NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Pet župana okupilo se u Bjelovaru

SJEVER-SJEVEROZAPAD
Pet župana okupilo se u Bjelovaru

Na sastanku domaćina Damira Bajsa s Čačićem, Posavecom, Korenom i Kolarom dogovoreno je da se Vladi predloži osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku

08.10.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 615


BJELOVAR Pet županija kojima su na ćelu Damir Bajs, Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren i Željko Kolar trebaju se zajednički boriti za zajedničke interese regije, te su stoga u srijedu 27. rujna 2017., nakon zajedničkog sastanka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kojemu je domaćin bio župan Damir Bajs, njih petorica uputili zajednički prijedlog Vladi Republike Hrvatske o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku.

Suradnja pet županija na projektima i temama od zajedničke važnosti, među kojima su i širokopojasni pristup internetu, cestogradnja, ekologija i zdravstvo, bile su glavne teme o kojima su na zajedničkom sastanku razgovarali župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.– Jedna od tema ovog sastanka bila je uža suradnja naših pet županija i mi trebamo raditi kroz povezanost, a ta povezanost treba biti povijesna, kulturna, gospodarska i socijalna. Tri županije već imaju svoj Sporazum o suradnji, a temeljem dogovora Koprivničko-križevačka i naša, Bjelovarsko-bilogorska županija, pridružit će se tom Sporazumu. Tako će ta suradnja  dobiti i institucionalni okvir, a u suradnju će ući i sve institucije koje su pod Županijom. Ta suradnja bit će redovita, zasnivat će se na konkretnim projektima i vjerujem da će doprinijeti ukupnosti naše pozicije i prema onima kojima se obraćamo, a to su organi Europske unije i Vlada Republike Hrvatske. Mi smo se dogovorili da ćemo zajednički potpisati prijedlog Vladi Republike Hrvatske da Vlada temeljem odluke koja već postoji za Slavonija, Baranju i Srijem, predloži osnivanje savjeta koji bi omogućio da sjeverozapadna i središnja Hrvatska dobije mogućnost za koordinaciju provjere i praćenja europskih strukturnih i investicijskih fondova. Mi želimo da vlada, zajedno s nama i za nas, radi projekte za ovaj kraj Hrvatske. Također, izrekao bih svoje zadovoljstvo što smo se našli u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i što smo postigli značajne pomake u suradnji. S jedne strane napravit ćemo dopunu u suradnji na institucionalnoj bazi, a isto tako postavit ćemo zahtjeve prema Vladi i da se temeljem dobrih iskustava naprave projekti za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku. Iza tog se kriju projekti bitni za 660 tisuća stanovnika. Ova suradnja je temeljena na interesima ljudi našeg kraja, jer župani zastupaju svoje županije i to što smo iz različitih političkih opcija, nas ne sprječava, već dapače, omogućava nam bolju suradnju. Suradnja mora biti na nivou zajedničkih interesa i to zasigurno imamo – istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.Na sastanku se tako razgovaralo i o širokopojasnom Internetu, temi koja je važna ne samo za pet županija, nego i cijelu Hrvatsku. Župani su ujedno uputili i prijedlog Vladi da se u Hrvatskoj kao najniža granica za širokopojasni pristup internetu postavi 100 megabita u sekundi, umjesto sadašnjih 30 megabita u sekundi.

– Mišljenje Varaždinske županije, ali i svih pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske jest da je granica za pristup internetu od 30 megabita u sekundi postavljena prenisko i neambiciozno. Zbog toga ne možemo postići bitan iskorak u razvoju te kvalitetu širokopojasne infrastrukture i usluga u županiji i državi. Upoznati smo s posljedicama koje to može imati na razvoj gospodarstva, a posebno je važno za zadržavanje stanovnika u ruralnom prostoru. Širokopojasni internet je, po tržišnoj logici, neupitan u urbanim sredinama, ali i u ruralnima. Ovo je jedna od rijetkih tema za koju ovlasti imaju županije, pa je naša odgovornost da građanima omogućimo brzi pristup internetu – naglasio je župan Čačić.Župan Koren je istaknuo pitanje Podravske magistrale, koja je izostavljena iz prioriteta iz Strategije prometnog razvoja RH, kao jednu od važnih zajedničkih tema, baš kao što je i gospodarenje otpadom.

– Sami pojedinačno nismo neka snaga, ali kad nas je pet župana, to je pet puta veća snaga i na vrijeme smo shvatili nužnost ovakve suradnje. Na ovaj način možemo kvalitetnije iznijeti probleme i rješavati ih. Pitanje gospodarenja otpada je jedno od gorućih pitanja Republike Hrvatske. Sjeverozapadna regija napravila je jedan velik iskorak i posao, koji garantira da će uspjeti zadovoljiti rokove Europske unije, a da je Bjelovarsko-bilogorska županija u kombinaciji s nama, ali otom potom. To je trenutno nešto najznačanije za mene jer se regionalni centar, koji pokriva četiri županije, razvija kao koncept na području Koprivničko-križevačke županije. Aktivno ćemo progovarati i o prometnoj problematici, jer nismo zadovoljni da su neki prometni pravci izbačeni iz prioriteta Republike Hrvatske. Mi ćemo postići zajedničke stavove gdje ćemo nastupiti prema Vladi. Vjerujem da će ovaj savez uroditi plodom, jer ovako kada nastupamo zajedno, mislim da to nitko ne može promatrati nezainteresirano – istaknuo je župan Koren.Suradnju na području zdravstva izdvojio je pak župan Posavec i napomenuo da je prijedlog da bolnice u svakoj od županija razvijaju svoj centar izvrsnosti kako građani ne bi trošili novac na odlazak u Zagreb.

– Razvoj Republike Hrvatske, u suštini ide odozdo, a ne odozgo. Mi smo tu da osmišljavamo projekte, odnosno da ih predlažemo za dobrobit naših građana. Mi smo predložili mnogo tema i sve ćemo ih rješavati zajedno. Razvijat ćemo zdravstveni sustav da svaka županijska bolnica radi na svom centru izvrsnosti, kako naši građani ne bi trebali trošiti puno novaca za odlazak u Zagreb. Također, turizam nam je isto zajednička tema, jer je kontinentalni turizam zanemaren od Vlade, a mi imamo puno potencijala za razvoj turizma. Naravno, tu je i korištenje europskih fondova, jer ako je itko pokazao da se novci mogu povući, to su upravo Županije i njihove razvojne agencije, stoga i ovdje imamo potencijala. Sastajat ćemo se na mjesečnoj razini i vjerujem da će to imati velik utjecaj za realizaciju naših projekata – rekao je župan Posavec.Župan Kolar je pak napomenuo da petorica župana očekuju poziv na sastanak u Vladi, od koje očekuju jednaku brigu o stanovnicima cijele Hrvatske.

– Zbog ravnomjernog razvoja Hrvatske smatramo da bi Vlada trebala voditi jednaku brigu o svim dijelovima Hrvatske. Mi podržavamo projekt Slavonija, ali isto smatramo da su naše potrebe izražene kroz komunalnu infrastrukturu, ceste i slično, stoga smatramo da bi Vlada trebala napraviti takav projekt za područje cijele Republike Hrvatske. Tražimo od Vlade da nakon donošenja proračuna za 2018. godinu sjedne zajedno sa županima i da razgovara o financijskoj omotnici koja nam slijedi 2021. – 2027. Imamo svijetli primjer Poljske, gdje 50% od financijske omotnice odlučuje regionalna samouprava. Pokazalo se da sve funkcije koje su iz državne uprave prebačene na regionalnu samoupravu, da smo brži i učinkovitiji. Mi ćemo danas poslati pismo premijeru i Vladi, nakon čega očekujemo da nas pozove na sastanak i da nam se pismeno očituje. Mi smo ovdje izabrani da vodimo brigu o svojoj županiji i da stvorimo što bolje uvjete za naše stanovnike, kako nam mladi više ne bi odlazili. To je ključna poruka za Vladu“, naglasio je župan Kolar.

Sljedeći sastanak petorice župana bit će održan u Varaždinu, za kada je najavljeno službeno potpisivanje Sporazuma o suradnji Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, sjever-sjeverozapad

Župan Bajs predao pet novih vozila Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije

Bajs: Okrugli stol o Zapadnoj Slavoniji u Domovinskom ratu utvrdit će činjenice

Zamjenica župana primila vodstvo Društva esperantista

Obilježena godišnjica smrti istaknutog političara Stanislava Pavića

Župan Bajs i ravnatelj dr. Alouch o Općoj Bolnici Bjelovar

ŽRK Bjelovar – ŽRK Pitomača 40:30

U bjelovarskoj knjižnici možete posuditi i računalo

Gradonačelnik Hrebak predstavio projekt Bjelovar – Grad bez papira

Iz MUP-a najavljuju pojačani nadzor u prometu

Nudimo brze kredite

Nudimo brze kredite

Nudimo brze kredite

Nudimo brze kredite

Nudimo brze kredite

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO