazak Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva proslavljen u Bjelovaru
Poginuo u slijetanju auta sa ceste kod Križevaca

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Spremanje sijena na samoj granici Bjelovara

.

Traži se mladić koji je prošli tjedan oskvrnuo grobove

.

Nacionalna radionica u području upravljanja projektima

.

Konjički klub Garić upoznao djecu s konjima

.

Navijači, navijači, zajedno smo jači

.

Uz stotu obljetnicu rođenja Nelsona Mandele

.

Školska zgrada u Velikom Korenovu stara 100 godina ide u obnovu

.

Hrebak najavio izgradnju malonogometnog igrališta pored vrtića

.

Hrebak u Zagrebu potpisao ugovor o ulaganju u vrtiće

.

Ždralovačka Mladost kreće u novu sezonu

.

RK BJELOVAR: Tko je otišao, tko je došao

.

Župan Bajs na češkim žetvenim svečanostima

.

TOMINAC NA TRIBINAMA STADIONA LUŽNJIKI: Ugostit ćemo naše svjetske viceprvake na Logoru

HRVATSKA JE VICEPRVAK SVIJETA: Tuga, veselje, pa ponovo tuga, ali na kraju veselje i veliko slavlje bjelovarskih navijača

Traži se mladić koji je prošli tjedan oskvrnuo grobove

Vatreni – nogometni ratnici – moderni gladijatori

TOMINAC NA TRIBINAMA STADIONA LUŽNJIKI: Ugostit ćemo naše svjetske viceprvake na Logoru

Ždralovačka Mladost kreće u novu sezonu

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE