NASLOVNANA SVA ZVONAZNANOST I TEHNO

U hotelu »Central« organiziran znanstveni skup na temu obrazovanja

INTERDISCIPLINARNA PERSPEKTIVA OBRAZOVANJA
U hotelu »Central« organiziran znanstveni skup na temu obrazovanja

Skup su organizirali bjelovarski Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a suorganizator je bila Bjelovarsko-bilogorska županija

08.10.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 962


BJELOVAR Župan Bajs sa suradnicima je, u ime Bjelovarsko-bilogorske županije koja je bila suorganizator, prisustvovao znanstvenom skupu održanom 28. rujna u hotelu »Central«. Tema skupa, koji su organizirali HAZU, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru. bila je »Odgoj i obrazovanje interdisciplinarne perspektive«.

Tako su organizatori pripremili brojna izlaganja o odgoju i obrazovanju iz interdisciplinarne perspektive istaknutih akademika i profesora, a samo neke od tema bile su: Društveni kontekst obrazovanja, Odgoj obrazovanje i psihološka (ne)otpornost djece, Interdisciplinarne perspektive prirodoslovnih predmeta u odgoju i obrazovanju, Obiteljski opći i religiozni odgoj i ostali sudionici u odgoju djece.– Ovo nije prvi put da se Zavod u Bjelovaru bavi ovim važnim društvenim problemom. Tako je već 2009. godine organizirao znanstveno savjetovanje „Bjelovarsko-bilogorska županija razvoj temeljen na znanju“ čijoj su koncepciji podlogu dali pravni dokumenti HAZU i to Deklaracija o znanju iz 2002., te Hrvatska temeljena na znanju i primjeni znanja iz 2004. U javnosti se ponekad postavlja pitanje je li problem odgoja i obrazovanja samo političko pitanje ili ima svoju izraženiju društvenu konotaciju. Na to pitanje odgovor daje akademik Ivan Cifrić koji polazi od toga da to nije politički problem, već da je riječ je o sociokulturnom problemu, dakle problemu, cjelovitog razvoja svakog društva. Zbog spoznaje o društvenoj važnosti odgoja i obrazovanja, učinjen je velik napor u pripremi ovog znanstvenog skupa koji će toj temi pristupiti iz interdisciplinarne perspektive i to s filozofskog, sociološkog psihološkog, pedagoškog te religijskog motrišta – pojasnio je prof.dr.sc. Slobodan Kaštela, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru.– Interdisciplinarne perspektive doprinose sveopćoj raspravi o predloženim promjenama odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Želimo afirmativno utjecati da se dogodi ono što je napravljeno u razvijenim europskim zemljama još prije 30 godina, tako da se sustav promijeni, postane atraktivniji, prilagodljiviji za našu djecu, te da oni doista uče za život i da se mogu prilagoditi životu. Mi smo još 2002. godine imali rješenja o kojima se danas govori, poput promjene školskog sustava, kurikulumu, te o svim drugim uvjetima – rekao je prof.dr.sc. Vladimir Strugar– Ova tema je uvijek aktualna, jer obrazovanje i odgoj uvijek mora biti u fokusu javnosti i politike. Bjelovarsko-bilogorska županija je osnivač osnovnih i srednjih škola, a moj posao je osiguram uvjete za ravnatelje, profesore, nastavnike i u konačnici učenike. U materijalnim uvjetima na kojima trenutno radimo, napravit ćemo pomak. Mi želimo i graditi škole, ali to ne možemo bez potpore Vlade. Također, ulažemo i u Centar izvrsnosti, u učenike i profesore, odnosno u znanje, što je ključno. Kada govorimo o odgoju i obrazovanju, mislim da je dobro što je u fokusu politike i javnosti, jer društvo smatra da je to bitno i iz toga će proizaći dobro rješenje, odnosno dobre promjene, a ovaj skup vezan je upravo uz stanje kakvo trenutno jest, te uz promjene – naglasio je župan Damir Bajs na otvorenju znanstvenog skupa.

Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, hazu, vladimir strugar, znanstveni skup, odgoj, obrazovanje

Župan Bajs i ravnatelj dr. Alouch o Općoj Bolnici Bjelovar

Župan Damir Bajs u tradicionalnom lovu

Obilježena deseta obljetnica smrti Ante Rade

Damir Bajs o još jednoj godini na čelu županije

Bjelovarskoj bolnici dodatna sredstva

Jutros smrtno stradao biciklist

Ornela Malogorski nova je predsjednica Ogranka HPKZ

Učenici volontirali za vrijeme praznika

Predgrupa Iron maidena u Zagrebu bit će Tremonti

Nudimo kredit novac Finansijski gotovine ovdje

Nudimo kredit novac Finansijski gotovine ovdje

Kredit Ponuda @ 3 Kamatna Stopa

ponuda kredita između posebno i tvrtke

ponuda kredita između posebno i tvrtke

Jutros smrtno stradao biciklist

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO