NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Iz vojarne »Bilogora« krenuli vojnici u Poljsku

NA GRANICU NATO-a
Iz vojarne »Bilogora« krenuli vojnici u Poljsku

Devedeset pripadnika topničko-raketne pukovnije – 89 muškaraca i jedna žena – u Poljskoj će boraviti šest mjeseci, a ispratili su ih vojni dužnosnici i župan Bajs

20.10.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 2270


BJELOVAR Prvi Hrvatski kontingent u Republiku Poljsku na misiju ojačane prednje prisutnosti kao dio borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država svečano je ispraćen u vojarni »Bilogora«  12. listopada. Na svečanosti je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima.

Devedeset pripadnika topničko-raketne pukovnije, od kojih je samo jedna žena, krenut će na misiju u Republiku Poljsku na šest mjeseci kao dio NATO misije. Za smještaj i hranu pobrinuli su se domaćini, a Republika Hrvatska u državnom proračunu predvidjela je i dnevnice u iznosu od 60 eura.Vojnike su na svečanu misiju ispratili mnogi visoki dužnosnici, među ostalim, ministar obrane i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers te vojni izaslanik Republike Poljske brigadir Tomaš Gora.

U Poljskoj ih očekuju zadaće koje inače obavljaju i u Republici Hrvatskoj, ali zasigurno će steći i nova znanja koja će doprinijeti Hrvatskoj vojsci te razmijeniti iskustva sa svojim kolegama iz Poljske, Velike Britanije i Rumunjske,  pod vodstvom SAD-a.–Naši vojnici su spremni za izvršavanje svoje zadaće oni su topnici i završili su sve obuke prije ovoga, a ovo je kruna njihovih obuka. U Poljskoj će biti prilika da pokažu spremnost, solidarnost i koheziju unutar NATO saveza, tako da vjerujem da će to biti najbolji način uvježbavanja naših časnika i dočasnika. Tehnika je već otišla, a rotacija je predviđena za 6 mjeseci i već smo krenuli s pripremama – pojasnio je general zbora Šundov.

– Ja sam veteran i dragovoljac Domovinskog rata, a ovo je kruna moja karijere jer se nalazim pred kraj svoje vojničke i profesionalne karijere. Ovo je moja prva ovakva operacija. Doma imam suprugu koja je isto dragovoljac Domovinskog rata, kćer studenticu i imam potporu od njih – izjavio je bojnik Ivan Užarević.– Bilo mi je zadovoljstvo i čast biti nazočan. Svi koji su bili ovdje imaju zadaću prezentirati sve ono najbolje što nudi HV, koja je pobjednička u Domovinskom ratu. Nema sumnje da će oni to obaviti na visoko profesionalan način. Svima njima želim sretan povratak, a obiteljima zahvala što su ih poduprli. Inače, mene to podsjeća na druga vremena, vrijeme Domovinskog rata, kada smo u ovoj vojarni odlazili kao postrojbe na ratišta diljem Hrvatske. Tada nam se ovakva situacija, da mi pomažemo drugima, činila kao daleka budućnost koja je bila u pitanju hoće li se ostvariti. Ipak, danas smo ovdje i svjedočimo dokle smo došli što me čini ponosnim, jer se pokazuje da smo i danas jedan doprinos ukupnosti NATO saveza gdje smo pripadnici – rekao je župan Damir Bajs.– Drago mi je da se HV razvija na pravi način. Vidim spremnost, uvježbanost hrvatske vojske da je spremna izvršiti ovu zadaću. Poljaci su naš prijateljski narod i drago mi je da smo spremni uzajamno pomoći jedni drugima. Ova misija je u funkciji jače interoperabilnosti, spremnosti, uvježbanosti i solidarnosti. Znanja koja imamo prenijet ćemo na naše saveznike, ali i od saveznika ćemo vidjeti nove lekcije za bolji razvoj vojske – pojasnio je ministar Krstičević.Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, vojarna, bilogora, vojnici, nato, poljska

Župan Bajs na konferenciji predstavio projekt »Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije«

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Župan Bajs s ministrom Butkovićem i čelnikom Hrvatskih cesta Škorićem

Bjelovarsko-bilogorska županija druga u Hrvatskoj po brzini izdavanja građevinskih dozvola

U velikoj vijećnici zasjedalo Dječje gradsko vijeće Grada Bjelovara

Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom

Antonija Orlić prvakinja Hrvatske u orijentacijskom sprintu

Iz prvaka Slovenije stiglo 20 lopti u Ždralove

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Preminuo omiljeni profesor

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO