NASLOVNAZVONIMO ZA VASZANIMLJIVOSTI

Petak je 13., pa što onda?

TRISKAIDEKAFOBIJA
Petak je 13., pa što onda?

Poznato sujevjerje da je petak trinaesti nesretan datum (u Italiji je to petak 17, a u hispanskim zemljama četvrtak 13.) nema nikakvu podlogu u stvarnosti

13.10.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 601


Svaki put kad neki mjesec počinje u srijedu, trinaesti u tom mjesecu je petak. To se dogodi najmanje jednom svake godine, obično dvaput, a u nekim godinama i tri puta. Ako baš ne sretnete Jasona Vorheesa u nemoj mračnoj uličici, a to se neće dogoditi jer je on izmišljen lik, nemate nikakvog razloga da se bojite petka trinaestog. On je možda bio nesretan za vitezove templare, koje je francuski kralj Filip IV u listopadu 1307. uhitio na stotine i tako zadao sudbonosni udarac tom nekad moćnom viteškom redu. No, brojnim slavnim osobama nije nimalo smetalo to što su rođeni baš na petak 13., stekli su slavu i napravili sjajnu karijeru, poput velikog kanadskog glumca Christiphera Plummera (poznatog po ulozi kapetana von Trappa u »Moje pjesme moji snovi«). Ili sjajnog američkog epizodnog glumca Stevea Buscemija. A ima još mnogo takvih primjera.

Recimo, sjajnoj glumici Juliji Louis-Dreyfus nije nimalo odmoglo što je rođena na petak trinaesti – sjajna Elaine iz »Seinfelda« i ništa manje uspješna Selina Meier u HBO-ovoj »Podpredsjednici« glumi doslovno iz hobija, jer je jedna od četvoro djece Gerarda Louisa-Dreyfusa, energetskog tajkuna i jednog od najbogatijih Francuza, koji je u trenutku kad je lani umro bio »težak« oko četiri milijarde dolara. A kad smo kod milijardi dolara, spomenimo i blizanke Mary-Kate i Ashley Olsen: rođena na petak 13., a lijepe, slavne i uspješne koliko se samo poželjeti može – zahvaljujući ulozi u seriji »Puna kuća« i dobro uloženom novcu od mladenačke glumačke karijere, stvorile su pravo poslovno carstvo i danas, iako su tek prešle tridesetu, mogu bezbrižno uživati u životu na visokoj nozi.

Tagovi: petak trinaesti, jason vorhees, templari, filip iv, triskaidekafobija

O izradi Programa za mlade u Velikoj vijećnici

Antun Ibriks – 40 godina brinuo o estetskom identitetu Prve osnovne

Jura odvozio svoju zadnju utrku i »objesio volan o klin«

Nakon češkog, uče se i mađarski, albanski....

Advent u Babotoku

Besplatna edukacija za sadašnje i buduće poduzetnice

Gradonačelnik Hrebak objavio stanje gradskog računa

Lidl neće raditi tri dana – Badnjak, Božić i Štefanje

Ostajte ovdje

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Neoprezna vozačica oborila starca na Lebovićevom šetalištu

Bjelovarčanin Saša Tklačević, prvi pobjednik Big Brothera, postao švedski poduzetnik

Kolindu Grabar-Kitarović dočekali gradonačelnik Hrebak i župan Bajs sa suradnicima

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO