NASLOVNAŠKOLSKO ZVONO

Cjeloživotno učenje – cjelodnevni dramski odgoj

OSAM RADIONICA
Cjeloživotno učenje – cjelodnevni dramski odgoj

U organizaciji Komercijalne i trgovačke škole te Vijeća nastavnika hrvatskog jezika BBŽ Dan dramskog odgoja održan je u Bjelovarskom kazalištu

11.10.2017. PIŠE: Nikolina Marinić FOTO: Nikolina Marinić PREGLEDA: 996


BJELOVAR U Bjelovarskom kazalištu je 2. listopada 2017. održan Dan dramskog odgoja u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja. Organizatori su Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar i Županijsko stručno vijeće nastavnika Hrvatskog jezika Bjelovarsko-bilogorske županije s voditeljicom Nikolinom Marinić. Stručni skup je trajao od 8.30 ujutro do 21.00 navečer.

U osam radionica je sudjelovalo preko 120 vrlo motiviranih i zaigranih učenika, odgajatelja, učitelja, stručnih suradnika i nastavnika iz Bjelovara, ali i iz ostalih mjesta i gradova naše županije i susjednih županija. Voditelji radionica bili su dramski i glumački pedagozi, uglavnom postdiplomanti prve generacije specijalističkog studija Dramske pedagogije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.Na radionici učiteljice mentorice i dramske pedagoginje iz Osnovne škole Trnsko, Dorotee Buntak, poigrali su se Orffovim instrumentarijem i načinima kako od zvukova i ritma doći do igre, ispričati priču ili predstavu začiniti zvukovima.

Dramske tehnike koje potiču čitanje, razgovaranje, govorenje i slušanje sudionici su isprobavali na radionici Nikoline Marinić, profesorice savjetnice i dramske pedagoginje iz bjelovarske Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar. Okušali su se u nekoliko dramskih metoda i tehnika i dobro se zabavili uz bajku Šuma Striborova te naučili kako književni i neknjiževni tekst približiti djeci i mladima.Učiteljica savjetnica i dramska pedagoginja iz 3. osnovne škole Bjelovar, Suzana Turković, govorila je o vođenju dramske grupe po mjeri svakog djeteta. Sudionici su se upoznali s planiranjem rada dramske grupe, strukturom nastavnog sata i poigrali različite dramske igre.

Garešničanin s privremenim boravkom u Pečuhu, Dejan Fajfer, glumac i klaun, održao je klaunovsku radionicu gdje su se sudionici uz mnogo smijeha upoznali s klaunovskim tehnikama nastupanja.

Marin Bukvić, učitelj, glumac, dramski i glumački pedagog, održao je radionicu Glumačke tehnike u dramskom radu. Svoje bogato iskustvo poznavanja svjetskih glumačkih tehnika prilagodio je polaznicima i pokazao im kako da ih oni prilagode radu s djecom i mladima.Profesorica mentorica i dramska pedagoginja iz Gimnazije Sesvete, Željka Župan Vuksan, nastavnike i učitelje upoznala je s novim metodama poučavanja temeljenim na suradničkom i iskustvenom učenju koje i sama provodi u svom radu.

Glumica, profesorica i dramska pedagoginja Ana Takač sudionike je provela kroz načine opuštanja i pripremu za javni nastup. Neobičnim i svježim pristupom opustila je sudionike i ukazala im na načine osnaživanja pri stresnim situacijama prije javnog nastupanja.

Iz Novog Marofa je na Dan dramskog odgoja stigao i Tibor Martan, pedagog i diplomirani etnolog, koji nam je omogućio druženje s groficom Lujzom Erdődy u kratkom igrokazu kojega su izveli mali i veliki volonteri. Društvo iz Novog Marofa počastilo je sudionike karakterističnim poslasticama iz doba grofice Lujze koje su višestruko nagrađivane na različitim manifestacijama, a zatim su pokazali kako se izrađuje kinč – tradicijski ukras od krep-papira.Dramski odgoj u svijetu postoji već tridesetak godina i uključen je i priznat kao dio sustava obrazovanja u većinu europskih, američkih i australskih kurikuluma. Kao nastavni predmet je kao redovni ili kao izborni predmet implementiran u školski kurikulum od prvog razreda osnovne škole pa do završnog razreda srednje škole u svim državama Europe (osim u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj), a kao metoda rada provodi se u svim nastavnim predmetima jer potiče vještine koje su važne u suvremenom učenju i poučavanju: razvija samopouzdanje kod djece i mladih, pomaže kod koncentracije, razvija govor i komunikacijske vještine , ohrabruje suradnju i timski rad, ali poštuje i potiče individualizaciju, pomaže djeci da na siguran način razumijevaju svijet oko sebe, daje modele rješavanja problema, razvija emocionalnu inteligenciju, pomaže u fizičkom i psihičkom razvoju djece i mladih, razvija kritičko mišljenje i kreativno mišljenje, njeguje prijateljstvo i dobre odnose.

Radi svih navedenih razloga nije niti neobično što je stručni skup bio toliko uspješan budući da i naši odgajatelji, učitelji i nastavnici vrijedno rade na osobnom stručnom usavršavanju kako bi u svoju nastavnu praksu uveli nove metode rada koje bi djeci i mladima pomogle u učenju. Dramski odgoj svakako odgovara na sve zahtjeve i izazove s kojima se susreću.Tagovi: dan dramskog odgoja, komercijalna i trgovačka školam, vijeća nastavnika hrvatskog jezika bbž, radionice

Mali folkloraši dijelili svoje pisanice

Volonteri na radionicama preko ferija okupili mnogo mladih

Pedagozi na radionici o kulturi demokracije, izbjeglicama u našim školama i stresu

»Vilenjačka radionica« na paviljonu

Obrtnicima, OPG-ima i poduzetnicima besplatni štandovi oko paviljona

Pripreme za ulazak u 2.ligu u punom su jeku

Rezultati petog košarkaškog turnira M-11

Veliki interes prosvjetara za predavanje o održavanju discipline u razredu

ŽOK Bjelovar II – ŽOK Vrbovec II 3:1

Vedea-ne pentru problemele financiare

Vedea-ne pentru problemele financiare

Vedea-ne pentru problemele financiare

Vedea-ne pentru problemele financiare

nude kredite između posebice

Ubojici sina 30 dana istražnog pritvora

Kombi sletio u šumu, vozač u bolnici

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO