NASLOVNANA SVA ZVONAZNANOST I TEHNO

Ivica Puljak zaintrigirao bjelovarsku publiku

TJEDAN DOŽIVOTNOG UČENJA – PREDAVANJE »ODAKLE SMO? TKO SMO? KAMO IDEMO?«
Ivica Puljak zaintrigirao bjelovarsku publiku

Ovaj eminentni fizičar svjetskog glasa redoviti je profesor na FESB-u. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu. Autor je više od 300 znanstvenih radova i prezentacija na znanstvenim skupovima, a aktivno se bavi popularizacijom i promocijom znanosti.

08.10.2017. PIŠE: Ornela Malogorski FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 987


BJELOVAR Petak navečer, početak vikenda, a multimedijska dvorana Gradskog muzeja Bjelovar je bila ispunjena do zadnjeg mjesta. Predavanje pod naslovom »Odakle smo? Tko smo? Kamo idemo?« koje je održao prof. dr.sc. Ivica Puljak zaintrigirao je Bjelovarčanke i Bjelovarčane.

Ovaj eminentni fizičar svjetskog glasa redoviti je profesor na FESB-u. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu. Član je CMS kolaboracije od 1994. godine, gdje je koordinirao rad od oko stotinjak fizičara iz cijeloga svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom. Autor je više od 300 znanstvenih radova i prezentacija na znanstvenim skupovima, a aktivno se bavi popularizacijom i promocijom znanosti.

Dotaknuo se brojnih zanimljivih pitanja na rješavanju kojih danas intenzivno rade znanstvenici. Znamo da se sve što vidimo oko nas sastoji od atoma, a onda nam se nameće pitanje što mi to vidimo i od čega se sastoji svemir? Što još znamo, a što pretpostavljamo? Od čega je izgrađen svemir? Kako oplođeno jaje postane ljudsko biće? Je li vrijeme iluzija? Jesmo li svi zvijezde? Saznali smo puno toga i o nama samima, ali i o svemiru, njegovim počecima, sastavu i budućnosti. Sve je bilo popraćeno vrlo slikovitim slajdovima, a Puljkov dinamični i duhoviti način predavanja, s gomilom najnovijih znanstvenih činjenica i dubokih spoznaja oduševio je prisutne koji su »u dahu« odslušali predavanje, a nakon predavanja postavili mu brojna pitanja. Puljak je odgovorio na pitanje je li naše Sunce malo ili veliko u odnosu na ostale zvijezde, koliki mu je »životni vijek«, kada će izbrisati sav život na Zemlji, kako će samo skončati i u konačnici kako znanstvenici uopće sve to danas prilično dobro mogu predvidjeti i znati. Završio je optimistično s tezom da je  budućnost ljudskog roda sjajna.

Pored ovog predavanja, održano je i predavanje o Higgsovom bozonu za bjelovarske gimnazijalce u organizaciji Rotary kluba Bjelovar.

Predavanje je održano u okviru Tjedna cjeloživotnog učenja, a organizirali su ga Udruga Budem i  grupacija EducirajMe Centar Bjelovar, a uz podršku Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, Rotary kluba Bjelovar i Gradskog muzeja Bjelovar. Tagovi: tjedan doživotnog učenja, komercijalna i trgovačka škola bjelovar, educirajme, gradski muzej bjelovar, ivica puljak

Boris Jokić održao predavanje u bjelovarskom Domu kulture

Dan otvorenih vrata u Komercijalnoj i trgovačkoj školi

Tjedan strukovnog obrazovanja: Socijalna zadruga »Pružimo ruke«

Supervizijsko usavršavanje nastavnika

Kazalištem protiv nasilja u vezama mladih

Juniori Bjelovara nadigrali zagrebački Dinamo

Bjelovarski gimnazijalci uspješni u Primoštenu

KK Bjelovar – KK Cedevita 66:105

Balcano izdao novi single Crna Haljina

KREDITI i POZAJMICE

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Kreditna pomoc u cijeloj sigurnosti 100 brža

Kreditna pomoc u cijeloj sigurnosti 100 brža

Kreditna pomoc u cijeloj sigurnosti 100 brža

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Obitelj i brojni Bjelovarčani ispratili Albina Vidovića na posljednji počinak

Knjigica – mjesto gdje u Bjelovaru počinje knjiška pustolovina

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO