U samo tri mjeseca odobreni su nam projekti vrijedni 250 milijuna kuna!

NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

FOTO: Štefan Brajković

ŽUPAN BAJS O IZGRADNJI NOVE BOLNICE, NOVIM ULAGANJIMA GOSPODARSTVENIKA, ZAHTJEVIMA S KOJIMA KREĆE PRED VLADU I DRUGIM TEMAMA

U samo tri mjeseca odobreni su nam projekti vrijedni 250 milijuna kuna!

Nakon potpisivanja ugovora, očekuje nas izmjena projekta. Do proljeća bi građevinska dozvola trebala biti gotova, nakon čega slijedi međunarodni natječaj za izgradnju nove bolnice vrijedan 160 milijuna kuna. Početak izgradnje očekujemo tijekom idućeg ljeta.

9.10.2017. 08:58 | Zvono PREGLEDA: 911

Potpisivanjem službene dokumentacije u Ministarstvu zdravlja trebala bi se i službeno početi kraju privoditi priča o izgradnji nove bjelovarske bolnice. Jedan od najnajavljivanijih, ali i najosporovanijih županijskih projekata dobio je »zeleno« svjetlo nadležnih službi i odobrenje za 70 milijuna kuna, dok će ostatak sredstava do potrebnih 160 milijuna biti osiguran kreditom. No, to nije jedini projekt čijoj realizaciji bismo trebali svjedočiti u nadolazećem razdoblju. Zbog čega će sve ova jesen i iduća godina biti zanimljive, u razgovoru za Bjelovarac otkriva Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Ovaj tjedan s resornim ministarstvom konačno se potpisuje ugovor o realizaciji izgradnje nove zgrade bolnice u Bjelovaru. Koji konkretni potezi slijede nakon toga, kad možemo očekivati »prvu lopatu«?

Točno je, predstavnici Opće bolnice Bjelovar, zajedno s nama iz Bjelovarsko-bilogorske županije i Regionalne razvojne agencije, pozvani su u resorno ministarstvo kako bismo potpisali ugovore kojima nam se odobravaju sredstva za izgradnju bolnice temeljem dva natječaja, vrijedna ukupno 70 milijuna kuna. Drago mi je što je naš zahtjev u cijelosti prihvaćen, čime smo postali jedna od svega nekoliko hrvatskih bolnica kojima je pošlo za rukom ostvariti pravo na maksimalan iznos putem dva natječaja. Nakon potpisivanja ugovora, očekuju nas izmjene i dopune građevinske dozvole, što ne bi trebalo potrajati dugo, s obzirom da je već idejno rješenje bilo iznimno detaljno. Do proljeća bi građevinska dozvola trebala biti gotova, nakon čega slijedi međunarodni natječaj za izgradnju vrijedan 160 milijuna kuna, koliko iznosi ukupna vrijednost ovoga projekta. Za pretpostaviti je kako će postupak vezan uz natječaj potrajati oko tri mjeseca, no ako sve bude išlo prema planu, izgradnja bolnice počet će tijekom idućeg ljeta.

Mnogi nisu vjerovali da će do ovoga doći, jeste li osobno ikada posumnjali u to?

Kad smo krenuli u ovu priču, nismo imali niti gotov projekt, niti zatvorenu financijsku konstrukciju, samo potrebu i obvezu da građanima naše županije osiguramo adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Nakon što su stručnjaci potvrdili da nema nikakva smisla proširivati postojeće bolničke zgrade i dorađivati bolnički kompleks paviljonskog tipa, bilo je jasno da moramo graditi novu bolnicu. Nije bilo nimalo lako, samo je otkup zemljišta trajao tri godine. Vidjelo se i za posljednje predizborne kampanje da je bilo puno onih koji su sumnjali u realizaciju ovog projekta, slušali smo optužbe da smo zakasnili s prijavom projekta, da nam neće biti odobrena sredstva, da nismo u stanju privesti ovu priču kraju. Sumnja u projekt i osporavanje dolazili su od strane današnje oporbe, HDZ-a s partnerima, ali nadležna ministarstva, Vlada RH i Europska unija projekt su ipak odobrili. Osobno nisam sumnjao u to. Potpisivanjem ovog ugovora pokazalo se da sam bio u pravu. Ponavljam, ovo ne znači samo izgradnju jedne nove zgrade, već se iza ove priče krije veći zdravstveni standard koji stanovnici naše županije zaslužuju.

Daljnja ulaganja u zdravstvo najavili ste neki dan na sastanku s predstavnicima Županijske gospodarske i Obrtničke komore BBŽ. Na što ste točno mislili?

U ovom smo si mandatu zadali važan zadatak, dovesti u red primarnu zdravstvenu zaštitu. Već smo uredili ambulante diljem županije, a u europskoj blagajni smo osigurali dodatna sredstva za njihovo opremanje. Tako će ovih dana svaki liječnik obiteljske medicine u županiji dobiti u prosjeku 110 tisuća kuna vrijednu medicinsku opremu. To će pacijentima omogućiti da neke pretrage, zbog kojih sada moraju putovati u gradove, obave u svome mjestu. Naš sljedeći korak je detaljna obnova Domova zdravlja u Čazmi, Daruvaru, Garešnici i Grubišnom Polju, u što će biti uloženo oko šest milijuna kuna. Osim toga, krenuli smo i u nabavku dijela medicinske opreme i za te Domove zdravlja, kako bi i ondje pacijenti mogli obaviti određene specijalističke preglede, umjesto da putuju u veća mjesta. Kad je riječ o građevinskim radovima, putem Gospodarske i Obrtničke komore željeli smo lokalne gospodarstvenike upoznati s nadolazećim natječajima, kako bismo ih potaknuli da se jave na njih. Vjerujemo da mogu odraditi taj posao, potvrda za to je svakako i bazen u Velikom Grđevcu koji su također izgradile domaće firme, u roku i vrlo kvalitetno. Inače, kad govorimo o zdravstvu, svakako valja napomenuti kako ćemo u proračun za 2018. godinu uvrstiti i mjere kojima ćemo nastojati zadržati mlade liječnike u našem kraju te privući nove.

Kad možemo očekivati početak obnove školskih objekata na području BBŽ?

U ovom trenutku imamo osiguranih 27 milijuna kuna za obnovu 11 školskih objekata na području Bjelovarsko-bilogorske županije, uglavnom iz EU fondova. Tijekom iduća dva mjeseca trebali bi biti raspisani svi natječaji. Riječ je o najvećem projektu ulaganja u školstvu u našoj županiji nakon izgradnje srednjoškolskog centra u Bjelovaru. I ovdje vidimo priliku za naše domaće građevince i nadam se da će je oni iskoristiti.

Kako stojimo s drugim projektima? Koliko ih je trenutno kandidirano na natječaje za domaće i strane fondove i što možemo očekivati do kraja ove godine?

U posljednja tri mjeseca odobren nam je niz projekata vrijednih gotovo 250 milijuna kuna. Na početku ovog mandata tako svjedočimo potpuno drugačijoj slici od one koju smo gledali prije nešto više od četiri godine, na početku prošlog mandata, kada je Županiji odobren tek jedan europski projekt. Kad govorimo o novima, najveći dio odnosi se na projekte u građevini, ali tu su i drugi važni i vrijedni programi, poput asistenata u nastavi i dr. Neki su već u tijeku, a neke tek trebamo pokrenuti, pazeći pritom da zadovoljimo vrlo stroge kriterije Europske unije. Doduše, nikad nismo imali problema s provedbom nekih od ranijih projekata, pa vjerujem da ih neće biti niti u budućnosti. Osim programa koji su nam odobreni, već pripremamo čitav niz novih. Najveći, koji bi na nacionalnoj razini trebao biti "težak" oko pola milijarde kuna, odnosi se na energetsko opremanje zgrada u školstvu, zdravstvu i drugim područjima. Na tom projektu radimo već tri mjeseca i vjerujem da ćemo ga uspješno privesti kraju. Na odobrenje nekih projekata još uvijek pak čekamo, poput projekta "Zaželi" koji provodimo u suradnji s našim gradovima i općinama, a putem kojeg bismo trebali zaposliti čitav niz žena starijih od 50 godina. Samo taj projekt vrijedan je 10 milijuna kuna. Ovom prilikom moram zahvaliti svima koji su na bilo koji način sudjelovali u izradi spomenutih projekata. Zahvaljujući njima, uspjeli smo opet pokrenuti županiju.

U stalnom ste kontaktu s lokalnim gospodarstvenicima. Kako oni »dišu«? Ima li naznaka novih investicija na području županije, kako im Županija u tome može pomoći?

U našoj smo županiji posljednjih nekoliko godina svjedočili velikom investicijskom ciklusu, ovdje je uloženo preko milijardu kuna. Kad je, primjerice, riječ o ulaganjima u drvni sektor, zabilježili smo najveće investicije u Hrvatskoj. Ako je suditi prema dinamici izdavanja građevinskih dozvola, možemo očekivati nastavak tog trenda. Štoviše, predviđene investicije uvelike nadmašuju dosadašnja ulaganja. Osim na bjelovarskom području, nova ulaganja nas očekuju i u drugim dijelovima županije. Naša je dužnost potencijalnim ulagačima olakšati poslovanje. I tu dolazimo do našeg najvećeg problema – prometnica. Pomak na bolje je učinjen izgradnjom pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec koja je pokrenuta na našu inicijativu i na kojoj smo inzistirali, a koja bi trebala biti dovršena do kraja godine te puštena u promet do ožujka iduće godine. No, time smo riješili samo dio problema. Ono što mi želimo jest i dolazak brze ceste do Bjelovara, i to isključivo u punom profilu. Ideja o cesti sa samo dvije trake je loša i nema goreg načina da se na takvom projektu nastoji štedjeti novac. Pritom valja imati na umu kako niti jedna brza cesta s dva traka u Hrvatskoj nije naknadno dograđena u cestu sa četiri traka. Koliko je ovaj projekt važan za Bjelovarsko-bilogorsku županije svjedoči i podatak Agencije za konkurentnost koja je potvrdila kako sredine koje nisu povezane brzom cestom, nisu zanimljive investitorima.

Nakon lokalnih izbora i osvajanja petog mandata na čelu Županije niste se puno odmarali...

Moram zahvaliti biračima na ukazanom povjerenju svih ovih godina, nadam se da ću ga uspjeti opravdati i u budućnosti. Pet puta biti biran za župana je velika obveza i odgovornost i, zajedno sa svojim suradnicima, dat ću sve od sebe da realiziramo brojne projekte za dobro svih stanovnika naše županije. Doduše, to često ne ovisi samo o nama, ali na nama je da ne odustajemo, da inzistiramo na odgovorima, realizaciji projekata i boljitku županije.

Nedavno ste osnovali vlastitu stranku Damir Bajs Nezavisna lista . Je li vam to pomoglo ili odmoglo u posljednjoj političkoj utakmici?

Procijenite sami. Stranka je imala svoje liste u svim gradovima i većini općina, ostvarivši posvuda jako dobre rezultate. U većini jedinica lokalne samouprave imamo svoje vijećnike, u Županijskoj skupštini, svim gradovima i nizu općina, što nas čini drugom političkom snagom u županiji. Pritom je važno napomenuti kako većina ljudi s moje liste nikada prije nije bila u nekoj drugoj političkoj stranci, niti je to, naravno, bio uvjet za suradnju. Mnogi od njih nisu se učlanili niti u moju stranku. To nije uobičajeno, ali to je bila naša prednost. Ti su ljudi prepoznati u svojim sredinama, što potvrđuju i izborni rezultati koje su ostvarili. S istom politikom planiramo nastaviti i u budućnosti.

Prošlog tjedna ste bili domaćin kolegama županima iz četiri županije sjeverozapadne Hrvatske, pri čemu ste Vladi i premijeru uputili poprilično oštru poruku o tome kako je dosta šikaniranja ovog dijela Hrvatske...

Riječ je o županijama s kojima nas vežu slični ciljevi pa trebamo imati i zajednički nastup i suradnju. Na sljedećem sastanku bismo trebali potpisati i službeni sporazum o suradnji, a potom zajednički nastupiti prema Vladi RH. Naime, Vlada je nedavno osnovala Savjet za Slavoniju koji za cilj ima da Vlada, u suradnji s tamošnjim županijama, pokrene i osmisli EU projekte vrijedne oko 2 milijarde eura. To znači direktnu suradnju županija s Hrvatskim cestama, Hrvatskim vodama i drugim državnim institucijama. Da netko krivo ne shvati, mi nemamo ništa protiv te inicijative i svjesni smo da je Slavoniji pomoć potrebna. Međutim, vjerujemo da je isti pristup nužan i prema drugim dijelovima Hrvatske. Bjelovarsko-bilogorska županija je najbolji primjer za to. Naime, ovdje posljednjih 25 godina država nije realizirala niti jedan svoj projekt. Situacija je slična i u drugim županijama sjeverozapadne Hrvatske, zbog čega smo od Vlade odučili zatražiti Savjet za ovaj dio zemlje. 700 tisuća ovdašnjih stanovnika to zaslužuje.


Tagovi: damir bajs, bjelovarsko-bilogorska županija, bolnica, projekti, eu fondovi

Damir Bajs u Krapini na sastanku četvorice župana
Župan Bajs na konferenciji o projektu »Postani društveni poduzetnik«
Župan Bajs na radnom sastanku o likovnoj koloniji
Bjelovar od države dobio 7 hektara zemljišta za stadion i školu
Bajs potpisao sporazum o sufinanciranju Obrtničke komore
Damir Bajs primio školske sportaše
Damir Bajs s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek
Damir Bajs na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Dežanovcu
Damir Bajs ispratio učenike na terensku nastavu »Putevima branitelja«
Bajs predstavio nove mjere za poticanje gospodarstva u 2018.
Bajs u Staroj Diklenici: »Imamo najpovoljniju kreditnu liniju za sjetvu u cijeloj Hrvatskoj«
Župan Bajs kao izaslanik predsjednice na komemoraciji u Donjim Mostima
U Gudovcu otvoren 21. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam
Tri milijuna kuna kroz tri godine za liječnike i medicinsko osoblje u bolnicama i domovima zdravlja
Bajs, Hrebak i Posavac najavili 21. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam
Bajs potpisao nove ugovore o stipendijama
Uz Bajsovu podršku tri škole kreću u novi sustav obrazovanja
Bajs na sjednici Odbora za branitelje
Župan Bajs o Programu za mlade
Župan Damir Bajs primio osnovce iz Rovišća
NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1
Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva
Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru
Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća
Grupa San & Vuco u Novoj Rači
Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila
Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna
Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida
Poginuo motorist u blizini Đurđevca
Zračna dostava kave – dronom – na gradilištu u Grubišnom Polju
Uspješan nastup Mire Gavrana u Gradskom muzeju Bjelovar
Auto udario dvije curice u Štefanju
Omegi deset odličja u Zaprešiću
Bjelovarčanin Mario krenuo put Zagreba s biljkom konoplje

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1

.

Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva

.

Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru

.

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

.

Grupa San & Vuco u Novoj Rači

.

Damir Bajs u Krapini na sastanku četvorice župana

.

Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila

.

Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna

Auto udario dvije curice u Štefanju

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

Bjelovar od države dobio 7 hektara zemljišta za stadion i školu

Zračna dostava kave – dronom – na gradilištu u Grubišnom Polju

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Što mislite o potezu Darija Hrebaka s uvođenjem stimulacije do 1000 kn za gradske zaposlenike?

Bacanje para u ovoj krizi

To on svojima daje i kapom i šakom

Pa već dobivaju plaću, to bi im trebalo biti dosta

Da, ali ako budu radili bolje nego dosad

Kad dođem na gradski šalter sve obavim za manje od 20 min, zaslužuju te novce

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE