NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Ishranom protiv malignih oboljenja – jabuke na bjelovarskoj tržnici

JABUKA ZA KUNU
Ishranom protiv malignih oboljenja – jabuke na bjelovarskoj tržnici

Stara engleska izreka kaže »An apple a day keeps the doctor away – jedna jabuka svaki dan drži liječnika podalje«, a u tom duhu su građane educirali članovi Lige protiv raka

20.10.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 1409


BJELOVAR Dvanaesta edukativna akcija »Zdravom prehranom do zdravog života – jabukom do zdravlja«, koju je došla podržati i zamjenica župana Bojana Hribljan, održana je 14. listopada na bjelovarskoj tržnici.

Riječ je o tradicionalnoj akciji Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije kako b se građane educiralo o malignim oboljenjima, ali i o samoj prevenciji. Tako su ovom prilikom svi građani mogli kupiti jednu jabuku za jednu kunu, a sva prikupljena sredstva koristit će se za aktivnosti prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih bolesti te za donaciju Općoj bolnici Bjelovar.Inače, u Hrvatskoj godišnje od karcinoma oboli gotovo 30 tisuća osoba, a u našoj županiji godišnje umire dvije do tri tisuće ljudi. Najčešći karcinom kod žena je karcinom dojke, zatim karcinom debelog crijeva pa karcinom pluća. Kod muškaraca najčešći je karcinom pluća, zatim karcinom debelog crijeva te karcinom prostate.

– Broj oboljelih unazad nekoliko godina statistički je isti. Mi bismo bili najsretniji kada bi taj broj padao, a upravo zato su preventivne i edukativne akcije, poput ove Jabukom do zdravlja, vrlo važne. Ovo je akcija kojom želimo senzibilizirati javnost o malignim oboljenjima. Također, jedan od ciljeva je i edukacija građana o prevencije, ne samo karcinoma, već i kardiovaskularnih bolesti koje su vrlo česte. Zdrava prehrana ima važnu ulogu pa upravo zato građanima dijelimo jabuke i želimo im objasniti važnost pravilne prehrane jabuke kao carice voća. Nažalost, prosječan Hrvat pojede tek tri do četiri jabuke tjedno, a to je količina koju bi svatko od nas trebao pojesti u jednom danu. Trebalo bi izbjegavati sol, šećer i masnu hranu, čega se većina ne pridržava – pojasnio je Želimir Bertić, predsjednik županijske Lige protiv raka.

Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, bojana hribljan, jabukom do zdravlja, karcinom, liga protiv raka

Damir Bajs primio predstavnike županijske Zajednice tehničke kulture

Bajs na predavanju guvernera HNB o uvođenju eura

Župan Bajs sa suradnicima u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje

Damir Bajs na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Izuzetno uspješan 1. Sajam fakulteta

Pripreme za ulazak u 2.ligu u punom su jeku

Rezultati petog košarkaškog turnira M-11

Veliki interes prosvjetara za predavanje o održavanju discipline u razredu

ŽOK Bjelovar II – ŽOK Vrbovec II 3:1

Vedea-ne pentru problemele financiare

Vedea-ne pentru problemele financiare

Vedea-ne pentru problemele financiare

Vedea-ne pentru problemele financiare

nude kredite između posebice

Ubojici sina 30 dana istražnog pritvora

Kombi sletio u šumu, vozač u bolnici

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO