NASLOVNAKOMENTARI

Gradonačelniku treba dati vremena i povjerenja, počeo je dobro

KOLUMNA ERNESTA MEŠTROVIĆA
Gradonačelniku treba dati vremena i povjerenja, počeo je dobro

U svom komentaru na prethodnu kolumnu Željka Rukavine, naš drugi kolumnist u duhu poslovice »nije Rim sagrađen za jedan dan« podsjeća koliko je ne samo truda nego i vremena potrebno da se Bjelovar učini boljim

16.10.2017. PIŠE: Ernest Meštrović FOTO: Matko Meštrović PREGLEDA: 3361


U prošloj kolumni gospodin Željko Rukavina, ustanovio je ono što je neosporna činjenica, biti gradonačelnik Bjelovara nije lagan posao. U nastavku ispričao bih vam jednu priču. 

U nekoj nepoznatoj zemlji jedan iznimno imućan čovjek odlučio je urediti vrt  koji će po svemu nalikovati engleskim travnjacima. Da  bi svoj naum pretvorio u stvarnost kupio je najkvalitetnije sjeme, nabavio posebnu zemlju, unajmio najbolje radnike koji su doputovali iz Velike Britanije, kupio posebne strojeve za košnju trave, osigurao navodnjavanje s kvalitetnom vodom i niz pojedinosti koje su predlagali stručnjaci za hortikulturu. Nakon godinu dana, nakon nekoliko ciklusa košnje, trava je niknula, popunila vrt, sve je bilo svježe i zeleno, no daleko od raskoši engleskih travnjaka.  S obzirom da se radilo o bogatom, ali s druge strane o nestrpljivom čovjeku, kao što to obično biva počeo je ispitivati i optuživati sve koji su radili na travnjaku, na kraju morao je priznati sam sebi, da nema krivca jer su radnici načinili sve kao što im je rekao, sve prema uputama  stručnjaka.  Nije preostalo ništa drugo, nego otputovati u Veliku Britaniju i pronaći najboljeg stručnjaka za travnjake i zamoliti ga da dođe i pogleda što nije načinjeno dobro.  Stručnjaci, posebno oni najbolji, koriste svaku priliku da nauče i vide nešto novo, tako da je stručnjak za vrtove spremno prihvatio ponudu da pogleda travnjak u drugoj zemlji.  Kad je stigao u bogatašev vrt, počeo je pomno i strpljivo mjeriti, promatrati, uzimati uzorke trave, tla, razgovarao je sa radnicima i vrtlarima. Nakon nekoliko dana kad je prikupio sve podatke i obavio sva mjerenja došao je do bogataša i rekao: »Vaš travnjak je savršeno uređen, sve što su vaši radnici načinili točno je tako kao što treba biti. Ne nalazim nikakvog propusta već im mogu samo čestitati na dobro obavljenom poslu.« Vidljivo uzrujan gospodar pri tome uzvikne:  »A zašto onda trava nije onakva kakvu sam vidio u vašem vrtu?« Na to stručnjak odgovori: »Bit će bit će, samo vi nastavite raditi sve kao do sada, biti će za pedesetak godina.«

Nije mi nakana da gradonačelnika Hrebaka priličim bahatom i nestrpljivom bogatašu, naprotiv nakana mi je nešto sasvim drugo.  Pratim što se događa u gradu, vidim da gospodin Hrebak nastoji uvesti promjene i unaprijediti Bjelovar. U protekla četiri mjeseca mnogo je aktivnosti pokrenuto, dio projekata daje prve rezultate, prisutan je na svim bitnim događanjima, daje podršku i poduzima inicijative.  Za sada se čini da se drži izbornog slogana »Vratimo Bjelovaru duh pobjednika«. Da se vratim na priču kojom sam počeo ovaj tekst,  najveće prokletstvo novih ideja, nije početi, nego uspješno završiti posao. Najvažnije  je održati tempo, omogućiti da se inicijative pretvore u  projekte koje imaju svoje faze, način provjere i korekcije, uspješnost se ogleda u dvije magične riječi: održivost i sustavnost, da bi takvi projekti uspjeli treba  taktiku odmaknuti od izbornih ciklusa. 

Biti gradonačelnik grada Bjelovara teška je uloga, cilj je stvoriti grad poželjan za život, napredak i ispunjenje svih potreba, počev od sporta, kulture, učinkovite uprave i najvažnije snažne industrije, tj. gospodarstva. Upravo u tom zadnjem segmentu  važno je postići pomake u što kraćem vremenu.  Prema trenutno  važećoj strategiji grada Bjelovara, koju je doduše osmislio tim prethodnog gradonačelnika, smjerovi razvoja Bjelovara kao industrijskog središta vrlo je skromno elaborirana, napisana vrlo općenito i uz labave pokazatelje uspješnosti.  Upravo u tom segmentu želim gradonačelniku Hrebaku, odvažnost i ustrajnost,  jasno iskazivanje planova i smjernica, na način koji će pokazati da tim procesima nastoji upravljati.  Kad govorimo o industriji, stvaranju okruženja za gospodarski rast, to je vrlo mukotrpan posao, puno teži nego bilo kakav infrastrukturni projekt, za kojeg ili imaš ili nemaš novaca. Stvoriti od Bjelovara pobjednika u gospodarstvu, to je izazov. U tom segmentu vrijedi tražiti suradnju i sinergiju svih, od trenutne gradske uprave, oporbe i gospodarstvenika iz grada i okolice. U trenutnoj strategiji grada naglasak je na poljoprivredi i turizmu, istina stidljivo se spominje proizvodnja, no nigdje nije razrađeno u kojem smjeru vrijedi krenuti.  Naravno, nismo u vremenu planske ekonomije u kojem su stizale direktive o otme što i koliko proizvoditi.  Svaki poduzetnik bira svoj put , gradi poslovni model i plan, bori se za poslovne prilike i tržište, (što je  autor ovog teksta mnogo puta iskusio). To nije posao gradonačelnika,  ono što bi pomoglo, svaki dan, svaki trenutak kad je to moguće, isticati da je industrijski razvoj jedina alternativa za Bjelovar, da bi to postigli potrebno je vrijeme. Upravo su to godine s kojima se suočio bogataš iz moje priče. Za kraj završio bih ovaj članak sa nešto modificiranim citatom indijanskog poglavica Seattle koju je izgovorio kao poruku američkom predsjedniku Franklinu Pierceu »Zemlju nismo dobili od svojih predaka već smo je posudili od svojih potomaka.« Isto vrijedi i za grad, nismo ga naslijedili od prethodnika već ga posuđujemo od onih koji dolaze, posuđujemo ga od naše djece. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije ZVONO.eu portala.


Tagovi: ernest meštrović, grad bjelovar, dario hrebak, duh pobjednika

Osnovna pristojnost – temelj dobrih odnosa i izgradnje zajednice

Tehnologija ne vrijedi ako se njome ne znamo koristiti

Hrebak na bazenu s vrtićkom djecom

Gradonačelnik Hrebak najavit će gradski natječaj za najbolju start-up tvrtku

Gradonačelnik Dario Hrebak presjekao vrpcu na otvaranju nove sportske dvorane

Damir Bajs u radnom posjetu Daruvaru

Župan Bajs na radionici o održivom razvoju

Još u srcima svijetli onih 19:14

Kujica Pusa nestala u Kapeli

Kredit novac 100 od garanciju 2.000 eura ima 60.000

Kredit novac 100 od garanciju 2.000 eura ima 60.000

Kredit novac 100 od garanciju 2.000 eura ima 60.000

Kredit novac 100 od garanciju 2.000 eura ima 60.000

možete dobiti iznos od 2000€ ima 600.000.000€

Kombi sletio u šumu, vozač u bolnici

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO